koronoios
INTIME / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Ο ΠΟΥ Ευρώπης αναμένει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού το καλοκαίρι και προτρέπει να τηρούνται οι συστάσεις του - «Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί απλώς και μόνο επειδή οι χώρες σταμάτησαν να τον επιτηρούν»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε την Πέμπτη ότι αναμένει «υψηλά επίπεδα» κρουσμάτων κορονοϊού φέτος το καλοκαίρι στην Ευρώπη και κάλεσε τα μέλη του να παρακολουθούν στενά την κατάσταση, αφού τριπλασιάστηκαν οι μολύνσεις τον τελευταίο μήνα.

«Καθώς οι χώρες σε όλη την Ευρώπη ήραν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ο ιός θα κυκλοφορεί σε υψηλά επίπεδα το καλοκαίρι», είπε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε.

«Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί απλώς και μόνο επειδή οι χώρες σταμάτησαν να τον επιτηρούν. Συνεχίζει να μολύνει, συνεχίζει να μεταλλάσσεται και εξακολουθεί να σκοτώνει», υπογράμμισε, σε γραπτή δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 στις 50 χώρες της ζώνης του ΠΟΥ Ευρώπης πλησίασε αυτήν την εβδομάδα τις 500.000 καθημερινά, ενώ ήταν γύρω στις 150.000 στα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με δεδομένα που συλλέγει ο Οργανισμός. Ο αριθμός των νεκρών, που έφτανε τις 4-5.000 την ημέρα τον χειμώνα, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, γύρω στους 500, περίπου δηλαδή στο επίπεδο που ήταν και το καλοκαίρι του 2020.

Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες καταγράφουν αυξημένα κρούσματα, όπως η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γερμανία και η Αυστρία.

«Ελπίζουμε ότι τα σημαντικά προγράμματα εμβολιασμού που εφάρμοσαν οι περισσότερες χώρες μέλη, καθώς και οι προηγούμενες μολύνσεις, θα μας επιτρέψουν να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες, όπως αυτές που παρατηρήσαμε στην αρχή της πανδημίας. Στο μεταξύ, οι συστάσεις μας παραμένουν εν ισχύ», πρόσθεσε ο Κλούγκε.

Ο ΠΟΥ ζητά από τους Ευρωπαίους να παραμένουν σε απομόνωση εφόσον παρουσιάζουν συμπτώματα στο αναπνευστικό, να επικαιροποιήσουν τα εμβόλιά τους και να φορούν μάσκα σε πολυσύχναστους χώρους. «Πρέπει να συνεχίσουμε την ιχνηλάτιση του ιού, επειδή αν δεν το κάνουμε θα είμαστε τυφλοί σε ό,τι αφορά τον τρόπο μετάδοσης και την εξέλιξή του», υπογράμμισε ο Κλούγκε. «Η υψηλή ανοσία του πληθυσμού και οι επιλογές που γίνονται για να μειωθεί ο κίνδυνος για τους ηλικιωμένους παραμένουν τα κλειδιά» ώστε να μην αυξηθεί η θνησιμότητα τους καλοκαιρινούς μήνες, πρόσθεσε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κλειστά σχολεία παντού (Ανανεώνεται η λίστα συνεχώς)

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Ανακοινώθηκε επίσημα ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με νέα ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εργαζόμενοι κακοκαιρία
Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να έχουν δικαιολογημένη απουσία αύριο λόγω της κακοκαιρίας
Η ενέργεια αυτή έρχεται ως προληπτικό μέτρο για την προστασία της ασφάλειας του προσωπικού, καθώς η ΕΜΥ εξέδωσε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών...
Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να έχουν δικαιολογημένη απουσία αύριο λόγω της κακοκαιρίας
Αγροτικά μπλόκα
Αγρότες: Αποχώρησαν με τα τρακτέρ από το μπλόκο των Μικροθηβών
Τις δυνατότητες διαφορετικών μορφών κινητοποιήσεων εξετάζουν οι αγρότες της Μαγνησίας, που αποχώρησαν από το μπλόκο των Μικροθηβών
Αγρότες: Αποχώρησαν με τα τρακτέρ από το μπλόκο των Μικροθηβών
γροι
Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας καλεί τους πολίτες να προετοιμαστούν για ενδεχόμενη εισβολή
Η δήλωση έγινε σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα Νουούκ, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν το νησί
Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας καλεί τους πολίτες να προετοιμαστούν για ενδεχόμενη εισβολή