Ρωσία: Δημοσιογράφος πούλησε το Νόμπελ του για να βοηθήσει τα παιδιά της Ουκρανίας
Ρώσος δημοσιογράφος πούλησε το Νόμπελ του για να βοηθήσει τα παιδιά της Ουκρανίας

Ο Ντμίτρι Μουράτοφ, ο διευθυντής της ρωσικής εφημερίδας Νόβαγια Γκαζέτα, πούλησε χθες Δευτέρα σε δημοπρασία το μετάλλιο του βραβείου Νόμπελ που του είχε απονεμηθεί έναντι 103,5 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσού που θα διατεθεί για να βοηθηθούν τα παιδιά που εκτοπίστηκαν εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα χρήματα που διατέθηκαν για την αγορά στη Νέα Υόρκη, η οποία κλείστηκε τηλεφωνικά από πρόσωπο τα στοιχεία του οποίου δεν αποκαλύφθηκαν, θα προσφερθούν στο πρόγραμμα της UNICEF για τα παιδιά που ξεριζώθηκαν εξαιτίας της σύρραξης, επιβεβαίωσε η Heritage Auctions, που ανέλαβε την πώληση.

Ο κ. Μουράτοφ έλαβε το περίβλεπτο βραβείο το 2021, μαζί με τη φιλιππινέζα δημοσιογράφο Μαρία Ρέσα· η επιτροπή τους τίμησε «για τις προσπάθειές τους να προαγάγουν την ελευθερία της έκφρασης».

Η Νόβαγια Γκαζέτα ανακοίνωσε στα τέλη του Μαρτίου πως αναστέλλει τις εκδόσεις της στη Ρωσία, την ψηφιακή και τη χάρτινη, ως το τέλος της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, εν μέσω σκλήρυνσης της στάσης του Κρεμλίνου έναντι των διαφωνούντων.

Νόβαγια Γκαζέτα: Στη μνήμη των νεκρών δημοσιογράφων το Νόμπελ

Ο Ντμίτρι Μουράτοφ ήταν μέλος της ομάδας των δημοσιογράφων που ίδρυσε τη Νόβαγια Γκαζέτα το 1993, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Ως την αναστολή της έκδοσής της, αυτή ήταν η τελευταία εφημερίδα που τόλμαγε να ασκεί κριτική στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ήταν γνωστή ιδίως για τις έρευνές της σχετικά με το φαινόμενο της διαφθοράς στη Ρωσία και για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία.

Η δουλειά που έκαναν στοίχισε τη ζωή σε έξι από τους συντάκτες της τα χρόνια του 1990. Ανάμεσά τους η διάσημη δημοσιογράφος Άννα Πολιτόφσκαγια, που δολοφονήθηκε το 2006. Ο Ντμίτρι Μουράτοφ είχε αφιερώσει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στη μνήμη τους.

«Αυτή η εφημερίδα είναι επικίνδυνη για τη ζωή του κόσμου», αναγνώριζε το 2021, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που είχε παραχωρήσει στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε για τη δημοπρασία της Heritage Auctions, ο δημοσιογράφος τόνισε πως το να κερδίζεις το βραβείο Νόμπελ «σου δίνει την ευκαιρία να ακουστείς».

«Το σημαντικότερο μήνυμα σήμερα είναι πως ο κόσμος καταλαβαίνει πως γίνεται πόλεμος και πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς που υποφέρουν περισσότερο», πρόσθεσε, ιδίως «τα παιδιά των οικογενειών προσφύγων».

Στις αρχές του Απριλίου, ο Ντμίτρι Μουράτοφ υπέστη επίθεση μέσα σε τρένο στη Ρωσία από άγνωστο που τον περιέλουσε με μείγμα μπογιάς και ακετόνης, προκαλώντας του εγκαύματα στα μάτια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Τι να τρώτε το βράδυ για ν΄αδυνατίσετε;
Δείπνο και ύπνος: Πόσες ώρες πρέπει να μεσολαβούν για καλή πέψη και ξεκούραση
Μια απλή αλλαγή στο χρόνο του τελευταίου γεύματος βελτιώνει την πέψη, μειώνει τη φλεγμονή και ενισχύει τον βαθύ ύπνο, σύμφωνα με ειδικούς
Δείπνο και ύπνος: Πόσες ώρες πρέπει να μεσολαβούν για καλή πέψη και ξεκούραση
diaita
Ιρλανδή γυναίκα έχασε 86 κιλά χωρίς χειρουργείο, χάπια ή ενέσεις – Εξηγεί τι έκανε για να το πετύχει
Με σωστή διατροφή, καθημερινή άσκηση και καθοδήγηση προσωπικού γυμναστή, κατάφερε να αλλάξει ριζικά τη ζωή της
Ιρλανδή γυναίκα έχασε 86 κιλά χωρίς χειρουργείο, χάπια ή ενέσεις – Εξηγεί τι έκανε για να το πετύχει
Παύλος Μαρινάκης
«Καρφί» Μαρινάκη για Eurovision: «Αν υπήρχε διαγωνισμός υποκρισίας, θα παίρναμε 12άρι!»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγορεί την «ιδεοληπτική αντιπολίτευση» και υπερασπίζεται τη συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό τραγουδιού
«Καρφί» Μαρινάκη για Eurovision: «Αν υπήρχε διαγωνισμός υποκρισίας, θα παίρναμε 12άρι!»