πρόσφυγες μετανάστες Αιγαίο
Περισσότεροι από 3.000 μετανάστες έχασαν το 2021 την ζωή τους στην θάλασσα στον δρόμο για την Ευρώπη

Περισσότεροι από 3.000 μετανάστες έχασαν τον περασμένο χρόνο την ζωή τους στην θάλασσα στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

«Από το σύνολο, 1.924 έχασαν την ζωή τους ή έχουν καταγραφεί ως αγνοούμενοι στα περάσματα της κεντρικής και της δυτικής Μεσογείου, ενώ 1.153 έχασαν την ζωή τους ή έχουν καταγραφεί ως αγνοούμενοι στο πέρασμα από την νοτιοδυτική Αφρική προς τις Κανάριες Νήσους», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες Σαμπία Μαντού.

Το 2020, οι θάνατοι που είχαν καταγραφεί στους δύο αυτούς διαύλους ανέρχονταν σε 1.544.

«Το ανησυχητικό είναι ότι από την αρχή του έτους, 478 επιπλέον άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στην θάλασσα ή αγνοούνται», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, η πανδημία της Covid και το κλείσιμο των συνόρων που την συνόδευσαν είχαν συνέπειες στις μεταναστευτικές ροές, καθώς πολλοί άνθρωποι στράφηκαν προς τους διακινητές στην προσπάθειά τους, παρά τις δύσκολες συνθήκες, να φθάσουν στην Ευρώπη.

Η Σαμπία Μαντού επέμεινε στο γεγονός ότι οι περισσότερες διελεύσεις επιχειρούνται με υπερφορτώμενες και σε κακή κατάσταση φουσκωτές βάρκες, οι οποίες συχνά ξεφουσκώνουν ή βυθίζονται κατά την διάρκεια του ταξιδιού που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δέκα ημέρες, όταν ξεκινά από χώρες της δυτικής ακτής της Αφρικής και κατευθύνονται προς τις Κανάριες Νήσους.

Πολλά από τα πλεούμενα αυτά εκτρέπονται από τον δρόμο τους ή εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν ίχνη, δήλωσε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εργαζόμενοι
Ρεκόρ αποχωρήσεων προς σύνταξη το 2026: Γιατί οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν μαζικά την αγορά εργασίας
Αβεβαιότητα για τα όρια ηλικίας και νέες ρυθμίσεις απασχόλησης ενισχύουν το κύμα συνταξιοδοτήσεων
Ρεκόρ αποχωρήσεων προς σύνταξη το 2026: Γιατί οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν μαζικά την αγορά εργασίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Ο τελευταίος μήνας στα σχολεία: Ανάμεσα στην κόπωση, την πίεση και την ανάγκη για νόημα
Μια καθημερινότητα που θυμίζει περισσότερο αγώνα δρόμου παρά παιδαγωγική διαδικασία.
Ο τελευταίος μήνας στα σχολεία: Ανάμεσα στην κόπωση, την πίεση και την ανάγκη για νόημα
ΜΑΚΡΟΝ.jpg
Μακρόν προς μαθητές: «Κάντε αποτοξίνωση από το διαδίκτυο» με έμπνευση από… ελληνική λέξη
Η πρόταση για «μία μέρα χωρίς ίντερνετ» και το μήνυμα για τα όρια της ψηφιακής ζωής
Μακρόν προς μαθητές: «Κάντε αποτοξίνωση από το διαδίκτυο» με έμπνευση από… ελληνική λέξη
Σκάκι στα σχολεία
Το σκάκι των «από κάτω» που νικά και οι επιλογές της εκπαίδευσης
Μια είδηση των τελευταίων ημερών από τη Νέα Υόρκη δύσκολα θα έπρεπε να περάσει απαρατήρητη, όχι για το αποτέλεσμα, αλλά για όσα αποκαλύπτει.
Το σκάκι των «από κάτω» που νικά και οι επιλογές της εκπαίδευσης