koronoios kosmos
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν «επειγόντως» μέτρα, προειδοποιεί για κίνδυνο «πολύ υψηλής» υγειονομικής επιβάρυνσης

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) καλεί τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να λάβουν «επειγόντως» μέτρα απέναντι στην αναζωπύρωση της επιδημίας στην Ευρώπη και στον κίνδυνο «πολύ υψηλής» υγειονομικής επιβάρυνσης τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Επίσης, σε μήνυμά της η επικεφαλής του ECDC Αντρεα Αμόν δηλώνει ότι η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων κατά της Covid θα πρέπει να εξετασθεί για όλους τους ενηλίκους, με προτεραιότητα για τους άνω των 40 ετών, σε μία σημαντική αλλαγή του πρωτοκόλλου.

Το ECDC καλεί σε αύξηση του γενικού επιπέδου του εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κυρίως στις πιο καθυστερημένες χώρες.

Το γενικό επίπεδο εμβολιασμού την Ευρωπαϊκή Ενωση και στις τρεις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, κάτω του 70% του γενικού πληθυσμού, «αφήνει μεγάλο εμβολιαστικό κενό που δεν μπορεί να πληρωθεί γρήγορα και αφήνει τεράστιο χώρο για την εξάπλωση του ιού», τονίζει το ECDC.

«Πρέπει επειγόντως να επικεντρωθούμε στην πλήρωση της καθυστέρησης ανοσοποίησης, να προτείνουμε "ενισχυτικές" δόσεις σε όλους τους ενήλικες και να επανεισαγάγουμε μη φαρμακευτικά μέτρα», δηλώνει η Αντρεα Αμόν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Τα τελευταία σενάρια του ECDC «δείχνουν ότι η εν δυνάμει επιβάρυνση της παραλλαγής Δέλτα στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι πολύ αυξημένη τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο με περαιτέρω άνοδο των θανάτων και των νοσηλειών στην Ευρώπη, εκτός αν ληφθούν μέτρα δημόσιας υγείας τώρα, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων στον συνολικό πληθυσμό».

«Αναμνηστικές δόσεις πρέπει να είναι διαθέσιμες για τους ενήλικες, με προτεραιότητα στα άτομα άνω των 40 ετών και στους ευάλωτους», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Twitter μετά την ανακοίνωση του ECDC.

Το ECDC συμβουλεύει επίσης τις χώρες να εφαρμόσουν βασικά περιοριστικά μέτρα όπως η χρήση μάσκας, όπου δεν είναι δυνατή η τήρηση της απόστασης, και τηλεργασία.

Το ECDC θεωρεί ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν θα έχουν σημαντικό αποτέλεσμα, αφού ο ιός είναι παρών σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Θεωρεί επίσης ότι υπάρχουν περιορισμένα αποδεικτικά στοιχεία για μειωμένη μετάδοση από την χρήση των πιστοποιητικών Covid για την πρόσβαση σε εστιατόρια, σινεμά ή μουσεία, μέτρα που εφαρμόζουν σήμερα περί τις 20 ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να λάβει υπ΄όψιν τις συστάσεις του ECDC όταν θα προτείνει μεταβολές στην χρήση των πιστοποιητικών Covid εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Συναγερμός ΕΦΕΤ: Ανάκληση σε πασίγνωστη φέτας λόγω Λιστέριας

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΟΠΕΚΕΠΕ
Αποκάλυψη-σοκ για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Δήλωναν ελαιώνες μέχρι και εκτός Ελλάδος για να εισπράττουν χιλιάδες ευρώ
Το απίστευτο δίκτυο απάτης με τις αγροτικές επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ
Αποκάλυψη-σοκ για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Δήλωναν ελαιώνες μέχρι και εκτός Ελλάδος για να εισπράττουν χιλιάδες ευρώ
ηπα
Θρίλερ με τη συμφωνία τερματισμού του πολέμου: Απορρίπτουν οι Ιρανοί τους αμερικανικούς όρους
Τεχεράνη προς Ουάσινγκτον: «Λίστα επιθυμιών και όχι πραγματικότητα» το αμερικανικό μνημόνιο
Θρίλερ με τη συμφωνία τερματισμού του πολέμου: Απορρίπτουν οι Ιρανοί τους αμερικανικούς όρους
ζωη
Ζωή Κωνσταντοπούλου και Νότης Μηταράκης σε μετωπική σύγκρουση: «Ο δόκτωρ, του δόκτωρ - South Eastern κι εσείς»
«Στα άκρα» η κόντρα Κωνσταντοπούλου - Μηταράκη στη Βουλή: Ανταλλαγή πυρών για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα πτυχία
Ζωή Κωνσταντοπούλου και Νότης Μηταράκης σε μετωπική σύγκρουση: «Ο δόκτωρ, του δόκτωρ - South Eastern κι εσείς»