giatroi-egxeirisi
Ιατρική ομάδα στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης έκανε επέμβαση νεφρού που προερχόταν από τροποποιημένο γενετικά χοίρο σε εγκεφαλικά νεκρό άνθρωπο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο - για πρώτη φορά στον κόσμο - ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.

Μολονότι παραμένουν προς απάντηση αρκετά ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις σε βάθος χρόνου από ένα τέτοιο μόσχευμα, οι ειδικοί θεωρούν ότι το επίτευγμα αποτελεί ορόσημο στο πεδίο της ξενομεταμόσχευσης (μεταμόσχευσης ανάμεσα σε διαφορετικά είδη έμβιων όντων). Η επέμβαση έγινε στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (ΝΥU), σύμφωνα με τους "Τάιμς της Νέας Υόρκης", και η ιατρική ομάδα που την πραγματοποίησε, με επικεφαλής τον δρα Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, διευθυντή του Ινστιτούτου Μεταμοσχεύσεων του NYU Langone, δεν έχει κάνει ακόμη σχετική δημοσίευση σε ιατρικό περιοδικό.

Το νεφρό προερχόταν από χοίρο που είχε τροποποιηθεί γενετικά έτσι ώστε το όργανο να μην απορριφθεί από το ανθρώπινο σώμα. Το όργανο δεν μεταμοσχεύθηκε κανονικά, αλλά προσαρτήθηκε μέσω αιμοφόρων αγγείων εξωτερικά έξω από την κοιλιά, στο πάνω μέρος του ποδιού ενός εγκεφαλικά νεκρού ανθρώπου που υποστηριζόταν μηχανικά και ο οποίος ήταν προηγουμένως δηλωμένος δωρητής οργάνων. Το νεφρό άρχισε να παράγει ούρα και κρεατινίνη σχεδόν αμέσως.

Ο Μοντγκόμερι δήλωσε ότι, εφόσον το όργανο λειτούργησε φυσιολογικά προσαρτημένο έξω από το σώμα, πιθανότατα θα δουλέψει εξίσου καλά και αν μεταμοσχευθεί κανονικά. "Τα πράγματα πήγαν καλύτερα του αναμενόμενου. Φάνηκε σαν οποιοδήποτε μόσχευμα που έχω χρησιμοποιήσει από ένα ζωντανό δότη. Πολλά νεφρά από νεκρούς δεν δουλεύουν αμέσως και χρειάζονται μέρες ή εβδομάδες για να ξεκινήσουν. Αυτό λειτούργησε αμέσως".

Ο καθηγητής χειρουργικής μεταμοσχεύσεων Ντόρι Σέγκεβ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς δήλωσε: "Χρειαζόμαστε να μάθουμε περισσότερα για την μακροβιότητα του οργάνου. Αλλά είναι μια τεράστια πρόοδος. Είναι ένα πολύ, πολύ μεγάλο επίτευγμα".

Οι επιστήμονες εδώ και καιρό προσπαθούν να αναπτύξουν μέσα σε χοίρους όργανα κατάλληλα για μεταμόσχευση σε ανθρώπους, καθώς είναι μακριές οι λίστες αναμονής για διάφορα όργανα όπως νεφρά, καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ. Σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της έλλειψης νεφρών προς μεταμόσχευση, η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών σε αιμοκάθαρση δεν μπορούν να αποκτήσουν νέα όργανα.

Η προοπτική οργάνων από χοίρους αναμένεται να εγείρει ζητήματα βιοηθικής, ιδίως αναφορικά με το κατά πόσο τα ζώα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους ανθρώπους. Έτσι, ενώ μερικοί γιατροί ευελπιστούν ότι είναι θέμα λίγων μηνών να αρχίσει η μεταμόσχευση σε ανθρώπους νεφρών από χοίρους, άλλοι θεωρούν ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν ανησυχίες και για ιούς των χοίρων που θα μπορούσαν να μολύνουν τους ανθρώπους.

ΑΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Από ποια ώρα θα βρέχει σήμερα Τετάρτη στην Αττική

Παν.Αιγαίου: Νέα Μοριοδοτούμενα σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς με Υποτροφίες έως 7/2

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Άρειος Πάγος, κτήριο
Άρειος Πάγος: Εντολή για αυτόφωρα και συλλήψεις στα αγροτικά μπλόκα
Παρέμβαση του Εισαγγελέα Κωνσταντίνου Τζαβέλλα – Ζητά άμεση άσκηση ποινικών διώξεων σε αγρότες για παρεμπόδιση κυκλοφορίας
Άρειος Πάγος: Εντολή για αυτόφωρα και συλλήψεις στα αγροτικά μπλόκα
Ο συνδικαλιστικής Ανεστίδης μιλάει στο μικρόφωνο στο αγροτικό μπλόκο στα Μάλγαρα
Μάλγαρα: "Βράζουν" οι αγρότες μετά τις ανακοινώσεις - «Σκέτη απογοήτευση τα μέτρα»
«Δεν φεύγουμε από τους δρόμους» – Στις 18:00 η κρίσιμη σύσκεψη για πανελλαδικό «μπλακ άουτ» από τους αγρότες
Μάλγαρα: "Βράζουν" οι αγρότες μετά τις ανακοινώσεις - «Σκέτη απογοήτευση τα μέτρα»
Διεγράφη ο Νικόλας Φαραντούρης από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις για το κόμμα Καρυστιάνου
ΣΥΡΙΖΑ: Διεγράφη ο Νικόλας Φαραντούρης μετά τις δηλώσεις για το κόμμα Καρυστιάνου
Διεγράφη ο Νικόλας Φαραντούρης από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις για το κόμμα Καρυστιάνου
ΣΥΡΙΖΑ: Διεγράφη ο Νικόλας Φαραντούρης μετά τις δηλώσεις για το κόμμα Καρυστιάνου