ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩ
Νόμπελ: Μόλις το 6,2% των βραβείων έχει απονεμηθεί σε γυναίκες εδώ και 120 χρόνια
H Ακαδημία θα διασφαλίσει ότι «όλες οι άξιες γυναίκες θα έχουν μια δίκαιη ευκαιρία να αξιολογηθούν για το βραβείο Νόμπελ»

Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται στον κατάλογο των βραβευμένων με Νόμπελ υπολείπεται κατά πολύ αυτό των αντρών, ο επικεφαλής της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών, που απονέμει τα βραβεία, απέκλεισε τη θέσπιση ποσοστώσεων φύλου ή εθνότητας για την επιλογή των βραβευμένων. 

Ο Γκόραν Κ. Χάνσον παραδέχθηκε ότι υπάρχουν «τόσο λίγες γυναίκες» στον κατάλογο των βραβευμένων, αλλά υποστηρίζει ότι τα Νόμπελ πηγαίνουν τελικά σε όσους είναι οι πιο «άξιοι».

Για παράδειγμα, φέτος, η μοναδική γυναίκα που κέρδισε φέτος Νόμπελ είναι η Φιλιππινέζα δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα, η οποία μάλιστα μοιράστηκε το βραβείο με τον Ρώσο συνάδελφό της.

Από την ίδρυσή του θεσμού το 1901, μόνο 59 βραβεία Νόμπελ έχουν απονεμηθεί σε γυναίκες, ήτοι μόλις το 6,2%.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι υπάρχουν τόσο λίγες γυναίκες βραβευμένες με Νόμπελ. Αντικατοπτρίζει τις άδικες συνθήκες στην κοινωνία, ιδιαίτερα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν. Και υπάρχουν πολλά περισσότερα να κάνουμε» δήλωσε o Χάνσον στην Agence France-Presse προσθέτοντας ότι «αποφασίσαμε ότι δεν θα έχουμε ποσοστώσεις για το φύλο ή την εθνικότητα» γιατί σημασία έχει να βραβευτεί όποιος έκανε τη σημαντικότερη ανακάλυψη, όποιος είχε τη σημαντικότερη συνεισφορά, γιατί αυτό είναι «το πνεύμα της τελευταίας θέλησης του Άλφρεντ Νόμπελ».

Την ίδια στιγμή, δήλωσε πως η Ακαδημία θα διασφαλίσει ότι «όλες οι άξιες γυναίκες θα έχουν μια δίκαιη ευκαιρία να αξιολογηθούν για το βραβείο Νόμπελ» και πως «έχουν καταβληθεί σημαντικές προσπάθειες» για να ενθαρρυνθούν οι υποψηφιότητες γυναικών επιστημόνων.

Αναφέρθηκε, παράλληλα, στη βράβευση γυναικών επιστημόνων τα τελευταία δύο χρόνια: στις βιοχημικούς Εμμανουέλ Σαρπαντιέ και Τζένιφερ Ντούντνα, στην αστρονόμο  Άντρεα Μία Γκεζ, και στην οικονομολόγο Έσθερ Ντουφλό, υποστηρίζοντας ότι επιλογή τους αυξήθηκε σε σύγκριση με τις προηγούμενες δεκαετίες.

«Λάβετε υπόψη ότι μόνο το 10% περίπου των καθηγητών φυσικών επιστημών στη δυτική Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική είναι γυναίκες, και ακόμη χαμηλότερα αν πάτε στην ανατολική Ασία» σημείωσε ο Σουηδός. «Και θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι έχουμε γυναίκες στις επιτροπές μας, αλλά χρειαζόμαστε βοήθεια και η κοινωνία πρέπει να βοηθήσει. Χρειαζόμαστε διαφορετική συμπεριφορά απέναντι στις γυναίκες που ασχολούνται με τις επιστήμες... Έτσι ώστε να έχουν την ευκαιρία να κάνουν αυτές τις ανακαλύψεις που βραβεύονται».

Σημειώνεται πως η Νεοζηλανδή φυσικός και συγγραφέας Λόρι Γουίνκλες, επέκρινε σήμερα την ακαδημία σε μια σειρά από tweets λέγοντας πως δεν εκπλήσσεται για τις «ξεπερασμένη στάση» της ακαδημίας. 

Πηγή: The Guardian

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες  ειδήσεις σήμερα

Βόλος: Αρνητής γονιός μήνυσε δάσκαλο γιατί έκανε rapid test στην κόρη του

Μάθημα Σεξουαλικής Αγωγής: Αυτό το σεμινάριο μοριοδοτεί και η ζήτηση του εκτοξεύτηκε

Εύκολη Online ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ  ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ, προσλήψεις, ΠΜΣ,  ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙΤΕ σε προφορικά και έκθεση!

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια σε ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, Σχολική Ψυχολογία, Διαπολιτισμική, μόνο με 25 ευρώ το μήνα

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Απόγνωση δυο εργαζόμενων γυναικών: «Δουλεύουμε στα σκουπίδια, δεν είμαστε σκουπίδια!»
Από την Σοφία Μπεκατώρου και τη γενναία στάση της να καταγγείλει όσα υπέστη, ακολούθησε στην Ελλάδα μια πρωτόγνωρη περίοδος γυναικείας αφύπνισης.
Απόγνωση δυο εργαζόμενων γυναικών: «Δουλεύουμε στα σκουπίδια, δεν είμαστε σκουπίδια!»
Σχολεία: Τι ισχύει στην ανάθεση υπερωριών και εξωδιδακτικών εργασιών στους εκπαιδευτικούς
Αλλαγές από φέτος στην ανάθεση υπερωριακής διδασκαλίας αλλά και στις αναθέσεις εξωδιδακτικών εργασιών
Σχολεία: Τι ισχύει στην ανάθεση υπερωριών και εξωδιδακτικών εργασιών στους εκπαιδευτικούς