Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα ενός νέου υποψήφιου κινεζικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, δημιουργήματος της κινεζικής βιοφαρμακευτικής εταιρίας Clover Biopharmaceuticals

Η διπλά "τυφλή" και ελεγχόμενη με εικονικό εμβόλιο (πλασίμπο) δοκιμή φάσης 2/3 με την ονομασία SPECTRA σε περισσότερους από 30.000 ενήλικες σε πέντε χώρες (Βέλγιο, Νότια Αφρική, Βραζιλία, Κολομβία, Φιλιππίνες) έδειξε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας βιοτεχνολογίας, αποτελεσματικότητα 100% κατά της βαριάς Covid-19 και του κινδύνου νοσηλείας, καθώς επίσης 84% κατά της Covid-19 με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα.

Ειδικότερα, το εμβόλιο εμφάνισε αποτελεσματικότητα 79% κατά της κυρίαρχης σήμερα πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα, όσον αφορά τη νόσο οποιασδήποτε σοβαρότητας εξαιτίας αυτού του στελέχους που ευθύνεται για πάνω από 90% των νέων κρουσμάτων παγκοσμίως.

Η αποτελεσματικότητα του ήταν 92% κατά της παραλλαγής Γάμμα, αλλά μόνο 59% κατά της παραλλαγής Μι. Η μέση αποτελεσματικότητα του έναντι του κινδύνου για Covid-19 εξαιτίας όλων των παραλλαγών εκτιμήθηκε στο 67,2%. Το εμβόλιο αποδείχθηκε επίσης ασφαλές, ενώ επίσης εμφάνισε μειωμένο κίνδυνο για Covid-19 (αποτελεσματικότητα 64,2%) μεταξύ όσων προηγουμένως είχαν αρρωστήσει από τον κορονοϊό.

Το εμβόλιο, το οποίο είναι δύο δόσεων και βασίζεται σε μια τροποποιημένη πρωτεΐνη του κορονοϊού SARS-CoV-2, χρειάζεται απλή ψύξη για τη διατήρηση του, αντίθετα με τα mRNA εμβόλια.

Αν εγκριθεί, το Clover θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της Κίνας ως του μεγαλύτερου παραγωγού εμβολίων, καθώς και το διεθνές κύρος της ως δημιουργού ποιοτικών εμβολίων. Ήδη οι κινεζικές εταιρείες έχουν παράγει περίπου τις μισές από τις περισσότερες από έξι εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού που έχουν χορηγηθεί διεθνώς (τα δύο εκατομμύρια στην ίδια την Κίνα, όπου περίπου το 70% του πληθυσμού των 1,4 δισεκατομμυρίων έχουν κάνει δύο δόσεις).

Μέχρι στιγμής γίνεται χρήση έξι κινεζικών εμβολίων κατά της Covid-19, αυτά των εταιριών Sinovac, Sinopharm, CanSino Biologics και Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical. Η αποτελεσματικότητα αυτών των εμβολίων κρίνεται πάντως γενικά χαμηλότερη εκείνων από δυτικές εταιρείες.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός COVAX (Covid-19 Vaccines Global Access) ήδη υπέγραψε συμφωνία με την κινεζική Clover για την αγορά 414 εκατομμυρίων δόσεων του νέου εμβολίου της για να σταλούν σε φτωχές χώρες. Είχαν προηγηθεί ανάλογες συμφωνίες της COVAX με τις άλλες κινεζικές εταιρείες για την αγορά σχεδόν ενός εκατομμυρίου δόσεων.

Οι Sinovac και Suinopharm έχουν μέχρι σήμερα εξάγει συνολικά περισσότερες από 900 εκατομμύρια δόσεις, αλλά αυξάνονται οι ενδείξεις ότι τα εν λόγω κινεζικά εμβόλια χάνουν πιο γρήγορα την ανοσιακή προστασία τους από ότι τα δυτικά εμβόλια, σύμφωνα με το "Science". Από την άλλη, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν έως τώρα δώσει άδεια κυκλοφορίας μέσα στην Κίνα σε κανένα δυτικό εμβόλιο, βασιζόμενες αποκλειστικά στα εγχώρια εμβόλια.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νίκος Ανδρουλάκης: Από τον ΠΑΣΠ ένα βήμα πριν την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

Αποτελέσματα ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΙΝΑΛ: Τα αποτελέσματα σε όλη την Ελλάδα

Σχετικά με την "άψε σβήσε" απόλυση του καθηγητή που χειροδίκησε σε μαθήτρια

Τι ισχύει από τη Δευτέρα 5/12 σε σχολεία και σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές

ΜΟΝΟ 111 ΕΥΡΩ το Online εύκολο μοριοδιωτούμενο Lower - Proficiency που παίρνεις σε 2 ημέρες! - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Αυτά είναι τα 9μηνα σεμινάρια που Μοριοδοτούν Εκπαιδευτικούς και ξεκινούν το ΝΟΕΜΒΡΙΟ με μόνο 25 ευρώ τον μήνα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

taksi-mathites-sxoleia-ekpaideusi
Γονείς: Πολλά τμήματα με 26, 27 ακόμα και 28 μαθητές λόγω συγχωνεύσεων
Γονείς: Καταγγέλουν "επιχείρηση" μείωσης του κόστους με αυτόματη "εξαφάνιση" κενών, με άμεσο επακόλουθο ο αριθμός των μαθητών/τριών σε πολλά τμήματα...
Γονείς: Πολλά τμήματα με 26, 27 ακόμα και 28 μαθητές λόγω συγχωνεύσεων
alexisgrigoropoulos
Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Σε εξέλιξη η πορεία στην Αθήνα
Μαθητές και φοιτητές τιμούν τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου - Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί και το απόγευμα - Κλειστός ο σταθμός...
Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Σε εξέλιξη η πορεία στην Αθήνα