Κορονοϊός: Νέο υποψήφιο κινεζικό εμβόλιο-Παρέχει 79% προστασία από την παραλλαγή Δέλτα
Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα ενός νέου υποψήφιου κινεζικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, δημιουργήματος της κινεζικής βιοφαρμακευτικής εταιρίας Clover Biopharmaceuticals

Η διπλά "τυφλή" και ελεγχόμενη με εικονικό εμβόλιο (πλασίμπο) δοκιμή φάσης 2/3 με την ονομασία SPECTRA σε περισσότερους από 30.000 ενήλικες σε πέντε χώρες (Βέλγιο, Νότια Αφρική, Βραζιλία, Κολομβία, Φιλιππίνες) έδειξε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας βιοτεχνολογίας, αποτελεσματικότητα 100% κατά της βαριάς Covid-19 και του κινδύνου νοσηλείας, καθώς επίσης 84% κατά της Covid-19 με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα.

Ειδικότερα, το εμβόλιο εμφάνισε αποτελεσματικότητα 79% κατά της κυρίαρχης σήμερα πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα, όσον αφορά τη νόσο οποιασδήποτε σοβαρότητας εξαιτίας αυτού του στελέχους που ευθύνεται για πάνω από 90% των νέων κρουσμάτων παγκοσμίως.

Η αποτελεσματικότητα του ήταν 92% κατά της παραλλαγής Γάμμα, αλλά μόνο 59% κατά της παραλλαγής Μι. Η μέση αποτελεσματικότητα του έναντι του κινδύνου για Covid-19 εξαιτίας όλων των παραλλαγών εκτιμήθηκε στο 67,2%. Το εμβόλιο αποδείχθηκε επίσης ασφαλές, ενώ επίσης εμφάνισε μειωμένο κίνδυνο για Covid-19 (αποτελεσματικότητα 64,2%) μεταξύ όσων προηγουμένως είχαν αρρωστήσει από τον κορονοϊό.

Το εμβόλιο, το οποίο είναι δύο δόσεων και βασίζεται σε μια τροποποιημένη πρωτεΐνη του κορονοϊού SARS-CoV-2, χρειάζεται απλή ψύξη για τη διατήρηση του, αντίθετα με τα mRNA εμβόλια.

Αν εγκριθεί, το Clover θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της Κίνας ως του μεγαλύτερου παραγωγού εμβολίων, καθώς και το διεθνές κύρος της ως δημιουργού ποιοτικών εμβολίων. Ήδη οι κινεζικές εταιρείες έχουν παράγει περίπου τις μισές από τις περισσότερες από έξι εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού που έχουν χορηγηθεί διεθνώς (τα δύο εκατομμύρια στην ίδια την Κίνα, όπου περίπου το 70% του πληθυσμού των 1,4 δισεκατομμυρίων έχουν κάνει δύο δόσεις).

Μέχρι στιγμής γίνεται χρήση έξι κινεζικών εμβολίων κατά της Covid-19, αυτά των εταιριών Sinovac, Sinopharm, CanSino Biologics και Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical. Η αποτελεσματικότητα αυτών των εμβολίων κρίνεται πάντως γενικά χαμηλότερη εκείνων από δυτικές εταιρείες.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός COVAX (Covid-19 Vaccines Global Access) ήδη υπέγραψε συμφωνία με την κινεζική Clover για την αγορά 414 εκατομμυρίων δόσεων του νέου εμβολίου της για να σταλούν σε φτωχές χώρες. Είχαν προηγηθεί ανάλογες συμφωνίες της COVAX με τις άλλες κινεζικές εταιρείες για την αγορά σχεδόν ενός εκατομμυρίου δόσεων.

Οι Sinovac και Suinopharm έχουν μέχρι σήμερα εξάγει συνολικά περισσότερες από 900 εκατομμύρια δόσεις, αλλά αυξάνονται οι ενδείξεις ότι τα εν λόγω κινεζικά εμβόλια χάνουν πιο γρήγορα την ανοσιακή προστασία τους από ότι τα δυτικά εμβόλια, σύμφωνα με το "Science". Από την άλλη, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν έως τώρα δώσει άδεια κυκλοφορίας μέσα στην Κίνα σε κανένα δυτικό εμβόλιο, βασιζόμενες αποκλειστικά στα εγχώρια εμβόλια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΟΠΥΥ: Πώς θα πάρετε το «άγνωστο» επίδομα των 900 ευρώ

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ασλανιδης
Π. Ασλανίδης: «Τίποτα δεν ξεχάστηκε, κανένας δεν ξεχάστηκε – Απαιτούμε ανάσα και αλήθεια»
«Δεν πρόκειται να συμβιβαστεί η Ελλάδα της αλληλεγγύης» – Συγκλονιστική ομιλία στο συλλαλητήριο για τα τρία χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών
Π. Ασλανίδης: «Τίποτα δεν ξεχάστηκε, κανένας δεν ξεχάστηκε – Απαιτούμε ανάσα και αλήθεια»
ελευθεριάδης
Τέμπη – Καταγγελία Ελευθεριάδη: «Αστυνομικοί με απείλησαν ενώ γνώριζαν ποιος είμαι»
Ο γιος θύματος καταγγέλλει προσαγωγή και μιλά για την αδιανόητη τραγωδία που στοίχισε τη ζωή της μητέρας του
Τέμπη – Καταγγελία Ελευθεριάδη: «Αστυνομικοί με απείλησαν ενώ γνώριζαν ποιος είμαι»
AEGEAN
AEGEAN: Ακυρώσεις πτήσεων προς Ισραήλ, Λίβανο, Ιράκ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Η αεροπορική εταιρεία αναστέλλει προσωρινά δρομολόγια λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή – Δυνατότητα αλλαγής ή επιστροφής χωρίς χρέωση
AEGEAN: Ακυρώσεις πτήσεων προς Ισραήλ, Λίβανο, Ιράκ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα