Εκλογές στη Γερμανία: Νικητές οι Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς
Με το 100% των ψήφων καταμετρημένο, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) επικρατούν με το 25,7% των ψήφων

Με όλες τις ψήφους να έχουν καταμετρηθεί από τις εφορευτικές επιτροπές, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αναδεικνύονται νικητές των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στη Γερμανία, μπροστά από τη συντηρητική παράταξη της απερχόμενης καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), σύμφωνα με τον ιστότοπο της εθνικής εκλογικής επιτροπής.

Το SPD συγκεντρώνει το 25,7% των ψήφων, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ τα CDU/CSU έλαβαν 24,1% (–8,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές), σημείωσαν με άλλα λόγια τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία τους, έπειτα από 16 χρόνια στην κυβέρνηση.

Οι Πράσινοι καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό από ιδρύσεως του κόμματος, εξασφαλίζουν το 14,8% των ψήφων και αναδεικνύονται σε τρίτη δύναμη της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής.

Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) βελτιώνει τη θέση του, συγκεντρώνοντας το 11,5% των ψήφων. Το ξενοφοβικό, ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πέφτει από την τρίτη στην πέμπτη θέση, με το 10,3% των ψήφων. Το κόμμα Η Αριστερά πέφτει στο 4,9%.

Πόλος σταθερότητας στην εποχή της Άνγκελα Μέρκελ, η Γερμανία εισέρχεται σε πολύ πιο απρόβλεπτη φάση, ενόψει των δύσκολων διαπραγματεύσεων ενόψει για να σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση είτε υπό τους Σοσιαλδημοκράτες, που κέρδισαν αλλά με μικρή διαφορά, είτε υπό τους συντηρητικούς.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το απλό βήμα που πρέπει να κάνετε πάντα στο μπρόκολο πριν το μαγείρεμα

«Κάλτσα»: Πώς λέγεται στα ελληνικά;

Γιατί δεν πρέπει να ξεφορτώνεστε τα γρατζουνισμένα πιάτα σας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σχολεία αναπληρωτές
Τοπικές προσκλήσεις: Πίνακες αναπληρωτών για Σάμο και Λέσβο

Η Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου υπογράφει την απόφαση για...

Τοπικές προσκλήσεις: Πίνακες αναπληρωτών για Σάμο και Λέσβο
Μαρία Καρυστιανού
Εμφύλιος στον Σύλλογο Τεμπών: «Όχι» Καρυστιανού στο αίτημα παραίτησης
«Παράνομο το e-mail που μου έστειλαν» - Η Μαρία Καρυστιανού αρνείται να αποχωρήσει από τον Σύλλογο Τεμπών παρά το τελεσίγραφο των «5»
Εμφύλιος στον Σύλλογο Τεμπών: «Όχι» Καρυστιανού στο αίτημα παραίτησης
Σοφία Ζαχαράκη στο Μαράσλειο
Ζαχαράκη: Καινοτομία από τα θρανία του Μαρασλείου - Tablet αντί για βαριές τσάντες και «έξυπνα» βραχιόλια
Από το σχολείο στην καινοτομία: Οι ιδέες των μαθητών που εντυπωσίασαν την υπουργό Παιδείας
Ζαχαράκη: Καινοτομία από τα θρανία του Μαρασλείου - Tablet αντί για βαριές τσάντες και «έξυπνα» βραχιόλια