fortistes evropaiki enosi
Έναν φορτιστή για όλα τα κινητά τηλέφωνα και όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές θέλει να καθιερώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Έναν φορτιστή για όλα τα κινητά τηλέφωνα και όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές θέλει να καθιερώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία σήμερα πρότεινε νομοθεσία για τη μείωση των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, η θύρα φόρτισης και η τεχνολογία ταχείας φόρτισης των συσκευών θα εναρμονιστούν. Η USB-C θα καταστεί η πρότυπη θύρα για όλα τα έξυπνα τηλέφωνα, τις ταμπλέτες, τις φωτογραφικές μηχανές, τα ακουστικά κεφαλής, τα φορητά ηχεία και τις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών χειρός. Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει τον διαχωρισμό της πώλησης φορτιστών από την πώληση ηλεκτρονικών συσκευών. «Τα παραπάνω μέτρα θα προσφέρουν ευκολία στους καταναλωτές και θα μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που συνδέεται με την παραγωγή και την απόρριψη των φορτιστών, υποστηρίζοντας έτσι την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση», επισημαίνει η Επιτροπή.

Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Ψηφιακή Εποχή, Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, δήλωσε: «Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ταλαιπωρούνται ήδη πολύ καιρό από τους ασύμβατους φορτιστές, οι οποίοι σωρεύονται στα συρτάρια τους. Δώσαμε στον κλάδο άφθονο χρόνο για να βρει τις δικές του λύσεις και πλέον είναι καιρός να αναληφθεί νομοθετική δράση για έναν κοινού τύπου φορτιστή. Η δράση αυτή συνάδει με τις οικολογικές και τις ψηφιακές φιλοδοξίες μας και θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές και το περιβάλλον μας.»

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, δήλωσε: «Καθώς οι συσκευές αυξάνονται διαρκώς, πωλούνται όλο και περισσότεροι φορτιστές που δεν είναι εναλλάξιμοι ή δεν είναι απαραίτητοι. Θέτουμε τέλος σ' αυτό. Με την πρότασή μας, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναν μοναδικό φορτιστή για όλες τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές τους, γεγονός που θα προσφέρει σημαντική ευκολία και θα μειώσει τα απόβλητα.»

Η σημερινή πρόταση της Επιτροπής για τον ραδιοεξοπλισμό θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Μια μεταβατική περίοδος 24 μηνών από την ημερομηνία θέσπισης της οδηγίας θα δώσει στον κλάδο αρκετό χρόνο για να προσαρμοστεί πριν από την έναρξη της εφαρμογής της.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το 2020 στην αγορά της ΕΕ πωλήθηκαν περίπου 420 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα και άλλες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές. Κατά μέσο όρο, οι καταναλωτές κατέχουν περίπου τρεις φορτιστές κινητών τηλεφώνων, εκ των οποίων χρησιμοποιούν δύο σε τακτική βάση. Οι απορριπτόμενοι και οι αχρησιμοποίητοι φορτιστές εκτιμάται ότι αποτελούν έως και 11.000 τόνους αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού ετησίως.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

συνοδος πρυτανεων
Δεσμεύσεις από τον υφυπουργό Παιδείας Ν. Παπαιωάννου, αλλά με αστερίσκους για τα ΑΕΙ: Υποσχέσεις ενίσχυσης και μια δύσκολη πραγματικότητα
Τι είπε ο υφυπουργός Παιδείας στην 1η Σύνοδο των Εκτελεστικών Διευθυντών ΑΕΙ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Συνόδου Πρυτάνεων στον Βόλο
Δεσμεύσεις από τον υφυπουργό Παιδείας Ν. Παπαιωάννου, αλλά με αστερίσκους για τα ΑΕΙ: Υποσχέσεις ενίσχυσης και μια δύσκολη πραγματικότητα
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ευρώπη σε σταυροδρόμι: όταν η «δύο ταχυτήτων» Ένωση παύει να είναι ταμπού
Το βέβαιο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται ξανά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. - Τι περιλαμβάνει το γερμανικό σχέδιο
Ευρώπη σε σταυροδρόμι: όταν η «δύο ταχυτήτων» Ένωση παύει να είναι ταμπού
ωνα
Μεγάλη συναυλία στην Καλλιθέα για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου το Σάββατο 31 Ιανουαρίου
Σάββατο 31/1: Γιορτή μουσικής και δημόσιας παιδείας στην πλατεία Δαβάκη
Μεγάλη συναυλία στην Καλλιθέα για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου το Σάββατο 31 Ιανουαρίου
γριπη
Υπογράφτηκε από την υπουργό Παιδείας η Εγκύκλιος για τις απουσίες των μαθητών λόγω γρίπης
Γιατί η γρίπη Α δεν είναι «απλή ίωση» – Τι λένε οι ειδικοί - Τι πρέπει να προσέξουν γονείς και μαθητές
Υπογράφτηκε από την υπουργό Παιδείας η Εγκύκλιος για τις απουσίες των μαθητών λόγω γρίπης