golearn-engl_970-250
Μετά τις διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις του Αφγανιστάν, οι γυναίκες μέσω των social media διαμαρτύρονται για τις σκληροπυρηνικές πολιτικές των Ταλιμπάν εναντίον τους - Τεράστιο το κύμα υποστήριξης

Αφγανές από όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει διαδικτυακή καμπάνια-διαμαρτυρία ενάντια στον νέο ενδυματολογικό κώδικα που έχουν επιβάλει οι Ταλιμπάν. 

Ο υπουργός Παιδείας της μεταβατικής κυβέρνησης των Ταλιμπάν ανακοίνωσε ότι οι φοιτήτριες πρέπει να διαχωρίζονται από τους φοιτητές συναδέλφους τους σε διαφορετικές τάξεις, προκειμένου να συμμετάσχουν στα μαθήματα, φορώντας μάλιστα και το αντίστοιχο ισλαμικό ένδυμα, ένα ρούχο συνήθως σκούρου, μαύρου, χρώματος, που τις καλύπτει από την κορυφή μέχρι τα νύχια. ν

Η εκστρατεία αντίστασης που ξεκίνησε από τη γιατρό Bahar Jalali, Αφγανή ιστορικός και ειδική στις Σπουδές Φύλου και πρώην καθηγήτρια ιστορίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Αφγανιστάν, γνώρισε τεράστια ανταπόκριση, με εκατοντάδες γυναίκες να δημοσιεύουν στα social media φωτογραφίες τους με τις πολύχρωμες, ολοζώντανες παραδοσιακές στολές της χώρας, σχολιάζοντας παράλληλα με επικριτικό ύφος τους νόμους των Ταλιμπάν.

Τα βασικά hashtags που χρησιμοποιούν είναι:

#DoNotTouchMyClothes

#AfghanistanCulture

Η Jalali είπε ότι ξεκίνησε την εκστρατεία «για να ενημερώσει, να εκπαιδεύσει και να διαλύσει την παραπληροφόρηση που διαδίδεται από τους Ταλιμπάν». «Καμία γυναίκα δεν έχει ντυθεί ποτέ έτσι στην ιστορία του Αφγανιστάν. Αυτό είναι εντελώς ξένο και ξένο για τον αφγανικό πολιτισμό. Δημοσίευσα τη φωτογραφία μου με το παραδοσιακό αφγανικό φόρεμα για να ενημερώσω, να εκπαιδεύσω και να διαλύσω την παραπληροφόρηση που διαδίδεται από τους Ταλιμπάν», δήλωσε ανεβάζοντας μία φωτογραφία της που φοράει ένα παραδοσιακό ένδυμα.

Η μεταβατική κυβέρνηση των Ταλιμπάν στελεχώθηκε αποκλειστικά με άνδρες, το υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων δεν αποτελεί πλέον κομμάτι του νέου καθεστώτος, το οποίο, όμως, επανέφερε το υπουργείο για τη διάδοση της ηθικής και την αποτροπή της ανηθικότητας, διασφαλίζοντας ότι η σαρία θα εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα.

Ειδικά στα αστικά κέντρα, υπάρχει διάχυτη ανησυχία μεταξύ των γυναικών, καθώς φοβούνται ότι θα περιοριστούν οι ελευθερίες που κατάφεραν να κατακτήσουν με τόσο κόπο.

Η παραδοσιακή φορεσιά του Αφγανιστάν

Το #DoNotTouchMyClothes αποτέλεσε έμπνευση για πολλές Αφγανές σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι γυναίκες δημοσιεύουν φωτογραφίες τους ντυμένες με παραδοσιακά αφγανικά ρούχα που αποτελούνται από ένα φόρεμα που καλύπτει τους αστραγάλου και μια μαντίλα που καλύπτει το κεφάλι τους. Η μπούρκα επιβλήθηκε από τους Ταλιμπάν στο προηγούμενο καθεστώς και επανήλθε από τους νέους ηγέτες που ανέλαβαν το Αφγανιστάν στις 15 Αυγούστου. σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στη μπούρκα που καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο και το σώμα των γυναικών. Το κίνημα ξεκίνησε μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών φοιτητριών στις οποίες επιβλήθηκε να ντύνονται με μπούρκα προκειμένου να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους.

 
 
 
 
 
 

Θα συνεχίσουν να διεκδικούν!

Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, οι σκληροπυρηνικοί έχουν επιβάλει νέους κανόνες, περιορίζοντας την ελευθερία των γυναικών. Παρά το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν έχουν ανακοινώσει ότι οι διαμαρτυρίες θα επιτρέπονται μόνο αν εγκριθούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι γυναίκες στην πρωτεύουσα Καμπούλ διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν να διεκδικούν αυτά που δικαιούνται και που από τη μια στιγμή στην άλλη στερήθηκαν βίαια.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τώρα και για τους εκπαιδευτικούς…μόρια αντί για αμοιβή!

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Φοβερή αποκάλυψη για το νερό! To έδωσαν στο Υπερταμείο – Αγνόησαν απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας
Της Μαρίας Καραμανώφ, τ. Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Προέδρου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης
Φοβερή αποκάλυψη για το νερό! To έδωσαν στο Υπερταμείο – Αγνόησαν απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας
Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλάβουν το λόγο
Η αύξηση της μέρας, έστω και ανεπαίσθητα, κατά κλάσματα του δευτερολέπτου, μπορεί μελλοντικά να έχει, μεταξύ άλλων, επιπτώσεις στην τήρηση του...
Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλάβουν το λόγο