ΗΠΑ: Και επισήμως πρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν
Το Κογκρέσο επικύρωσε το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ – Ο Τζο Μπάιντεν είναι επισήμως πρόεδρος

Με συντριπτική πλειοψηφία επικύρωσε το Κογκρέσο τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών.

Ο Τζο Μπάιντεν είναι και επισήμως ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το αμερικανικό Κονγκρέσο επικύρωσε την νίκη του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020, έπειτα από την απόρριψη των ρεπουμπλικανικών ενστάσεων για την εγκυρότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων και στην Πενσιλβάνια.

Βουλή Αντιπροσώπων: «Όχι» στην αποτροπή της κύρωσης της νίκης Μπάιντεν

Νωρίτερα, η πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων καταψήφισε την πρωτοβουλία συμμάχων του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποτραπεί η κύρωση της νίκης στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στην πολιτεία της Πενσιλβάνια, σε μια τελευταία απόπειρα είτε να μην επικυρωθεί η νίκη του νεοεκλεγέντα προέδρου είτε να καθυστερήσει.

Η απόρριψη της πρωτοβουλίας αυτής από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 282 ψήφους έναντι 138 γίνεται λίγες ώρες μετά την καταψήφισή της από τη Γερουσία.

Μετά την ψηφοφορία αυτή, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ξανά η κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων, της ολομέλειας του Κογκρέσου, για να κυρωθούν τα αποτελέσματα των υπολοίπων πολιτειών.

usa-election-trump.jpg

Επεισόδια: Στην πολεμική αεροπορία είχε υπηρετήσει η γυναίκα που πέθανε από σφαίρα αστυνομικού

Η γυναίκα που έχασε τη ζωή της χθες στην εισβολή στο Κογκρέσο πυροβολήθηκε από την αστυνομία του Καπιτωλίου, ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Ουάσινγκτον, o Ρόμπερτ Κόντι.

Ονομαζόταν Άσλι Μπάμπιτ, ήταν παντρεμένη, είχε υπηρετήσει για 14 χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία, υποστήριζε σθεναρά τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και ζούσε στην περιοχή του Σαν Ντιέγκο, στη νότια Καλιφόρνια, μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ.

Ήταν ανάμεσα στους διαδηλωτές που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, όπου τα μέλη του Κογκρέσου είχαν αρχίσει τη διαδικασία κύρωσης της νίκης του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, για την εμποδίσουν.

«Ένστολοι άνδρες της αστυνομίας του Καπιτωλίου βρέθηκαν αντιμέτωποι» με τους ανθρώπους που εισέβαλαν και «κάποια στιγμή ο ένας εξ αυτών έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου» και την πέτυχε, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Ρόμπερτ Κόντι.

Διενεργείται εσωτερική έρευνα για αυτό το «τραγικό συμβάν», πρόσθεσε.

Άλλοι τρεις άνθρωποι, μια γυναίκα και δύο άνδρες, πέθαναν στον χώρο του Καπιτωλίου εξαιτίας «έκτακτων ιατρικών περιστατικών», ανέφερε ο αρχηγός της αστυνομίας, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ή να διευκρινίσει αν συμμετείχαν στην διαδήλωση.

Τα ακριβή αίτια των θανάτων τους θα διαπιστωθούν από τους ιατροδικαστικούς οι οποίοι θα κάνουν νεκροτομές, πρόσθεσε.

Ο Κόντι μίλησε για 52 συλλήψεις, 47 λόγω παραβίασης της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επέβαλε η δήμαρχος Μιούριελ Μπάουζερ μετά τις 18:00 χθες, με 26 από αυτές μέσα στον χώρο του Καπιτωλίου. Άλλοι συνελήφθησαν επειδή οπλοφορούσαν χωρίς άδεια ή είχαν όπλα που είναι απαγορευμένα, πρόσθεσε.

Για να αποτραπούν νέες διαδηλώσεις και νέα επεισόδια, η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μιούριελ Μπάουζερ αποφάσισε να παραταθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες, με άλλα λόγια ως το τέλος της θητείας του Τραμπ. Αυτό της επιτρέπει, αν κρίνει πως είναι απαραίτητο, να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως έκανε χθες, και να ζητήσει πρόσθετα μέσα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ετήσιο τσεκάπ: Οι εξετάσεις που δεν πρέπει να αναβάλλουμε

Πορτοκαλί φανάρι: Τι λέει ο νέος ΚΟΚ

Αλλάζουν όλα στους μισθούς λόγω ΑΜΚΑ: Ποιες ηλικίες θα δουν αυξήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ζωη
Αιχμές Καρυστιανού κατά Κωνσταντοπούλου: «Σπαταλά χρόνο» (Βίντεο)
Σε μια στιγμή έντασης, η Μαρία Καρυστιανού δεν έκρυψε την αγανάκτησή της, σχολιάζοντας αιχμηρά ότι η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή...
Αιχμές Καρυστιανού κατά Κωνσταντοπούλου: «Σπαταλά χρόνο» (Βίντεο)
τραμπ
Απειλές Τραμπ για τη Γροιλανδία: «Αν δεν κάνουμε κάτι θα το καταλάβει η Ρωσία ή η Κίνα»
Οι δηλώσεις του προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, τόσο στην Ευρώπη όσο και εντός του ΝΑΤΟ, καθώς αμφισβητούν υφιστάμενες γεωπολιτικές ισορροπίες
Απειλές Τραμπ για τη Γροιλανδία: «Αν δεν κάνουμε κάτι θα το καταλάβει η Ρωσία ή η Κίνα»
agios savvas
Στο εδώλιο η πρόεδρος των εργαζομένων στον «Άγιο Σάββα» για την απεργία της καθαριότητας
Δίκη στις 3 Φεβρουαρίου για συνδικαλιστική δράση στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»
Στο εδώλιο η πρόεδρος των εργαζομένων στον «Άγιο Σάββα» για την απεργία της καθαριότητας
μιτσοτ
Η ανάρτησή Μητσοτάκη για τα 10 χρόνια στην ηγεσία της ΝΔ: «Συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα» (Βίντεο)
Το βίντεο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συμπλήρωση 10 ετών στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας
Η ανάρτησή Μητσοτάκη για τα 10 χρόνια στην ηγεσία της ΝΔ: «Συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα» (Βίντεο)