italia mathites
Η 12χρονη Ανίτα πηγαίνει καθημερινά έξω από το κλειστό σχολείο της για να παρακολουθήσει από εκεί το μάθημα που γίνεται εξ αποστάσεως

Το σχολείο της Ανίτα έκλεισε για δεύτερη φορά λόγω της πανδημίας στην Ιταλία, όμως τώρα η 12χρονη μαθήτρια αρνήθηκε να μείνει στο σπίτι της.

Το κορίτσι πηγαίνει καθημερινά έξω από το σχολείο του στο Τορίνο, που είναι κλειστό λόγω των περιοριστικών μέτρων, για να ζητήσει να ξανανοίξει. Από τις 6 Νοεμβρίου, όταν η ιταλική κυβέρνηση ενέταξε το Πεδεμόντιο στην «κόκκινη ζώνη», η Ανίτα Ιακοβέλι, συνοδευόμενη από τη μητέρα της, κάθε πρωί βρίσκεται έξω από το σχολείο Ίταλο Καλβίνο (σ.σ. από το όνομα του γνωστού πεζογράφου), για να παρακολουθήσει από εκεί το μάθημά της μέσω του υπολογιστή. Μεταφέρει η ίδια μια καρέκλα και ένα σπαστό γραφείο για να κάθεται.

Λίγες ημέρες αφότου ξεκίνησε τη διαμαρτυρία της, και παρά το άβολο «θρανίο» της, η Ανίτα απέκτησε παρέα: τη συμμαθήτριά της, τη Λίζα και μερικούς μαθητές ενός γειτονικού γυμνασίου που διεκδικούν ειρηνικά την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση.

Κάθε πρωί, η Ανίτα ξεκινάει κουβαλώντας το ροζ κάθισμά της και το σπαστό τραπεζάκι της και εγκαθίσταται έξω από το σχολείο, χωρίς να ξεχάσει και το πανό όπου εξηγεί το αίτημά της: «Παρούσα! Το σχολείο στην τάξη είναι δικαίωμά μας. Προτεραιότητα στο σχολείο». Φορώντας μάσκα, σκούφο και γάντια για το κρύο, παρακολουθεί στη συνέχεια τα μαθήματα από το τάμπλετ της.

Η υπουργός Παιδείας Λούτσια Ατσολίνα της τηλεφώνησε για να την διαβεβαιώσει ότι τα σχολεία θα ξανανοίξουν σύντομα. «Μου έδωσε συγχαρητήρια γιατί της αρέσει ο αγώνας μου, είπε ότι θα κάνει τα πάντα για να ξανανοίξουν τα σχολεία το συντομότερο», αφηγήθηκε η Ανίτα στο AFPTV.

«Όταν ανακοίνωσαν ότι θα έκλειναν τα σχολεία, σκέφτηκα ότι δεν θα άντεχα άλλη μια χρονιά εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς μπροστά σε έναν υπολογιστή, δεν μπορείς να παρακολουθήσεις το μάθημα όπως στην τάξη», εξήγησε η μαθήτρια. «Όλα μου λείπουν: τα μαθήματα δια ζώσης, να κοιτάζω τους καθηγητές στα μάτια και όχι μέσα από την οθόνη, η συντροφιά των συμμαθητών μου, να ξυπνάω το πρωί και να ετοιμάζομαι αντί να μένω στο σπίτι με τις πιτζάμες μπροστά στον υπολογιστή», συνέχισε.

Η μητέρα της, Κριστιάνα Περόνε, στηρίζει τον αγώνα της κόρης της. «Πραγματικά, δεν ρώτησε τη γνώμη μου… Μου είπε: "Θα πάω μπροστά στο σχολείο". Το πρωί που της είπα ότι τώρα που μπαίνουμε στην κόκκινη ζώνη θα κλείσουν τα σχολεία (…) θύμωσε», αφηγήθηκε.

Η Ιταλία, η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επλήγη σφοδρά από την πανδημία, μετρά μέχρι σήμερα περισσότερους από 45.000 νεκρούς και πάνω από 1,2 εκατομμύριο κρούσματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ChatGpt για όλους: Παρέχεται σε 100.000 υποψήφιους πανελλαδικά ως 24/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Το σχολείο του Πειραιά στο οποίο πνίγηκε η 13χρονη
«Μου έφαγαν την Ειρήνη»: Η κραυγή του πατέρα της 13χρονης που πνίγηκε στο σχολείο
Συγκλονιστικές μαρτυρίες: «Παλεύαμε 30 λεπτά, το παιδί δεν επανερχόταν» - Σε μήνυση κατά παντός υπευθύνου προχώρησε η οικογένεια
«Μου έφαγαν την Ειρήνη»: Η κραυγή του πατέρα της 13χρονης που πνίγηκε στο σχολείο
ΥΠΑΙΘΑ και ΥΚΟΙΣΟ ένωσαν δυνάμεις για την εξάλειψη της έμφυλης βίας
«Σπάμε τη σιωπή»: ΥΠΑΙΘΑ και ΥΚΟΙΣΟ ένωσαν δυνάμεις για την εξάλειψη της έμφυλης βίας
Κοινή εκδήλωση ευαισθητοποίησης με τη θεατρική παράσταση «Τσακισμένα Λουλούδια» – Σοφία Ζαχαράκη και Δόμνα Μιχαηλίδου μίλησαν για την πρόληψη και το...
«Σπάμε τη σιωπή»: ΥΠΑΙΘΑ και ΥΚΟΙΣΟ ένωσαν δυνάμεις για την εξάλειψη της έμφυλης βίας
Πανελλήνιες 2021: Οι βάσεις για τις Στρατιωτικές Σχολές
Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: Οι Ανώτερες Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΜΥ) αναβαθμίζονται σε Ανώτατες
Ο «χάρτης μετάβασης» των ΕΔ φέρνει ισότιμους τίτλους σπουδών με τα ΑΕΙ - Αντιστοιχία κατευθύνσεων ΑΣΕΙ με πολυτεχνικά τμήματα
Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: Οι Ανώτερες Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΜΥ) αναβαθμίζονται σε Ανώτατες