Greta Thunberg montreal canada
Το μήνυμα της έφηβης ακτιβίστριας 

Ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσει τόσο την πανδημία του κορονοϊού όσο και την κλιματική κρίση, είπε σήμερα με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα της Γης η σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ.

H Τούνμπεργκ, η οποία έγινε γνωστή όταν στα 15 της χρόνια ξεκίνησε να απέχει από τα σχολικά της μαθήματα τις Παρασκευές και να διαμαρτύρεται έξω από το κτίριο του σουηδικού κοινοβουλίου για τις εκπομπές άνθρακα, δήλωσε ότι οι συντονισμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν σημαίνουν ότι η κλιματική κρίση έχει παρέλθει.

"Σήμερα είναι η Ημέρα της Γης και αυτό μας υπενθυμίζει ότι η έκτακτη ανάγκη για το κλίμα και το περιβάλλον εξακολουθεί να υφίσταται και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τόσο την πανδημία του κορονοϊού...όσο και ταυτόχρονα την έκτακτη ανάγκη για το κλίμα και το περιβάλλον, γιατί χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε δύο κρίσεις την ίδια στιγμή", είπε η ίδια.

Η Γκρέτα συμμετείχε σε μια εκδήλωση σε ζωντανή μετάδοση με αφορμή τη σημερινή Ημέρα της Γης, που καθιερώθηκε πριν από 50 χρόνια με στόχο την αφύπνιση για περιβαλλοντικά θέματα. Όπως τόνισε η σουηδή έφηβη, το ξέσπασμα του κορονοϊού σημαίνει ότι είναι περισσότερο από ποτέ σημαντικό να ακούμε τους επιστήμονες και άλλους ειδικούς.

"Αυτό ισχύει για όλες τις κρίσεις, είτε πρόκειται για την κρίση του κορονοϊού είτε για την κλιματική κρίση, που συνεχίζεται και δεν επιβραδύνεται, ακόμη και σε μια τέτοια περίοδο", σημείωσε η Γκρέτα.

Οι σχολικές απεργίες που ξεκίνησε η Γκρέτα αποτέλεσαν αφορμή για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου κινήματος και σήμερα η 17χρονη πλέον ακτιβίστρια απολαμβάνει μια φήμη ανάλογη με εκείνη ενός αστέρα της ροκ.

Οι παθιασμένες εκκλήσεις για την ανάληψη δράσης για το κλίμα της ιδρύτριας του νεανικού κινήματος "Παρασκευές για το Μέλλον" την έκαναν πρότυπο για πολλούς νέους, αλλά ενόχλησαν και κάποιους παγκόσμιους ηγέτες, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Τον Μάρτιο, η Γκρέτα δήλωσε ότι πιθανόν να είχε μολυνθεί με τον κορονοϊό καθώς είχε ταξιδέψει σε πληγείσες χώρες, αλλά τα συμπτώματά της ήταν τόσο ήπια ώστε δεν υποβλήθηκε σε σχετική εξέταση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ο Ντόναλντ Τράμπ και στο φόντο το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ
Μήνυση «βόμβα» της κυβέρνησης Τραμπ κατά του Χάρβαρντ με πρόσχημα τον αντισημιτισμό
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζητά την επιστροφή δισεκατομμυρίων από το κορυφαίο πανεπιστήμιο
Μήνυση «βόμβα» της κυβέρνησης Τραμπ κατά του Χάρβαρντ με πρόσχημα τον αντισημιτισμό
Ο Πάνος Ρούτσι παρακολουθείται από αστυνομικό και η Ζωή Κωνσταντοπούλου τραβάει βίντεο
Καταγγελία Κωνσταντοπούλου: Αστυνομικός με πολιτικά παρακολουθούσε τον Πάνο Ρούτσι «με εντολή από πάνω»
Βίντεο ντοκουμέντο από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου - Ο Πάνος Ρούτσι καταγγέλλει στενή παρακολούθηση από την Κρατική Ασφάλεια
Καταγγελία Κωνσταντοπούλου: Αστυνομικός με πολιτικά παρακολουθούσε τον Πάνο Ρούτσι «με εντολή από πάνω»
παπαδομαρκακης ζαχαρακη δουκακης
«Πράσινο φως» στο Νέο Λύκειο: Εντάχθηκε στο ΤΠΑ η μεταρρύθμιση για το Εθνικό Απολυτήριο
Χρηματοδότηση 516.580€ για την αναμόρφωση του Λυκείου υπέγραψε η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη
«Πράσινο φως» στο Νέο Λύκειο: Εντάχθηκε στο ΤΠΑ η μεταρρύθμιση για το Εθνικό Απολυτήριο