Αυστραλία: Οι γονείς τα βάζουν με τους εκπαιδευτικούς επειδή τα σχολεία μένουν ανοιχτά
Αναφορές για επιθέσεις σε εκπαιδευτικούς από γονείς λόγω του ότι τα σχολεία μένουν ακόμη ανοιχτά

Το συνδικάτο εκπαιδευτικών απαιτεί η κυβέρνηση της Αυστραλίας να βρει τρόπους εργασίας από το σπίτι για τους ευάλωτους εκπαιδευτικούς.

Στο μεταξύ, έχουν γίνει αναφορές για επιθέσεις σε εκπαιδευτικούς από γονείς λόγω του ότι τα σχολεία μένουν ακόμη ανοιχτά, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ακολουθεί συμβουλές ειδικών επιστημόνων υγείας που λένε να μην κλείσουν τα σχολεία, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η ελληνική εφημερίδα «Νέος Κόσμος» που εκδίδεται στην Αυστραλία.

Οι Αυστραλοί εκπαιδευτικοί απαιτούν περισσότερο σεβασμό προς το πρόσωπό τους καθώς είναι υπεύθυνοι για τέσσερα εκατομμύρια μαθητές στα σχολεία εν μέσω μιας πανδημίας. Το ότι μένουν τα σχολεία ανοιχτά αυτό επιτρέπει στους εργαζόμενους στους τομείς υγείας να φροντίσουν τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους, αποτρέποντάς τους από το να μπουν σε ρόλο μπέιμπι-σίτερ.

«Οι εκπαιδευτικοί και οι διευθυντές σχολείων έχουν δεχθεί πληθώρα δυσφημιστικών σχολίων και επιθέσεων από κάποιες συγκεκριμένες ομάδες της κοινωνίας μας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Νέας Νότιας Ουαλίας, Άγγελος Γαβριελάτος, και σχολίασε: «Ελπίζω όταν περάσει η όλη κρίση, όπως είναι αναμενόμενο, να μην ξεχάσουν όσοι μας επικρίνουν τώρα ότι οι εκπαιδευτικοί και οι διευθυντές σήκωσαν μεγαλύτερο βάρος από ό,τι τους αναλογεί σε σχέση με άλλους στην κοινωνία μας. Οι εκπαιδευτικοί, πέρα από την ανησυχία τους για τις δικές τους οικογένειες και τον κύκλο τους, αναλαμβάνουν και την τεράστια ευθύνη για την υγεία των μαθητών τους και της ευρύτερης κοινωνίας».

Εκτός των διδακτικών τους καθηκόντων, οι δάσκαλοι έχουν αναλάβει και ένα νέα ρόλο, αυτόν της διατήρησης των κανόνων υγιεινής από τους μαθητές ώστε να μη μολυνθούν από τον ιό. Ωστόσο, αρκετοί εκπαιδευτικοί έχουν γίνει στόχος επιθέσεων. Ο αναπληρωτής επικεφαλής των αυστραλιανών υγειονομικών υπηρεσιών, Paul Kelly, δήλωσε ότι η αδελφή του που είναι εκπαιδευτικός του τηλεφώνησε για να του πει ότι δέχθηκε επίθεση από γονείς. «Οι γονείς της είπαν απαίσια πράγματα. Είμαστε όλοι μαζί σ’ αυτό που συμβαίνει όμως. Δεν είναι ωραίο να τα βάζουμε με τους εκπαιδευτικούς» είπε ο Paul Κelly.

Κάποιοι εκπαιδευτικοί και oι κοντινοί σε αυτούς εκφράζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την αγανάκτησή τους. Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Παιδείας, Dan Tehan, ορθώς επαίνεσε τη στάση των εκπαιδευτικών και των διευθυντών των σχολείων, ευχαριστώντας τους για τη σκληρή δουλειά τους.

Έκκληση για λήψη άμεσων μέτρων απευθύνουν τα συνδικάτα του χώρου της δημόσιας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς δεν επιδιώκουν το κλείσιμο των σχολείων, αλλά απαιτούν τη λήψη μέτρων προστασίας για εκπαιδευτικούς που είναι σε ευάλωτη θέση, όπως εγκύους, νέους γονείς, εκπαιδευτικούς άνω των εβδομήντα ετών και άλλους με χρόνιες παθήσεις που επί του παρόντος είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στη σχολική αίθουσα. Οι εκπαιδευτικοί θέλουν αυτές οι κατηγορίες να μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι με τη μορφή εξ αποστάσεως διδασκαλίας. «Απαιτούμε άμεση κινητοποίηση από το Υπουργείο και περιμένουμε την άμεση απάντησή τους, είπε ο κ. Γαβριελάτος.

Η διαπιστωμένη έλλειψη σε σαπούνι και αντισηπτικά εκθέτει τους εκπαιδευτικούς σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Σε ανοιχτή επιστολή το Συνδικάτο Εκπαιδευτικών Ανεξάρτητων Σχολείων –με 75.000 μέλη σε όλη την Αυστραλία- ζήτησε από τον πρωθυπουργό τη λήψη μιας σειράς μέτρων μιας και επιμένει να μένουν τα σχολεία ανοιχτά.

«Τα σχολεία θα πρέπει καθημερινά να μετρούν τη θερμοκρασία των μαθητών με ανέπαφο θερμόμετρο με υπέρυθρες, να παρέχουν αντισηπτικά και σαπούνι σε όλους τους μαθητές και μέλη του προσωπικού» αναφέρει η επιστολή.

Τι απαντούν οι ειδικοί

Η Αυστραλία έχει δράσει πιο γρήγορα από άλλες χώρες λέει ο υπουργός Παιδείας, Dan Tehan, και ακολούθησε τις συμβουλές των ειδικών επιστημόνων υγείας να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία. «Αυτή είναι και η κύρια διαφορά μεταξύ Αυστραλίας και Ηνωμένου Βασιλείου όπου τα σχολεία έκλειναν. Δεν έλαβαν έγκαιρα μέτρα καθώς ελάμβαναν διαφορετικές συμβουλές» είπε.

Ο πρωθυπουργός της Βικτώριας σε δήλωσή του είπε ότι κατανοεί την αγανάκτηση για το ότι τα σχολεία είναι ακόμη ανοιχτά αλλά οι κυβερνήσεις ακολουθούν τις καλύτερες διαθέσιμες συμβουλές.

σχετικά άρθρα

Ιταλία: «Λουκέτο» μέχρι και τον Ιούνιο στα σχολεία - Προφορικές και μέσω διαδικτύου οι εξετάσεις
Ιταλία: «Λουκέτο» μέχρι και τον Ιούνιο στα σχολεία - Προφορικές και μέσω διαδικτύου οι εξετάσεις
Απορρίφθηκε το ενδεχόμενο οι μαθητές να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σχολεία μέσα στους επόμενους δυο μήνες
Ιταλία: «Λουκέτο» μέχρι και τον Ιούνιο στα σχολεία - Προφορικές και μέσω διαδικτύου οι εξετάσεις
Κεραμέως στη Βουλή: Κανονικά θα γίνουν οι 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών
Κεραμέως στη Βουλή: Κανονικά θα γίνουν οι 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών
Κανονικά θα προχωρήσει η διαδικασία μόνιμων προσλήψεων σχεδόν 10.000 εκπαιδευτικών, διαβεβαίωσε πριν από λίγο στη Βουλή η υπουργός Παιδείας κ.Νίκη...
Κεραμέως στη Βουλή: Κανονικά θα γίνουν οι 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών