Ευρωπαϊκή Ένωση: Αυξήθηκαν οι αιτήσεις για άσυλο για πρώτη φορά από το 2015
Αύξηση σημείωσαν οι αιτήσεις για παροχή ασύλου για πρώτη φορά από το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο

Οι αιτήσεις για την παροχή ασύλου στην ΕΕ σημείωσαν αύξηση το 2019, για πρώτη φορά μετά το 2015 οπότε είχαν φτάσει στο υψηλότερο σημείο τους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

"Το 2019 κατατέθηκαν περισσότερες από 714.000 αιτήσεις" στις 28 χώρες της ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ελβετία, "αύξηση 13% σε σχέση με το 2018", επεσήμανε η EASO σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας ότι "είναι η πρώτη φορά μετά το 2015 που κατατίθενται περισσότερες αιτήσεις για την παροχή ασύλου σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά".

Το 2015 ο αριθμός των αιτήσεων είχε φτάσει το ρεκόρ του 1,4 εκατομμυρίου.

Οι τρεις βασικές χώρες καταγωγής των αιτούντων άσυλο είναι η Συρία (περίπου 72.000 αιτήσεις, αριθμός αντίστοιχος με το 2018), το Αφγανιστάν (σχεδόν 60.000, αύξηση 30%) και η Βενεζουέλα (45.000, διπλάσιος σε σχέση με το 2018).

"Η άνοδος οφείλεται κυρίως στην αύξηση των αιτήσεων από πολίτες πολλών λατινοαμερικανικών χωρών προκειμένου να μην χρειάζονται βίζα" για να ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν, επεσήμανε η EASO. Και "σε μικρότερο βαθμό στην αύξηση των αιτήσεων των Αφγανών και πολιτών άλλων χωρών", πρόσθεσε.

Περίπου το 33% των αιτήσεων αυτών γίνονται δεκτές, ένα ποσοστό που παραμένει σταθερό.

Οι Σύροι (85%), οι Υεμενίτες (82%), οι πολίτες Ερυθραίας (81%) είναι αυτοί που λαμβάνουν κυρίως άσυλο, ενώ περίπου ένας στους δέκα που υποβάλουν αίτηση για άσυλο έχουν ήδη κάνει μία ακόμη αποτυχημένη απόπειρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ για όλους του εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΔΩ ΕΩΣ ΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

θρανία καρέκλες σχολική τάξη σχολείο
Πάνω από 230 κενά στα σχολεία του Πειραιά – Κινητοποίηση της ΕΛΜΕ στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας
Καταγγελίες για ελλείψεις σε γενική και ειδική αγωγή, εκατοντάδες ώρες υποχρεωτικών υπερωριών και μετακινήσεις εκπαιδευτικών στη μέση της χρονιάς.
Πάνω από 230 κενά στα σχολεία του Πειραιά – Κινητοποίηση της ΕΛΜΕ στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η είσοδος του υπουργείου
Τοπικές προσκλήσεις πρόσληψης αναπληρωτών - Οι πίνακες για την Κρήτη
Το υπουργείο Παιδείας δημοσίευσε τους πίνακες αναπληρωτών δασκάλων στο πλαίσιο της τοπικής πρόσκλησης για την Κρήτη
Τοπικές προσκλήσεις πρόσληψης αναπληρωτών - Οι πίνακες για την Κρήτη
Νηπιαγωγεία
Στο «περίμενε» τα Ειδικά Σχολεία: Καταγγελίες για υποδομές που δεν λειτουργούν εδώ και χρόνια
Εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν την έλλειψη σχεδίου για την Ειδική Αγωγή και τη μη λειτουργία του Ειδικού Νηπιαγωγείου Μεταμόρφωσης που ιδρύθηκε το 2011
Στο «περίμενε» τα Ειδικά Σχολεία: Καταγγελίες για υποδομές που δεν λειτουργούν εδώ και χρόνια