«Σε μια δημοκρατία δεν αποτίεις φόρο τιμής σε δικτάτορες ή τυράννους», δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Αντριάνα Λάστρα για τη μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα της χώρας.
Ωστόσο, δεν εξήγησε τι συνιστά «εξύμνηση».
Στη συνέχεια, επισήμανε πως η κυβέρνηση στοχεύει να κάνει εκταφή των λειψάνων των θυμάτων του Φράνκο που θάφτηκαν σε μαζικούς τάφους και να αφαιρέσει φρανκικά σύμβολα που συνεχίζουν να βρίσκονται σε δημόσιους χώρους.
Σημειώνεται ότι μετονομάστηκαν αρκετοί δρόμοι που τιμούσαν την μνήμη του Φράνκο και συμμάχους του, ενώ αφαιρέθηκαν και δημόσια αγάλματα.
Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανέβηκε στην εξουσία τον Ιανουάριο, καθώς η προεκλογική του εκστρατεία βασιζόταν στην αντιμετώπιση της κληρονομιάς της δικτατορίας.
Μάλιστα, η υπηρεσιακή κυβέρνηση απομάκρυνε τον Οκτώβριο τα λείψανα του πρώην δικτάτορα από ένα μνημειώδες μαυσωλείο όπου είχε ταφεί το 1975 και τα μετέφερε σε ένα ιδιωτικό κοιμητήριο.
Τότε, είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ακροδεξιού κόμματος Vox, το οποίο απέρριψε την προτεινόμενη μεταρρύθμιση ως πρόσχημα για την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ