iran
Τοξικό νέφος έχει καλύψει την πρωτεύουσα, Τεχεράνη, και αρκετές πόλεις και επαρχίες της χώρας

Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έκλεισαν σήμερα λόγω της ατμοσφαρικής ρύπανσης σε πολλές περιοχές του Ιράν, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Τεχεράνη, η οποία έχει καλυφθεί από ένα σύννεφο τοξικού καπνού, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

«Λόγω αυξημένης ρύπανσης της ατμόσφαιρας, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της επαρχίας της Τεχεράνης θα είναι κλειστά», ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής κυβερνήτης της πρωτεύουσας, Μοχαμάντ Ταγκιζαντέχ, σύμφωνα με το Irna.

Η μέση συγκέντρωση αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην Τεχεράνη έφθασε τα 146 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, σύμφωνα με μια ιστοσελίδα που καταγράφει τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και συνδέεται με την κυβέρνηση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά αυτή η συγκέντρωση βλαβερών σωματιδίων να μην ξεπερνά τα 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο κατά μέσο όρο το 24ωρο.

Τα σχολεία έκλεισαν επίσης στις επαρχίες Αλμπόρτζ (βόρεια) και Ισπαχάν (κέντρο), σύμφωνα με το Irna. Επίσης, στις πόλεις Μασχάντ (βορειοανατολικά), Ουρουμίγια (βορειοδυτικά) και Κομ, νότια της Τεχεράνης.

Δεν έχει ανακοινωθεί προσώρας πότε θα επαναλειτουργήσουν.

Εκ περιτροπής κυκλοφορία των αυτοκινήτων επιβλήθηκε στην πρωτεύουσα ενώ απαγορεύθηκε η κυκλοφορία των φορτηγών στην επαρχία της Τεχεράνης, σύμφωνα με το Irna.

Συστάσεις δόθηκαν στους νέους και στους ηλικιωμένους με αναπνευστικά προβλήματα να μην βγουν από τα σπίτια τους ενώ αναβλήθηκαν οι αθλητικές δραστηριότητες για σήμερα Σάββατο, πρώτη ημέρα της εβδομάδας στο Ιράν.

Η πρωτεύουσα, όπου κατοικούν οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι, περιβάλλεται εδώ και ημέρες από ένα τοξικό νέφος το οποίο δεν αναμένεται να εξαφανιστεί πριν από τη Δευτέρα με την άφιξη της βροχής.

Η μόλυνση της ατμόσφαιρας προκαλεί τον θάνατο σχεδόν 30.000 ανθρώπων τον χρόνο στις ιρανικές πόλεις, ανέφερε το Irna νωρίτερα φέτος, επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

foto-memaska
Μετατροπή σχολείων σε Πειραματικά: Σήμερα στις 19:00 η συναυλία διαμαρτυρίας στην Κέρκυρα
Γονείς και εκπαιδευτικοί ενώνουν φωνές: Συναυλία για το σχολείο της γειτονιάς
Μετατροπή σχολείων σε Πειραματικά: Σήμερα στις 19:00 η συναυλία διαμαρτυρίας στην Κέρκυρα
ΣΕΠΕ Πάτρας
Πάτρα: Συνάντηση του ΣΕΠΕ με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης Αχαΐας, Νικόλαο Κλάδη
Σήμα κινδύνου από εκπαιδευτικούς στην Πάτρα: «Καμία ανοχή στη βία – Το σχολείο δεν αντέχει άλλη απαξίωση»
Πάτρα: Συνάντηση του ΣΕΠΕ με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης Αχαΐας, Νικόλαο Κλάδη