Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
«Η ελεύθερη κυκλοφορία όπως υφίσταται σήμερα θα τελειώσει στις 31 Οκτωβρίου όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ»

Η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι θέλει να βάλει τέλος «αμέσως» στην ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, υιοθετώντας μια πιο σκληρή στάση σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η τέως πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, την οποία διαδέχθηκε ο Τζόνσον στις 24 Ιουλίου, προέβλεπε «μια μεταβατική περίοδο» ακόμη και σε περίπτωση απουσίας μιας συμφωνίας διαζυγίου με την ΕΕ, επιτρέποντας στους Ευρωπαίους πολίτες να μεταβαίνουν, να επισκέπτονται ή να σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερα διαβήματα.

«Η ελεύθερη κυκλοφορία όπως υφίσταται σήμερα θα τελειώσει στις 31 Οκτωβρίου όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ», δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Για παράδειγμα, θα εισαγάγουμε αμέσως πιο αυστηρούς κανόνες όσον αφορά την εγκληματικότητα για τα άτομα που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε η εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας πως οι άλλες άμεσες αλλαγές ενόψει της εφαρμογής ενός νέου συστήματος μετανάστευσης «βρίσκονται υπό επεξεργασία».

Είπε πως ο Μπόρις Τζόνσον θέλει να εισαγάγει ένα πόιντ σύστεμ κατά τα πρότυπα της Αυστραλίας.

Η ένωση 3million που προασπίζεται τα συμφέροντα των περίπου 3,6 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντέδρασε στην ανακοίνωση αυτή. «Είναι ανεύθυνο και θα ανοίξει την πόρτα σε γενικευμένες διακρίσεις», έγραψε στο Twitter.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, στα τέλη Ιουλίου, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι είχαν αποκτήσει καθεστώς «μόνιμου κατοίκου» προκειμένου να εξακολουθήσουν να διαμένουν στη χώρα μετά το Brexit.

Στις αρχές Αυγούστου, ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει ένα σχέδιο πιο γρήγορης έκδοσης βίζας για την προσέλκυση «καλύτερων εγκεφάλων» ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο «να συνεχίσει να είναι μια επιστημονική υπερδύναμη» μετά το Brexit. Υποσχέθηκε επίσης να προστατεύσει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που έχουν εγκατασταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να μπορούν να εξακολουθήσουν να ζουν στη χώρα, ακόμα και στην περίπτωση «μη συμφωνίας».

Η ελευθερία κυκλοφορίας επιτρέπει στους Ευρωπαίους πολίτες να κυκλοφορούν και να διαμένουν ελεύθερα στις χώρες της ΕΕ. Είναι μια από τις τέσσερις βασικές ελευθερίες της ελεύθερης αγοράς, μαζί με την ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων, των αγαθών και των υπηρεσιών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού: Όλη η λίστα όσων δικαιούνται Voucher

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γεωλο
1ος Διαγωνισμός Γεωλογίας: Ανακοίνωση αποτελεσμάτων - Πώς η online διαδικασία εξασφάλισε ίση πρόσβαση για 900 μαθητές από κάθε τύπο σχολείου
Πρωτοφανής επιτυχία για τον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Γεωλογίας με εκατοντάδες συμμετοχές από όλη τη χώρα
1ος Διαγωνισμός Γεωλογίας: Ανακοίνωση αποτελεσμάτων - Πώς η online διαδικασία εξασφάλισε ίση πρόσβαση για 900 μαθητές από κάθε τύπο σχολείου
αριστ
Aristotle Innovation Forum: Σύνοδος κορυφής των Πρυτάνεων στη Θεσσαλονίκη για το ψηφιακό μέλλον των ελληνικών ΑΕΙ
Το αύριο της Ανώτατης Εκπαίδευσης: Έντεκα ακαδημαϊκοί ηγέτες συζητούν για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Πανεπιστημίων
Aristotle Innovation Forum: Σύνοδος κορυφής των Πρυτάνεων στη Θεσσαλονίκη για το ψηφιακό μέλλον των ελληνικών ΑΕΙ
paidon-agia-sofia.jpg
Συνελήφθησαν γονείς στους Αγίους Αναργύρους που κρατούσαν τα τρία ανήλικα παιδιά τους σε άθλιες συνθήκες
Εικόνες ντροπής στους Αγίους Αναργύρους: Χειροπέδες σε δύο γονείς που μεγάλωναν τα τρία ανήλικα παιδιά τους μέσα σε εστία μολύνσεως
Συνελήφθησαν γονείς στους Αγίους Αναργύρους που κρατούσαν τα τρία ανήλικα παιδιά τους σε άθλιες συνθήκες