Thumbnail
Το μυστήριο της εξαφάνισης και του θανάτου χιλιάδων μαθητών που κατάγονταν από τους αυτόχθονους πληθυσμούς του Καναδά, κατά τη δεκαετία του 1900, προσπαθούν να λύσουν ερευνητές.

Την εποχή εκείνη, περίπου 150.000 ιθαγενείς μαθητές εστάλησαν στα Καθολικά Οικοτροφεία μεταξύ 1883 και 1998, σε μια προσπάθεια του κράτους να αφομοιώσει τους ντόπιους πληθυσμούς.

Ωστόσο, το 2015 έκθεση της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης του Καναδά χαρακτήριζε την φοίτηση και τις πρακτικές που εφαρμόζονταν σε αυτά τα οικοτροφεία «πολιτιστική γενοκτονία».

Η συγκεκριμένη έκθεση ανέφερε ότι τουλάχιστον 3.200 μαθητές έχασαν τη ζωή τους ενώ φοιτούσαν σε αυτά τα κέντρα θρησκευτικής εκπαίδευσης, ο πραγματικός αριθμός όμως είναι πιθανό να είναι πολύ υψηλότερος.

Τα οικοτροφεία αυτά εφάρμοζαν αρκετά συχνά πρακτικές βίας, ενώ παραμελούσαν τους μαθητές. Μάλιστα, οι αρμόδιοι υπάλληλοι της εποχής εκείνης συχνά δεν καταχωρούσαν το όνομα, το φύλο ή την αιτία θανάτου ενός μαθητή και αμελούσαν να ειδοποιήσουν τους γονείς.

Παρόλο που η έλλειψη πόρων, τα κατάλληλα σχολικά αρχεία και τα χαμένα έγγραφα έχουν "παγώσει" προηγούμενες ερευνητικές προσπάθειες για το συγκεκριμένο θέμα, ομάδα ερευνητών του Εθνικού Κέντρου Αλήθειας και Συμφιλίωσης ελπίζει να κλείσει πολλές από τις υποθέσεις, δίνοντας απαντήσεις στους συγγενείς των θυμάτων.

"Υπάρχουν λίγοι πόροι που παρέχονται για αυτό το έργο. Ξέρουμε ότι κάποιες από αυτές τις τοποθεσίες νεκροταφείων βρίσκονται τώρα κάτω από χώρους στάθμευσης", δήλωσε ο Ry Moran, διευθυντής του Κέντρου.

Νωρίτερα φέτος, η καναδική κυβέρνηση δώρησε 500.000 δολάρια στην πρωτοβουλία και συνεχίζει να "συνεργάζεται στενά" για την υπόθεση, επεσήμανε εκπρόσωπος του τμήματος Crown-Domigenous Relations and Northern Affairs Canada.

Οι έως τώρα έρευνες δείχνουν ότι οι συνηθέστερες αιτίες θανάτου ήταν αυτοκτονίες, πυρκαγιές, ξεπάγιασμα ή ασθένειες όπως φυματίωση και τύφος. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο εντοπισμός των τάφων των μαθητών θα είναι εύκολος, καθώς η πλειοψηφία τους αναμένεται να είναι κοντά στις περιοχές των σχολείων.

Ο Moran δήλωσε ακόμη ότι το αρχικό μητρώο των νεκρών μαθητών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2019, ωστόσο πιθανότατα θα δρομολογηθούν νεότερες εξελίξεις στην υπόθεση, καθώς υπάρχουν "κυριολεκτικά εκατομμύρια περισσότερα έγγραφα προς αναθεώρηση".

Ορισμένες θρησκευτικές ομάδες που εκμεταλλεύονται τέτοιου τύπου σχολεία δεν έχουν ακόμη μοιραστεί τα αρχεία τους, ανέφερε ο Moran. Πρόσθεσε δε ότι αν και ορισμένες, όπως η Αγγλικανική Εκκλησία, η Πρεσβυτεριανή Εκκλησία, η Ενιαία Εκκλησία και οι Ιησουίτες του Αγγλικού Καναδά, έχουν απολογηθεί για τα αδικήματα που διαπράχθηκαν κατά του αυτόχθονου πληθυσμού, η Καθολική Εκκλησία έχει επανειλημμένα αρνηθεί να το πράξει.

Με πληροφορίες από το Δίκτυο Telesur

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 22/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

opeka
ΟΠΕΚΑ: Μέχρι πότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα voucher κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού
Παράταση έως τις 25 Ιουνίου στα τρέχοντα προγράμματα κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού για τους δικαιούχους του ΛΑΕ
ΟΠΕΚΑ: Μέχρι πότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα voucher κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού