Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Συμμαχία Ρωσίας-Συρίας-Ιράν

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει σήμερα στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) για να συζητήσει για ακόμη μια φορά σχετικά με την επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, στην προκειμένη περίπτωση με πρωτοβουλία της Ρωσίας, που θέλει να ενημερώσει τα κράτη-μέλη για την τριμερή σύνοδο κορυφής της Τεχεράνης, σύμφωνα με διπλωμάτες.

«Κατόπιν αιτήματος ορισμένων (χωρών -) μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, η ρωσική αντιπροσωπεία ζητεί από την προεδρία (του ΣΑ, την οποία ασκούν οι ΗΠΑ τον τρέχοντα μήνα) να οργανώσει την Τρίτη στις 11:00 (τοπική ώρα) μια συνεδρίαση για να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της τρίτης τριμερούς συνόδου» που διεξήχθη αυτή τη φορά στην Τεχεράνη, αναφέρει κείμενο της ρωσικής διπλωματικής αποστολής το οποίο συμβουλεύθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η συνεδρίαση θα γίνει και θα είναι δημόσια.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, το ΣΑ συνεδρίασε επανειλημμένα για την Ιντλίμπ, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της ΕΕ, χωρίς όμως να υπάρξει καμιά ένδειξη ανάσχεσης ή αναστολής της επικείμενης καθ' όλες τις ενδείξεις στρατιωτικής επιχείρησης ευρείας κλίμακας των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ για την ανακατάληψη της επαρχίας, του τελευταίου μεγάλου ανταρτοκρατούμενου θύλακα στη συριακή επικράτεια.

Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία και δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στον Άσαντ άρχισαν το Σαββατοκύριακο να σφυροκοπούν την επαρχία, εντείνοντας τις ανησυχίες στον ΟΗΕ περί ανθρωπιστικής καταστροφής.

Στην τριμερή σύνοδο κορυφής της Τεχεράνης δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για την τύχη της Ιντλίμπ, η εξεύρεση κάποιας λύσης με ειρηνικά μέσα. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους ομολόγους του της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ιράν Χασάν Ροχανί πως η Δαμασκός έχει «δικαίωμα» να ανακτήσει τον έλεγχο όλης της συριακής επικράτειας και απέρριψε την έκκληση της Άγκυρας να κηρυχθεί εκεχειρία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Τι σημαίνει η λέξη «ακηδία»;

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Κατσαρίδες στο σπίτι: Τα φυτά που «υπόσχονται» φυσική απώθηση

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

προσφορο
Πρόσφορο: Ο συμβολισμός της σφραγίδας που συνοδεύει το εκκλησιαστικό ψωμί
Οι σφραγίδες, οι σταυροί και τα διάφορα σχέδια που αποτυπώνονται πάνω στο πρόσφορο αποτελούν μέρος μιας μακραίωνης παράδοσης, η οποία συνδέει την...
Πρόσφορο: Ο συμβολισμός της σφραγίδας που συνοδεύει το εκκλησιαστικό ψωμί
karkinos
«Πρωτοφανή» αποτελέσματα από νέα θεραπεία κατά του καρκίνου – Εξαφανίστηκαν όγκοι σε ασθενείς
«Πρωτοφανή» αποτελέσματα από νέα αντικαρκινική θεραπεία – 15 ασθενείς χωρίς ίχνος όγκου
«Πρωτοφανή» αποτελέσματα από νέα θεραπεία κατά του καρκίνου – Εξαφανίστηκαν όγκοι σε ασθενείς