Κόσμος 0

Συρία: «Σε λίγες ώρες» θα εισέλθουν στο κουρδικό Αφρίν οι δυνάμεις του Άσαντ - Απειλεί η Τουρκία

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Συρία

Οι δυνάμεις του στρατού της Συρίας πρόκειται σύντομα να εισέλθουν στη βορειοδυτική επαρχία Αφρίν, η οποία ελέγχεται από τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και στην οποία, από τον Ιανουάριο, έχουν επέμβει οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας μαζί με αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης.

«Οι λαϊκές δυνάμεις θα μπουν στην Αφρίν μέσα σε λίγες ώρες», μετέδωσε το συριακό δίκτυο, επικαλούμενο τον ανταποκριτή του στην περιοχή.

Κούρδος ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) - ευρύτερη δύναμη στην οποία ανήκουν οι κουρδικές YPG - και η κυβέρνηση της Δαμασκού κατέληξαν σε συμφωνία για να μπει ο συριακός στρατός στην Αφρίν για να βοηθήσει στην απώθηση των τουρκικών δυνάμεων.

"Τίποτα δεν θα σταματήσει τους Τούρκους στρατιώτες"

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας προειδοποίησε σήμερα τη Δαμασκό ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα αντιπαρατεθούν με συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που θα μπουν στην επαρχία Αφρίν για να προστατεύσουν τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

"Αν το καθεστώς μπαίνει εκεί για να εκκαθαρίσει την περιοχή από το PKK και την PYD (σ.σ. το συριακό κουρδικό κόμμα), τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. "Όμως αν έρχεται για να υπερασπιστεί τις YPG τότε κανένας και τίποτα δεν θα σταματήσει τους Τούρκους στρατιώτες. Αυτό ισχύει για το Αφρίν, για τη Μανμπίτζ και για τις ανατολικές περιοχές του Ευφράτη", πρόσθεσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Αμάν της Ιορδανίας.

Η δήλωση αυτή έγινε με αφορμή την ανακοίνωση, μέσω της κρατικής τηλεόρασης της Συρίας, ότι συριακές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις αναμένεται εντός των επόμενων ωρών να μπουν στην επαρχία του Αφρίν για να σταματήσουν τις τουρκικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο Sana "οι λαϊκές δυνάμεις θα φτάσουν στο Αφρίν εντός των επόμενων ωρών για να στηρίξουν τους κατοίκους απέναντι στην επίθεση του τουρκικού καθεστώτος". Το πρακτορείο δεν έδωσε διευκρινίσεις για τη σύνθεση αυτών των "λαϊκών δυνάμεων", ούτε ανέφερε κάποια ανάπτυξη του τακτικού συριακού στρατού.

Η Δαμασκός έχει καταγγείλει την "επιθετικότητα" της Τουρκίας στο Αφρίν αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε δηλώσει απερίφραστα ότι σκοπεύει να παρέμβει. Την περασμένη εβδομάδα ο διοικητής των YPG Σιπάν Χάμο είχε δηλώσει ότι οι δυνάμεις των οποίων ηγείται δεν έχουν "κανένα πρόβλημα" αν επέμβει ο συριακός στρατός "για να υπερασπιστεί το Αφρίν και τα σύνορα απέναντι στην τουρκική κατοχή".

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Νέα σχολική χρονιά 2026-2027: «Κλείδωσε» ο αγιασμός και η επιστροφή των μαθητών στα θρανία

Σκάνδαλο στην Εθνική Σχολή Δικαστών: Υποψήφιος γραμματέας πιάστηκε με πλαστό πτυχίο

Νέες ταυτότητες: Τι ισχύει για όσους δεν έχουν βγάλει μετά τις 3 Αυγούστου

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κόσμος