Έδιωξαν έγχρωμους μουσικούς από πτήση για να κάνουν χώρο για λευκή επιβάτιδα
Σε εταιρεία της Νοτίου Αφρικής που πετά με τα χρώματα της British Airways

Δύο μαύροι μουσικοί ισχυρίζονται ότι εκδιώχθηκαν από πτήση της British Airways στη Νότιο Αφρική, προκειμένου να κάνουν δοθεί προτεραιότητα σε μια λευκή γυναίκα!

Το καλλιτεχνικό ντουέτο Black Motion, αποτελούμενο από τους Thabo Mabogwane και Bongani Mohosana, αγόρασε εισιτήρια business-class για πτήση από το Κέιπ Τάουν στο Γιοχάνεσμπουργκ με την Comair, εταιρεία που εκτελεί πτήσεις με franchisee της British Airways, τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent, οι δύο μουσικοί αναφέρουν ότι όταν μια λευκή γυναίκα παραπονέθηκε ότι το κάθισμα της ήταν σπασμένο και ότι έπρεπε να μετακινηθεί, τους ζητήθηκε να μεταφερθούν ("υποβαθμιστούν") στην οικονομική θέση.

Όπως ανέφερε στο Instagram ο Bongani "Murdah" Mohasana, "Οι Black Motion συνέβη να είναι οι δύο μοναδικοί νέοι μαύροι άνδρες της business class της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας.

Βρεθήκαμε σε αμηχανία και μετακινηθήκαμε από τη business class μόνο και μόνο επειδή μια λευκή κυρία παραπονέθηκε για ένα σπασμένο κάθισμα."

Όπως αναφέρουν οι μουσικοί, αφού διαμαρτυρήθηκαν για τη μετακίνηση, ο πιλότος τους διέταξε να φύγουν από το αεροσκάφος.

"Μας είπαν ότι δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν να μας μεταφέρουν, καθώς αποφεύγουν την 9/11. Στα μάτια τους είμαστε τρομοκράτες είπε έμμεσα ο πιλότος", αναφέρεται ακόμη στο post στο Instagram.

Στους δύο νεαρούς καλλιτέχνες επετράπη να ταξιδέψουν σε μεταγενέστερη πτήση με την ίδια αεροπορική εταιρεία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Comair, Erik Venter, ζήτησε χωρίς καμία επιφύλαξη συγνώμη από τους δύο επιβάτες.

Εκπρόσωπος της Comair δήλωσε στον Independent: "Το περιστατικό προέκυψε καθώς δύο σπασμένα καθίσματα της business class seats δεν είχαν αφαιρεθεί από το check-in, όπως θα έπρεπε να συμβεί. Ως αποτέλεσμα, δύο πελάτες είχαν κάνει check-in και είχαν τοποθετηθεί στις θέσεις, στις οποίες δεν μπορούσαν να πετάξουν.

"Αυτοί οι πελάτες ήταν και οι δύο μέλη ασημένιας κάρτας τακτικών αεροπορικών ταξιδιών, τα οποία έχουν προτεραιότητα ως θέμα πολιτικής των εταιρειών παγκοσμίως. Κατά την εξέταση του ποιος θα μπορούσε να ζητηθεί να υποβαθμιστεί, το προσωπικό του αεροδρομίου εντόπισε μη συχνούς επιβάτες δρομολόγια που ταξίδευαν με μειωμένους business class ναύλους. Αυτή είναι κοινή πρακτική των αεροπορικών εταιρειών σε σπάνιες περιπτώσεις όταν συμβαίνουν υποβαθμίσεις θέσης. Στη βάση αυτή προσεγγίστηκαν δύο άλλοι πελάτες της business class".

Ο ίδιος εκπρόσωπος συνέχισε: "Φυσικά ήταν αναστατωμένοι. Το πλήρωμα ήταν υπό πίεση, επειδή η πτήση είχε ήδη καθυστερήσει, αλλά θα έπρεπε να έχει αντιμετωπίσει καλύτερα την κατάσταση. Η Comair δεν θα ανεχθεί τον ρατσισμό, γι' αυτό και πήραμε πολύ σοβαρά υπόψη τους ισχυρισμούς και τους ερευνήσαμε γρήγορα και διεξοδικά. Έχουμε ζητήσει από τους πελάτες εάν επιθυμούν να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα. "

Το αριστερό κόμαμ EFF, το τρίτο μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο της Νοτίου Αφρικής, ζήτησε να τεθεί σε διαθεσιμότητα ολόκληρο το πλήρωμα "και να αντιμετωπίσει την πλήρη επιβολή του νόμου".

Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Mbuyiseni Quintin Nănzi, δήλωσε: "Η British Airways μπορεί να πετάξει στην αποικιακή και ρατσιστική της Βρετανία. Όποιος είναι λευκός και δεν είναι πρόθυμος να μεταχειριστεί τους μαύρους ανθρώπους με αξιοπρέπεια και σεβασμό πρέπει απλώς να εγκαταλείψει τη χώρα μας. "

Η αεροπορική εταιρεία αναφέρει στην ιστοσελίδα της: "Ως συνεργάτης της British Airways και μέλος της συμμαχίας Oneworld, η Comair προσφέρει απρόσκοπτες συνδέσεις με το διεθνές δίκτυο διαδρομών και συνεχίζει να εξυπηρετεί τους τοπικούς premium πελάτες της με βάση τα ίδια πρότυπα".

best of network

σχετικά άρθρα