Thumbnail
Τι αναφέρει ο επικεφαλής της διαπραγμάτευσης

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι «προετοιμάζεται» για το «ενδεχόμενο» να μην υπάρξει καμιά συμφωνία με το Λονδίνο, παρόλο που δεν είναι αυτό το σενάριο που προτιμά.

«Δεν είναι η επιλογή μου, κάτι που θα ήταν μια οπισθοδρόμηση 44 ετών (σ.σ.: όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εντάχθηκε στην ΕΕ). Όμως είναι ένα ενδεχόμενο», δήλωσε σε συνέντευξή του στη γαλλική κυριακάτικη εφημερίδα Journal du Dimanche.

«Πρέπει κανείς να προετοιμάζεται γι' αυτό, κράτη όπως και επιχειρήσεις - εμείς οι ίδιοι προετοιμαζόμαστε γι' αυτό τεχνικά», πρόσθεσε.

Χωρίς συμφωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθεί στις 29 Μαρτίου 2019, ημερομηνία της εξόδου του από την ΕΕ, «στο καθεστώς του κοινού δικαίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, με σχέσεις παρόμοιες με αυτές που διατηρούμε με την Κίνα», προειδοποίησε.
Την Παρασκευή η ΕΕ έδωσε στο Λονδίνο δύο εβδομάδες για να αποσαφηνίσει τις δεσμεύσεις του πάνω στους όρους του διαζυγίου, καθιστώντας την αποσαφήνιση αυτή προϋπόθεση για να δεχθεί τον Δεκέμβριο την έναρξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων που ζητεί επίμονα το Λονδίνο για την προετοιμασία της εποχής μετά το Brexit.

«Επιθυμούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία μέσα σε δεκαπέντε εργάσιμες ημέρες από σήμερα, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου», υπογράμμισε ο διαπραγματευτής της ΕΕ.

«Σήμερα δεν βρισκόμαστε σ' αυτό το σημείο», υπογράμμισε. «Το ραντεβού θα αναβληθεί αν η πρόοδος δεν είναι επαρκής», επανέλαβε.

Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες διαφωνούν κυρίως όσον αφορά το πώς θα αποφευχθεί η επιστροφή σε ένα «σκληρό» σύνορο με την Ιρλανδία. «Η τραγική σύγκρουση ανάμεσα στους προτεστάντες και τους καθολικούς δεν είναι τόσο μακρινή (...) Δεν θα έκανα τίποτε που θα καθιστούσε εύθραυστη αυτή την ειρηνευτική διαδικασία», επέμεινε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Αν δεν τηρηθεί η προθεσμία των 15 ημερών, η προοπτική των εμπορικών διαπραγματεύσεων θα μετατεθεί για «τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο», στις άλλες συνόδους κορυφής που είναι προγραμματισμένες στην ευρωπαϊκή ατζέντα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο διπλωμάτη της ΕΕ.

Αν τηρηθεί, οι 28 θα αρχίσουν «από τον Ιανουάριο 2018» τις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση τους, οι οποίες θα χρειαστούν στη συνέχεια «τουλάχιστον δύο χρόνια για να ολοκληρωθούν» (συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, εσωτερική ασφάλεια...), εκτιμά ο Μπαρνιέ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποκάλυψη alfavita.gr: Τροχαίο σοκ με ΚΤΕΛ γεμάτο φοιτητές - «Αποκοιμήθηκε ο οδηγός»

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Τις επόμενες εβδομάδες η ανακοίνωση - Πώς διαμορφώνεται ο αριθμός

Αλλαγές κορυφής στην εκπαίδευση της Αττικής: Χηρεύουν 3 θέσεις "κλειδιά"

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ
Δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου στο alfavita.gr: Απάντηση στην ποινικοποίηση και τη δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης
Το δημόσιο σχολείο δεν έχει ανάγκη από αυταρχισμό και διώξεις, έχει ανάγκη από εκπαιδευτικούς με σταθερή δουλειά και ικανοποιητικούς μισθούς, έχει...
Δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου στο alfavita.gr: Απάντηση στην ποινικοποίηση και τη δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης
υποτροφιες
Με υποτροφία σε πανεπιστήμια των Η.Π.Α., μαθητές της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής
«Μέσω του προγράμματος «Study U.S.A.» που υλοποιεί η Σχολή, τα τελευταία 14 χρόνια, 105 μαθητές εξασφάλισαν υποτροφία για σπουδές στις Η.Π.Α.»
Με υποτροφία σε πανεπιστήμια των Η.Π.Α., μαθητές της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής
σισα
Το ΕΚΠΑ επενδύει στην εξωστρέφεια: Παρουσίαση των νέων αγγλόφωνων προγραμμάτων στη Νέα Υόρκη
Το ΕΚΠΑ συστήνει τα νέα αγγλόφωνα τμήματά του στην ομογένεια και τον ακαδημαϊκό κόσμο των ΗΠΑ
Το ΕΚΠΑ επενδύει στην εξωστρέφεια: Παρουσίαση των νέων αγγλόφωνων προγραμμάτων στη Νέα Υόρκη
βασιλιας
Στοιχεία από το παρελθόν του 89χρονου: Παρών στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου
Με πορτρέτο στα χέρια στο Τατόι – Βαρύ κατηγορητήριο μετά το αιματηρό περιστατικό σε ΕΦΚΑ και Πρωτοδικείο
Στοιχεία από το παρελθόν του 89χρονου: Παρών στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου