Thumbnail
Υποπτες συναλλαγές μιας εικονικής εταιρείας στον Παναμά

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Βέρνερ Γκάτσερ, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αρνούνταν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Spiegel, επί σειρά ετών να έρθουν σε επαφή με πληροφοριοδότη που ήθελε να προβεί σε αποκαλύψεις σχετικά με ύποπτες συναλλαγές μιας εικονικής εταιρείας στον Παναμά. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το υπαγόμενο στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο (Bundesdruckerei), που αναφέρεται στα λεγόμενα Panama Papers, χρησιμοποίησε αυτή την εταιρεία για συναλλαγές στη Βενεζουέλα.

Όπως επισημαίνει το Spiegel, «ούτε ο Σόιμπλε, που τώρα ανοίγει μέτωπο κατά των offshore εταιρειών, ούτε ο Γκάτσερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κρατικού ομίλου (Bundesdruckerei), αντέδρασαν επί σειρά ετών στην προσφορά» του πληροφοριοδότη «που τους είχε γράψει προσωπικά». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η offshore εταιρεία Billingsley Global Corporation, που χρησιμοποιούσε το Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο και επίσης αναφέρεται στα Panama Papers, ιδρύθηκε από τη δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca, που βρίσκεται στο επίκεντρο των αποκαλύψεων στα «Έγγραφα του Παναμά». Από την πλευρά του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι μετά από «πολυάριθμες τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές έρευνες δεν διαπιστώθηκαν νομοθετικές παραβιάσεις», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό το διάστημα εξετάζεται εκ νέου εντός του ομοσπονδιακού τυπογραφείου η επίμαχη «συναλλαγή στη Βενεζουέλα».

Η Γερμανία απέρριπτε ένα «μητρώο διαφάνειας»

Οι σκανδαλώδεις αποκαλύψεις των λεγόμενων Panama Papers έχουν θέσει επί ποδός τις αρμόδιες αρχές διεθνώς. Οι πληροφορίες της Ένωσης Ερευνητών Δημοσιογράφων ICIJ για πολιτικούς, αθλητές, διασημότητες και υψηλόβαθμους παράγοντες που φέρονται να διατηρούσαν χρήματα σε offshore φορολογικούς παραδείσους φαίνεται να κινητοποιεί και τη Γερμανία. Συγκεκριμένα, το υπουργείο του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου διαφάνειας και δράσης προκειμένου μεταξύ να μπει φραγμός σε συναλλαγές γερμανικών επιχειρήσεων με φορολογικούς παραδείσους, όπως γράφει το Spiegel.

Το γερμανικό περιοδικό διευκρινίζει πάντως ότι η Γερμανία απέρριπτε το προηγούμενο διάστημα σταθερά σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη σύσταση ενός μητρώου διαφάνειας, το οποίο εμφανίζεται τώρα ως πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης –συγκριμένα του υπουργού Δικαιοσύνης Χάικο Μάας.

deutsche welle

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Διευθυντής ΠΕ Ζακύνθου, Αθανάσιος Κατσίμπελης
Επιμένει ο Διευθυντής ΠΕ Ζακύνθου: «Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη γιατί τόλμησα να εφαρμόσω το Σύνταγμα»
«Με τιμή αναλαμβάνω την ευθύνη αυτού του “παραπτώματος”» – Η σφοδρή απάντηση του Αθανασίου Κατσίμπελη στην ΔΟΕ που τον χαρακτήρισε «υπότροπο για...
Επιμένει ο Διευθυντής ΠΕ Ζακύνθου: «Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη γιατί τόλμησα να εφαρμόσω το Σύνταγμα»
στεφανος κασσελακης
Κασσελάκης: Δεν θα διαβάσω το βιβλίο Τσίπρα, δεν με ενδιαφέρει
«Αναρωτήθηκα αν πρέπει να ντρέπομαι που είμαι Κρητικός» δήλωσε σε άλλο σημείο ο Στέφανος Κασσελάκης ερωτηθείς για τη δολοφονία στα Βορίζια
Κασσελάκης: Δεν θα διαβάσω το βιβλίο Τσίπρα, δεν με ενδιαφέρει
ΥΠΑΙΘΑ
Υπάλληλοι ΣΑΕΚ σε υπουργείο Παιδείας: «Πρώτα μόνιμες προσλήψεις, μετά αλλαγές στο ωράριο»
Κίνδυνος υπερεργασίας και «σπαστού» ωραρίου αν δεν προστεθεί μόνιμο προσωπικό στις ΣΑΕΚ - Τι ζητούν οι διοικητικοί από το υπουργείο Παιδείας
Υπάλληλοι ΣΑΕΚ σε υπουργείο Παιδείας: «Πρώτα μόνιμες προσλήψεις, μετά αλλαγές στο ωράριο»