Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου ΜΙΤ

Επιστήμονες και μηχανικοί από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες δημιούργησαν ένα πρωτοποριακό σύστημα παραγωγής φαρμάκων, που έχει μέγεθος όχι μεγαλύτερο από ένα ψυγείο, αλλά μπορεί να συνθέσει σε σύντομο χρόνο και σε μεγάλες ποσότητες ποικιλία φαρμάκων, από ένα αντισταμινικό, ή αντικαταθλιπτικό, έως τοπικό αναισθητικό και κατασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Αυγής, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αντρέα Αντάμο του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science". Όπως είπαν, ένα τέτοιο πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα, που χρησιμοποιεί τη λεγόμενη «τεχνολογία ροής», θα μπορούσε να αποβεί πολύ χρήσιμο για την επιτόπια παραγωγή και διάθεση φαρμάκων σε περιπτώσεις επιδημιών, φυσικών καταστροφών, σε καταυλισμούς προσφύγων ή στο πεδίο της μάχης. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι χρηματοδοτήθηκε από την Υπηρεσία Έρευνας Προωθημένων Αμυντικών Προγραμμάτων -DARPA- του αμερικανικού Πενταγώνου.

Η παραγωγή φαρμάκων είναι συνήθως αργή διαδικασία, που παίρνει από εβδομάδες έως μήνες, καθώς απαιτεί διαφορετικές ουσίες και διαφορετικά βήματα σύνθεσης που λαμβάνουν χώρα σε διαφορετικά γεωγραφικά σημεία.

Το νέο σύστημα «τσέπης» επιτρέπει τη συνεχή και ενοποιημένη παραγωγή ενός φαρμάκου από τις πρώτες ύλες έως το έτοιμο προϊόν, σε χρονικό διάστημα μερικών ωρών ή ημερών, ανάλογα με το φάρμακο.

Το σύστημα αποτελείται από μέρη που προσθαφαιρούνται ανάλογα με το παραγόμενο φάρμακο. Η νέα ρύθμιση του συστήματος ώστε, μετά από ένα απλούστερο φάρμακο, να παράγει ένα πολυπλοκότερο, δεν παίρνει πάνω από δύο ώρες.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, ενδεικτικά, το σύστημα μπορεί καθημερινά να παράγει 1.100 δόσεις αντικαταθλιπτικού Prozac, 3.000 δόσεις ηρεμιστικού Valium, 4.500 δόσεις του αντιαλλεργικού Benadryl και 810 δόσεις του αναισθητικού λιδοκαϊνη.

Προς το παρόν, το σύστημα είναι σε θέση να παράγει φάρμακα μόνο σε υγρή μορφή, όμως στο μέλλον, με την αξιοποίηση της τρισδιάστατης εκτύπωσης, θα μπορεί να βγάζει και χάπια, γεγονός, πιο δύσκολο. Στο μέλλον, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ίδια τα νοσοκομεία μπορεί να παράγουν τα δικά τους φάρμακα και στο απώτερο μέλλον ίσως ακόμη και οι ίδιοι οι άρρωστοι στο σπίτι τους, μετά από συνεννόηση βέβαια με το γιατρό.

Για την ώρα, οι ερευνητές εργάζονται στο να μικρύνουν κατά 40% το σύστημά τους, ώστε να είναι ακόμη πιο εύχρηστο στην μεταφορά και τη χρήση του.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Η είσοδος στο κτήριο του ΑΣΕΠ
ΑΣΕΠ: Δύο προκηρύξεις "Γίγας" 10.500 θέσεων απόφοιτων Γυμνασίου, Λυκείου
Δύο μεγάλες προκηρύξεις ετοιμάζει το ΑΣΕΠ για 10.500 μόνιμες θέσεις σε δήμους και Δημόσιο. Δείτε ειδικότητες, προσόντα, μοριοδότηση και πότε ανοίγουν...
ΑΣΕΠ: Δύο προκηρύξεις "Γίγας" 10.500 θέσεων απόφοιτων Γυμνασίου, Λυκείου