Thumbnail
  Δίκτυο παράνομης διακίνησης φαρμάκων, ακόμη και μη εγκεκριμένων από τον ΕΟΦ, ξηλώνει η ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ.

 

Δίκτυο παράνομης διακίνησης φαρμάκων, ακόμη και μη εγκεκριμένων από τον ΕΟΦ, ξηλώνει η ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ.

 

Εδώ και οκτώ μήνες παρακολουθούσαν οι αστυνομικοί τα μέλη του κυκλώματος

Από χθες το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, προκειμένου να εντοπιστούν τα στοιχεία του εγκλήματος των επιτηδείων, που όχι μόνο εισήγαν φάρμακα εξωσωματικής γονιμοποίησης που δεν είχαν λάβει έγκριση στην Ελλάδα, αλλά εξήγαν και φάρμακα που αγόραζαν από την ελληνική αγορά, γλιτώνοντας χιλιάδες ευρώ από δασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 10 συλλήψεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - οι περισσότερες στη συμπρωτεύουσα. Στο κύκλωμα εμπλέκονται υπάλληλοι τριών φαρμακευτικών εταιρειών και φαρμακεία, γιατροί, εταιρείες, καθώς, επίσης, ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών και κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Εδώ και οκτώ μήνες, οι αστυνομικοί της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος παρακολουθούσαν τα μέλη του κυκλώματος, που, όπως έγινε γνωστό, δρούσαν σε ολόκληρη τη χώρα. Οι επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη ζήτηση των ορμονών και των σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική γονιμοποίηση, εισήγαν φάρμακα από την Τουρκία, που διέθεταν ίδια συσκευασία με τα ελληνικά. Το μόνο που «πρόδιδε» την προέλευσή τους ήταν οι οδηγίες χρήσης, που ήταν σε άλλη γλώσσα, συγκεκριμένα στην Τουρκική.

 

Δεδομένου ότι τη χορήγηση πραγματοποιούν τα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης, φαίνεται ότι τα μέλη του κυκλώματος είχαν εξασφαλίσει τη συναίνεση κάποιων εργαζομένων σε αυτά, οι οποίοι χορηγούσαν τα φάρμακα στις υποψήφιες μητέρες... Οι ειδικοί ελέγχουν τώρα αν πράγματι εργαζόμενοι στα κέντρα αυτά, όπως και σε διαγνωστικά εργαστήρια, ήταν «μυημένοι στο κόλπο» ή αν εν αγνοία τους δρούσαν υπέρ της παράνομης διακίνησης.

Εταιρεία-μαϊμού
Αξιωματικοί που μίλησαν στο «Εθνος» είπαν ότι τα μέλη της σπείρας είχαν στήσει εταιρεία-μαϊμού στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Οι υπεύθυνοι της επιχείρησης αγόραζαν ακριβά φάρμακα -κυρίως αντικαρκινικά- από τα φαρμακεία παράνομα, δημιουργώντας και τεχνητή έλλειψη ώστε να γίνονται νέες παραγγελίες.

Στη συνέχεια έβγαζαν παράνομα σε χώρες όπως η Σουηδία και η Γερμανία τα συγκεκριμένα σκευάσματα, τα οποία πωλούνταν ακόμη ακριβότερα στις αγορές. Με αυτόν τον τρόπο γλίτωναν χιλιάδες ευρώ από δασμούς και επιπλέον κέρδος από τη διαφορά τιμής.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε χθες σε φαρμακαποθήκη στη Θεσσαλονίκη κατασχέθηκαν βιβλία και 400 τιμολόγια, τα οποία θα ελεγχθούν για το αν είναι πλαστά ή εικονικά. Επίσης, οι ειδικοί των αρμόδιων τμημάτων θα διασταυρώσουν και τις συναλλαγές της εταιρείας, προκειμένου να διαπιστώσουν τον τρόπο με τον οποίο κατάφερνε να εξάγει φάρμακα στο εξωτερικό. Κλιμάκια έλεγξαν επίσης φαρμακείο στη Θεσσαλονίκη, δύο φαρμακεία στη Ρόδο, καθώς και ένα ακόμη στη Ναύπακτο, όπου -σύμφωνα με πληροφορίες- υπήρξαν και προπηλακισμοί των ελεγκτών.

Η πρώτη εικόνα των αξιωματικών από τους διενεργούμενους ελέγχους είναι ότι υπάρχουν πολλές παρατυπίες. Μάλιστα, οι ειδικοί εντόπισαν ακόμη και φάρμακα χωρίς ενδείξεις, που κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς σκευάσματα είναι. Οι επόμενες ώρες αναμένονται κρίσιμες για την έκβαση της έρευνας. Οι ειδικοί δεν αποκλείουν να υπάρξουν κι άλλες συλλήψεις.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

 

600 ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΚΑΙ 5 ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΕΣ ΣΤΟ «ΚΟΛΠΟ»
Στον εισαγγελέα άλλες 13 υποθέσεις

Ξεπερνούν κάθε φαντασία οι κομπίνες με τη διακίνηση φαρμάκων. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αποστείλει πρόσφατα στον εισαγγελέα 13 υποθέσεις παράνομων επανεξαγωγών φαρμάκων από την Ελλάδα σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Οι Αρχές έχουν επίσης ενημερωθεί για παράνομες εισαγωγές ακριβών φαρμάκων για εξωσωματική γονιμοποίηση από γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία και η Βουλγαρία. Τα φάρμακα αυτά φτάνουν στη χώρα μας σε πορτμπαγκάζ αυτοκινήτων και διατίθενται σε ειδικά κέντρα σε τιμές πολύ πιο χαμηλές από εκείνες που ισχύουν στην Ελλάδα.

Λόγω της παντελούς έλλειψης ελεγκτικής διαδικασίας, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν τα σκευάσματα αυτά είναι ασφαλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα φάρμακα αυτά έχουν την ίδια συσκευασία με τα αντίστοιχα που κυκλοφορούν στη χώρα μας, με τη διαφορά ότι οι οδηγίες χρήσης είναι στη γλώσσα προέλευσης.

Αντίθετη διαδικασία ακολουθείται από φαρμακαποθήκες για την επανεξαγωγή φαρμάκων τα οποία έπρεπε να διατίθενται στην ελληνική αγορά. Αποτέλεσμα είναι να παρατηρούνται ελλείψεις στη χώρα μας, ενώ άγνωστο παραμένει το τι έχει γίνει με τα κουπόνια των συγκεκριμένων φαρμάκων.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, περισσότερα από 600 φαρμακεία και πέντε φαρμακαποθήκες έχουν εμπλακεί σε «παράλληλες» εξαγωγές σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπου οι τιμές των φαρμάκων είναι σημαντικά υψηλότερες από εκείνες της Ελλάδας.

Η διαδικασία των «παράλληλων» εξαγωγών είναι νόμιμη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν είναι νόμιμη όμως όταν πραγματοποιείται από φαρμακοποιούς, καθώς και όταν δεν υπάρχει μέριμνα να καλύπτεται προηγουμένως η ελληνική αγορά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...