Thumbnail
Μεθοδευμένη προσπάθεια ελέγχου της Ελληνικής οικονομίας

Η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής συνεπάγεται τον αφανισμό των όποιων αποθεματικών -σε μετοχές- απέμειναν στα ασφαλιστικά ταμεία

 
Σοβαρές αιχμές κατά της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος όσον αφορά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και μεθοδευμένη προσπάθεια και το σχέδιο αρπαγής της Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να υπάρξει πλήρης έλεγχος της ελληνικής οικονομίας, κατήγγειλε χθες ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας.
 
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο Σύλλογος σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου:
 
α) Το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής άδεια για συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει ευχέρεια συμμετοχής και των παλαιών μετόχων σε ποσοστό 10% επί της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη διατήρηση της τράπεζας υπό ελληνικό έλεγχο. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γ. Γιαννακόπουλος είπε ότι πρέπει να μετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τα ασφαλιστικά ταμεία.
 
β) Όπως ανέφερε ακόμα, σε διαφορετική περίπτωση, εάν χαθεί το ελληνικό management, η Εθνική, που προσέφερε «πίστη» στο τραπεζικό σύστημα και έχει ταυτιστεί με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα αφελληνιστεί και αυτό θα σημάνει δραματικές επιπτώσεις τόσο για την έξοδο της χώρας, από την ύφεση όσο και για την απασχόληση στον τραπεζικό κλάδο αλλά και γενικότερα.
 
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και άλλα κληροδοτήματα που διακρατούν περίπου το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής θεωρείται ότι αντιμετωπίζουν σοβαρότατες οικονομικές δυσκολίες προκειμένου να συμμετάσχουν σε μια τέτοια διαδικασία, ενώ με την ένταξη της τράπεζας στο ΤΧΣ το ποσοστό συμμετοχής τους μειώνεται απελπιστικά, κάτω από 1%. Ταυτόχρονα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για το "ναυάγιο" της συγχώνευσης Εθνικής -  Eurobank, αλλά για το ότι οδηγείται στο ΤΧΣ, οι συνδικαλιστές ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ που συγκάλεσαν τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου δεν ανέφεραν το παραμικρό για τη διοίκηση της ΕΤΕ.
 
Όπως τέλος ανέφεραν, η αποχώρηση των Γάλλων από την Εμπορική συνοδεύτηκε από «δώρα», ενώ το «σπάσιμο» της Αγροτικής σε «καλή» και «κακή» τράπεζα ενίσχυσε τον έτερο τραπεζικό πόλο. Αντιθέτως, η Εθνική, η ναυαρχίδα της οικονομικής μεγέθυνσης, οδηγείται μεθοδευμένα σε μαρασμό, σε τεμαχισμό και τέλος στην εκποίηση και προειδοποίησαν ότι θα αντιδράσουν δυναμικά, με κάθε συνδικαλιστικό και νομικό μέσο, την προσπάθεια παραχώρησης της τράπεζας στους ξένους άρπαγες.
 
* Με ανακοίνωσή της η Ενωτική Ριζοσπαστική Κίνηση στην ΟΤΟΕ τονίζει ότι οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας προσθέτουν νέες δυσκολίες στη διεκδίκηση της ΟΤΟΕ για υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας. "Η διάλυση του γάμου ΕΤΕ και Eurobank οδηγεί, μετά το Τ.Τ., τις δύο τράπεζες στον πλήρη μετοχικό τους έλεγχο από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτό πρακτικά σημαίνει περιστολή δαπανών και συνεπακόλουθα τη μείωση του μισθολογικού κόστους. Δεν αποκλείεται δε (μάλλον αντιθέτως) η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών από το ΤΧΣ να θέσει σε αμφισβήτηση χιλιάδες θέσεις εργασίας με το πρόσχημα της εξυγίανσης των δύο τραπεζών".
 
 
 
Η ΑΥΓΗ, 10/4/2013

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα