Thumbnail

 

7 + 1 «κλειδιά» για να πληρώσετε λιγότερο φόρο

Ποιες αποδείξεις μετράνε, τι ισχύει για το αφορολόγητο, τι άλλαξε από πέρυσι και μέχρι πότε υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις

Οκτώ κλειδιά συνολικά βρίσκονται στη φορολογική δήλωση που υποβάλουμε φέτος και αυτά μας ανοίγουν τις πόρτες για μείωση φόρου ή 0 στη καλύτερη περίπτωση – για επιστροφή. Το βασικότερο είναι η συγκέντρωση αποδείξεων για δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών , με στόχο να φτάσουν σε αξία το 25 % του εισοδήματός, ώστε να υπάρξει μείωση φόρου.


« Αυτό που πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι πολίτες είναι να συγκεντρώνουν σε αποδείξεις το 25% του εισοδήματός του για να «χτίσουν» το αφορολόγητο και να έχουν μείωση στο φόρο. Κάποτε, όταν οι αποδείξεις μετρούσαν για επιστροφή φόρου, μαζεύαμε όσες περισσότερες αποδείξεις μπορούσαμε. Τώρα δεν έχει νόημα να μαζέψει κανείς πάνω από 25% αφού δεν θα μετρήσουν» μας λέει ο φοροτεχνικός.

Τα υπόλοιπα κλειδιά που οδηγούν σε μείωση φόρου είναι οι αποδείξεις που μπορεί να έχει κάποιος για α) ενοίκιο β) δίδακτρα φροντιστηρίων γ) ασφάλιστρα ζωής, δ) ιατρικές δαπάνες, ε) δαπάνη ασφαλιστικών εισφορών, στ) δαπάνη τόκων και ζ) δαπάνη ενεργειακής αναβάθμισης αυτοκινήτου.

Στις αποδείξεις για δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών ανήκουν και γίνονται αποδεκτές για τα εισοδήματα του 12 όλες οι υπόλοιπες αποδείξεις όπως από σουπερ μάρκετ, αγορών ένδυσης- υπόδησης, ποτά τσιγάρα, βεντζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης κ.ο.κ. Σε αυτήν την κατηγορία αποδείξεων δεν λαμβάνονται υπόψη αυτές που προέρχονται από δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (π.χ. σπίτια , αυτοκίνητα) τα εισιτήρια, ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΕΥΔΑΠ και από δαπάνες αγοράς λαχείων, καζίνο κ.ο.κ.

Οι διαφορές αποδείξεις χρησιμοποιούνται για να χτίσουν το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πλέον ο φορολογούμενος θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας μέχρι 25% του συνολικού εισοδήματος που έχει, ώστε να υπάρξει μείωση φόρου. Εάν το εισόδημα είναι άνω των 60.000 ευρώ, το συνολικό ποσό των αποδείξεών δεν μπορεί να ξεπερνά τα 10.500 ευρώ.

Ουσιαστικά δεν πρόκειται για «Αφορολόγητο»,  αλλά για μείωση φόρου.

Για παράδειγμα , εάν κάποιος παίρνει 586 ευρώ το μήνα και έχει 14 μισθούς θα υποβάλει δήλωση με εισόδημα 8.204 ευρώ. Αφού θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 25% του εισοδήματός , σημαίνει ότι θα πρέπει το ποσό των αποδείξων που θα υποβάλει στ δήλωση να είναι 2.051 ευρώ. Εάν κάποιος έχει εισόδημα 100.000 ευρώ, η συνολική αξία των διάφορων αποδείξεων που θα υποβάλει στη φορολογική δήλωση θα είναι έως 10.400 ευρώ και όχι 25.000 ευρώ. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν συγκεντρώσει από τις αποδείξεις για δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών το ποσό που αντιστοιχεί στο 25% του εισοδήματος υπάρχει πέναλτι. Για το ποσό των αποδείξεων που υπολείπεται , ο φορολογούμενος θα πρέπει να καταβάλει φόρο 10 %

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα