Thumbnail
Με την ανακοίνωση της ιδιωτικοποίησης της εταιρίας φυσικού αερίου ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ που διαχειρίζεται το σύστημα φυσικού αερίου της χωρας, προέκυψε εκδήλωση ενδιαφέροντος για την αγορά της από το ρώσικο μονοπώλιο "Gazprom". 

 

Με την ανακοίνωση της ιδιωτικοποίησης της εταιρίας φυσικού αερίου ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ που διαχειρίζεται το σύστημα φυσικού αερίου της χωρας, προέκυψε εκδήλωση ενδιαφέροντος για την αγορά της από το ρώσικο μονοπώλιο "Gazprom".

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, εξέδωσε προειδοποίηση για την αποτροπή εισόδου στην ελληνική ενεργειακή αγορά των ρώσικων μονοπωλίων.

Σύμφωνα και με την εφημερίδα "financial times"  η ανάδυση των ρώσικων εταιριών ως φαβορί για την αγορά της ΔΕΠΑ προκάλεσε προειδοποιήσεις από την ΕΕ (βασικά Γερμανία, Γαλλία) και τις ΗΠΑ για το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς σε ρώσικα συμφέροντα, επειδή  η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει κόμβος μεταφοράς αερίου για  την Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, έχει αρχίσει η συζήτηση για την προετοιμασία της κυβέρνησης να ανακηρύξει Αποκλειστικές Οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ), και μάλιστα στη συζήτηση έχουν εμπλακεί και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και αντιθέσεις, αφού στην υπόθεση ΑΟΖ της Ελλάδας εμπλέκεται και η Τουρκία, αλλά και χώρες της Βόρειας Αφρικής (Αίγυπτος, Λιβύη), από τις οποίες η Ρωσία έχασε κάποια μερίδια που είχε στους υδρογονάνθρακες μετά και τις επεμβάσεις του προηγούμενου χρόνου. Πρέπει δε να πούμε ότι με τις έως τώρα μελέτες για τους υδρογονάνθρακες της Ελλάδας, φαίνεται να έχουν εκδηλωθεί ανταγωνισμοί ανάμεσα σε μονοπώλια των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Γερμανίας. Ενώ την υπόθεση ανακήρυξης ΑΟΖ από την Ελλάδα ανακινούν οι ΗΠΑ. Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι έχει χαραχτεί ενεργειακός άξονας Ισραήλ - Κύπρος - Ελλάδα, μετά τις στρατηγικές συμφωνίες Ισραήλ - Κύπρου, Ισραήλ - Ελλάδας, για εξόρυξη και μεταφορά υδρογονανθράκων, με τον οποίο συγκλίνουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ενώ ενδιαφέρον γι' αυτόν έχει δείξει και η Γερμανία.

Τα δύο ζητήματα, ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, υδρογονάνθρακες της Ελλάδας έχουν σχέση μεταξύ τους, δηλαδή όποια μονοπώλια μπουν στην ελληνική αγορά Ενέργειας μέσω ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ προσδοκούν μερίδια και από τους υδρογονάνθρακες, πέρα από μερίδια στη μεταφορά Ενέργειας, μέσω Ελλάδας.

Οι επιπτώσεις από τους ανταγωνισμούς που το επόμενο διάστημα θα οξυνθούν εν όψει του ανοίγματος της αγοράς και του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας , θα είναι δύο. Πρώτον χάνεται η όποια δυνατότητα εκμετάλλευση σημαντικών πλουτοπαραγωγικών πηγών που θα μπορούσε να διασφαλίσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας. Δεύτερον το κόστος της ιδιωτικοποίησης θα επωμιστούν τα λαϊκά στρώματα που θα δυσκολευτούν και άλλο να έχουν πρόσβαση σε βασικές ανάγκες. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τν ιεπ
Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση: «Sold out» μέσα σε 4 ώρες οι 750 θέσεις για τις ημερίδες του ΙΕΠ! - Θα μεταδοθούν ζωντανά
Η πρώτη ημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά σήμερα το απόγευμα και ώρα 17:00-19:00
Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση: «Sold out» μέσα σε 4 ώρες οι 750 θέσεις για τις ημερίδες του ΙΕΠ! - Θα μεταδοθούν ζωντανά