Thumbnail
Την ώρα που χιλιάδες άνεργοι και εργαζόμενοι αδυνατούν να ικανοποιήσουν  τις στοιχειώδης ανάγκες ιατρικής περίθαλψης καθώς δεν καλύπτονται από κανένα ταμείο, προκαλούν έκπληξη και οργή οι προτάσεις του υπουργείου οικονομικών για την αξιοποίηση των υπό διάλυση δομών υγείας.

 

ρεπορτάζ: alfavita.gr
 
Την ώρα που χιλιάδες άνεργοι και εργαζόμενοι αδυνατούν να ικανοποιήσουν  τις στοιχειώδης ανάγκες ιατρικής περίθαλψης καθώς δεν καλύπτονται από κανένα ταμείο, προκαλούν έκπληξη και οργή οι προτάσεις του υπουργείου οικονομικών για την αξιοποίηση των υπό διάλυση δομών υγείας.
 
Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε χαρακτηριστηκά στη ΝΕΤ:  «αντί να εξάγουμε γιατρούς, γιατί να μην αξιοποιήσουμε τις υποδομές του ΕΣΥ. Γιατί να μη κάνουμε ιατρικό τουρισμό». Και διευκρίνισε: Να νοικιάσουμε υποδομές του ΕΣΥ σε ξένα ασφαλιστικά ταμεία».
 
Παράλληλα παρουσιάστηκαν οι στόχοι για το 2013, με προτεραιότητα να έχουν τα λουκέτα  των νοσοκομειακών μονάδων και η περαιτέρω μείωση των δαπανών και του κόστους υπηρεσιών. Όπως είπε, οι κλίνες στα νοσοκομεία της Αθήνας με τις συνενώσεις θα περιοριστούν σε 9.828 από άνω των 10.000 που είναι σήμερα, και κάλεσε τους διοικητές να προχωρήσουν σε μειώσεις τμημάτων. 
 
Αυστηρά μνημόνια θα αναγκαστούν να υπογράψουν οι δοιηκητές των νοσοκομείων σύμφωνα με το μνημόνιο για την υγεία. Όσοι αρνηθούν θα βρεθούν εκτός συστήματος Υγείας, ενώ εκείνοι που θα υπογράψουν, θα πρέπει να πετύχουν συγκεκριμένους στόχους που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο. Αν αξιολογηθούν αρνητικά, τότε θα δουν την πόρτα εξόδου από το ΕΣΥ.
 
Για τις εφημερίες και υπερωρίες ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το σχετικό κονδύλι είναι περιορισμένο και για τα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ ανέρχεται σε 83 εκατ. ευρώ. Ζήτησε μάλιστα από τους διοικητές να είναι πολύ προσεχτικοί στην κατανομή των κονδυλίων, ώστε να γίνονται μόνο οι απαραίτητες εφημερίες.
 
Το κόστος υπηρεσιών θα πρέπει να περιοριστεί κατά 25%, είπε ο κ. Λυκουρέντζος, χωρίς να διευκρινίσει εάν στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνεται και η μείωση που προκύπτει από το μισθολογικό κόστος. Ο υπουργός επανέλαβε τη δέσμευση για αύξηση της χρήσης των γενοσήμων (στο 50%) και είσπραξης των 5 ευρώ στα νοσοκομεία.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Διευθυντές καλούνται να δηλώσουν ποιοι εκπαιδευτικοί δεν έκαναν τηλεκπαίδευση και για ποιο λόγο

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

autokinito
Το μέλλον των ταμπλό: Η τεχνολογία που αντικαθιστά τις οθόνες των αυτοκινήτων
Μια νέα πρόταση προβολής υπόσχεται να μετατρέψει ολόκληρο το ταμπλό σε διαδραστική επιφάνεια, φέρνοντας την επανάσταση στην καμπίνα του οδηγού.
Το μέλλον των ταμπλό: Η τεχνολογία που αντικαθιστά τις οθόνες των αυτοκινήτων
φορολογικές δηλώσεις
Φορολογικές δηλώσεις 2026: Ανοίγει το Taxisnet – Πώς κερδίζετε έκπτωση 4% στον φόρο
Φορολογικές δηλώσεις 2026: Αντίστροφη μέτρηση για το Taxisnet - Ποιοι προηγούνται στο «φορολογικό διαζύγιο»
Φορολογικές δηλώσεις 2026: Ανοίγει το Taxisnet – Πώς κερδίζετε έκπτωση 4% στον φόρο
Δόμνα Μιχαηλίδου
Μιχαηλίδου: Οι όροι για το το νέο «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» με επιδότηση έως 36.000 ευρώ
Η υπουργός παρουσίασε τους βασικούς όρους του νέου προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»
Μιχαηλίδου: Οι όροι για το το νέο «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» με επιδότηση έως 36.000 ευρώ