Thumbnail
Επιμέλεια - alfavita.gr

Το μισό περίπου των τροφίμων που παράγεται παγκοσμίως και ισοδυναμεί με 2 δισ. τόνους, καταλήγει να γίνεται  απόβλητα κάθε χρόνο σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα guardian.

Το ίδρυμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Μεγάλης Βρετανίας που έκανε αυτή την έρευνα  κατηγορεί για τη συγκλονιστική αποκάλυψη τις αδικαιολόγητα αυστηρές ημερομηνίες λήξης των προϊόντων, την "ένα συν ένα δώρο" πολιτική  καθώς και τις απαιτήσεις των καταναλωτών της δύσης για αισθητικά τέλειες τροφές. Επίσης  οι κακές μηχανικές και γεωργικές πρακτικές σε συνδυασμό με τις ανεπαρκείς υποδομές αποθήκευσης οδηγούν στην γρήγορη καταστροφή των προϊόντων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν γίνεται καν η συγκομιδή του 30% των καλλιεργειών κηπευτικών λόγω του ότι  δεν ανταποκρίνονται στα  αυστηρά πρότυπα λιανικής πώλησης που απαιτούν τέλεια φυσική εμφάνιση. Αντίστοιχα πάνω από τα μισά τρόφιμα που αγοράζονται από τις χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής δεν φτάνουν ποτέ στους καταναλωτές.

Αυτό έχει τεράστιες επιπτώσεις και στην κατανάλωση νερού που σπαταλάτε για τις καλλιέργειες παγκοσμίως. Περίπου 550 δισεκατομμύρια κυβικά νερού πάει σε καλλιέργειες που δεν φτάνουν ποτέ στον καταναλωτή. Οι σαρκοφάγες δίαιτες επίσης ενισχύουν το πρόβλημα αφού χρειάζεται 20 με 50 φορές περισσότερο νερό για να παραχθεί ένα κιλό κρέας σε σχέση με ένα κιλό λαχανικών. Οι ανάγκες για νερό στην παραγωγή τροφίμων θα φτάσει στα 10 με 13 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέχρι το 2050.

Αυτό αντιστοιχεί σε 2,5 με 3,5 φορές περισσότερο σε σχέση με την παγκόσμια κατανάλωση γλυκού νερού σήμερα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνες ελλείψεις νερού.  Το ίδρυμα υποστηρίζει ότι υπάρχει η δυνατότητα να παρέχονται 60 με 100 τοις εκατό παραπάνω τρόφιμα με την εξάλειψη των "πεταμένων" τροφίμων ενώ την ίδια στιγμή θα γινόταν εξοικονόμηση ενέργειας και υδάτινων  και γεωργικών πόρων.

Αυτή η έρευνα αποκαλύπτει το κόστος της λανθασμένης διαχείρισης της παραγωγής τροφίμων που στην πλειοψηφία τους είναι στα χέρια λίγων μεγάλων μονοπωλίων, που σε συνδυασμό με  τον καθορισμό των τιμών των προϊόντων σύμφωνα με χρηματιστηριακές αγορές κάνουν την πρόσβαση σε βασικές ανάγκες αδύνατη για τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ανατροπές στις αναθέσεις μαθημάτων: Τι αλλάζει για χιλιάδες εκπαιδευτικούς

Οι 20 βασικοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα - Τα ονόματα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ψυγειο
Η πιο «επικίνδυνη» ώρα για σνακ: Γιατί το βραδινό τσιμπολόγημα αυξάνει βάρος και σάκχαρο
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το σώμα δεν μεταβολίζει το φαγητό με τον ίδιο τρόπο τη νύχτα
Η πιο «επικίνδυνη» ώρα για σνακ: Γιατί το βραδινό τσιμπολόγημα αυξάνει βάρος και σάκχαρο
ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ
Όταν τα παιδιά δραπετεύουν... (Με αφορμή το τραγικό συμβάν στην Ηλιούπολη)
Κάθε φορά που βλέπω παιδιά πιεσμένα από πανελλήνιες, αξιολογήσεις, βαθμούς και άλλες βλακείες, κάθε φορά που ακούω για οικογένειες που δεν δέχονται...
Όταν τα παιδιά δραπετεύουν... (Με αφορμή το τραγικό συμβάν στην Ηλιούπολη)
ηλιουπολη
Ηλιούπολη: Στο σχολείο των δύο μαθητριών το Υπουργείο Παιδείας – Έκκληση για ψύχραιμη και υπεύθυνη διαχείριση
Ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί στο πλευρό μαθητών και εκπαιδευτικών μετά την τραγική υπόθεση
Ηλιούπολη: Στο σχολείο των δύο μαθητριών το Υπουργείο Παιδείας – Έκκληση για ψύχραιμη και υπεύθυνη διαχείριση