Thumbnail
Επιμέλεια - alfavita.gr

Το μισό περίπου των τροφίμων που παράγεται παγκοσμίως και ισοδυναμεί με 2 δισ. τόνους, καταλήγει να γίνεται  απόβλητα κάθε χρόνο σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα guardian.

Το ίδρυμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Μεγάλης Βρετανίας που έκανε αυτή την έρευνα  κατηγορεί για τη συγκλονιστική αποκάλυψη τις αδικαιολόγητα αυστηρές ημερομηνίες λήξης των προϊόντων, την "ένα συν ένα δώρο" πολιτική  καθώς και τις απαιτήσεις των καταναλωτών της δύσης για αισθητικά τέλειες τροφές. Επίσης  οι κακές μηχανικές και γεωργικές πρακτικές σε συνδυασμό με τις ανεπαρκείς υποδομές αποθήκευσης οδηγούν στην γρήγορη καταστροφή των προϊόντων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν γίνεται καν η συγκομιδή του 30% των καλλιεργειών κηπευτικών λόγω του ότι  δεν ανταποκρίνονται στα  αυστηρά πρότυπα λιανικής πώλησης που απαιτούν τέλεια φυσική εμφάνιση. Αντίστοιχα πάνω από τα μισά τρόφιμα που αγοράζονται από τις χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής δεν φτάνουν ποτέ στους καταναλωτές.

Αυτό έχει τεράστιες επιπτώσεις και στην κατανάλωση νερού που σπαταλάτε για τις καλλιέργειες παγκοσμίως. Περίπου 550 δισεκατομμύρια κυβικά νερού πάει σε καλλιέργειες που δεν φτάνουν ποτέ στον καταναλωτή. Οι σαρκοφάγες δίαιτες επίσης ενισχύουν το πρόβλημα αφού χρειάζεται 20 με 50 φορές περισσότερο νερό για να παραχθεί ένα κιλό κρέας σε σχέση με ένα κιλό λαχανικών. Οι ανάγκες για νερό στην παραγωγή τροφίμων θα φτάσει στα 10 με 13 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέχρι το 2050.

Αυτό αντιστοιχεί σε 2,5 με 3,5 φορές περισσότερο σε σχέση με την παγκόσμια κατανάλωση γλυκού νερού σήμερα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνες ελλείψεις νερού.  Το ίδρυμα υποστηρίζει ότι υπάρχει η δυνατότητα να παρέχονται 60 με 100 τοις εκατό παραπάνω τρόφιμα με την εξάλειψη των "πεταμένων" τροφίμων ενώ την ίδια στιγμή θα γινόταν εξοικονόμηση ενέργειας και υδάτινων  και γεωργικών πόρων.

Αυτή η έρευνα αποκαλύπτει το κόστος της λανθασμένης διαχείρισης της παραγωγής τροφίμων που στην πλειοψηφία τους είναι στα χέρια λίγων μεγάλων μονοπωλίων, που σε συνδυασμό με  τον καθορισμό των τιμών των προϊόντων σύμφωνα με χρηματιστηριακές αγορές κάνουν την πρόσβαση σε βασικές ανάγκες αδύνατη για τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

klepsudra_books_time.jpg
«Algospeak»: Η μυστική γλώσσα που δημιούργησαν οι χρήστες για να ξεγελάσουν τα social media
Πώς γεννήθηκαν λέξεις τύπου seggs, unalived και pew pews — και τι αποκαλύπτουν για την αθέατη δύναμη των αλγορίθμων
«Algospeak»: Η μυστική γλώσσα που δημιούργησαν οι χρήστες για να ξεγελάσουν τα social media
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΣΤΟ ΧΕΡΙ
Νέες στεγαστικές παροχές από τον Δήμο Αστυπάλαιας για εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους

Ο Δήμος Αστυπάλαιας ανακοίνωσε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενίσχυση της παραμονής των εργαζομένων στο νησί...

Νέες στεγαστικές παροχές από τον Δήμο Αστυπάλαιας για εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους
xristougenniatiko trapezi
Πόσο ακριβότερο είναι φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Εκτοξεύονται οι τιμές σε κρέας και γλυκά
Παρά τις προσφορές και τις εκπτώσεις που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους, οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα όπως κρέας, γαλακτοκομικά και γλυκίσματα...
Πόσο ακριβότερο είναι φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Εκτοξεύονται οι τιμές σε κρέας και γλυκά