Thumbnail
Τα ελληνικά νοσοκομεία βρίσκονται σε τόσο δεινή θέση που στερούνται βασικά υλικά, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών λοιμώξεων, σύμφωνα με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο του κλάδου υγείας

 

Τα ελληνικά νοσοκομεία βρίσκονται σε τόσο δεινή θέση που στερούνται βασικά υλικά, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών λοιμώξεων, σύμφωνα με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο του κλάδου υγείας
 
Η Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ευρώπη και οι ειδικοί ανησυχούν ότι η κατάσταση χειροτερεύει εξαιτίας των περικοπών σε προσωπικό και δαπάνες.
 
Ο Πάνος Παπανικολάου, μέλος της ένωσης ιατρών και νευροχειρουργός στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, είπε ότι 90 με 100 ασθενείς περιμένουν καθημερινά στους διαδρόμους εξαιτίας των περικοπών στο προσωπικό και πολλοί από αυτούς δεν λαμβάνουν τη θεραπεία που χρειάζονται.
 
Νοσοκόμες εργάζονται υπερωρίες και εξυπηρετούν συχνά διπλάσιους ασθενείς από ό,τι στο παρελθόν.
«Εάν η νοσοκόμα πρέπει να δει 10 ασθενείς αντί για πέντε χρησιμοποιώντας τα ίδια γάντια, είναι προφανές ότι ο αριθμός των μολύνσεων θα αυξηθεί», είπε.
 
Η Ελλάδα δαπανά πάνω από 11 δισ. ευρώ ετησίως για το δημόσιο σύστημα υγείας - που αντιστοιχεί σε περίπου 5% του ΑΕΠ. Το χρέος στον κλάδο της υγείας, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ανέρχεται στα 2 δις ευρώ περίπου και οι δαπάνες πρέπει να μειωθούν σημαντικά.
 
Πολλοί εργαζόμενοι στον κλάδο έχουν χάσει τις δουλειές τους, ενώ άλλοι παραπονιούνται ότι δεν έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΑΝΘΗΣ
Όταν οι διακηρύξεις συγκρούονται μετωπικά με την πραγματικότητα: Έξι μήνες μετά στα Ωνάσεια σχολεία
Η καθημερινότητα στα Ωνάσεια: Τι δείχνει το πρώτο εξάμηνο
Όταν οι διακηρύξεις συγκρούονται μετωπικά με την πραγματικότητα: Έξι μήνες μετά στα Ωνάσεια σχολεία