Thumbnail

 

Του Θανάση Τοτόμη | Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012

Καλαμάτα.

Ολοκληρώνονται αυτή την ώρα οι εργασίες του 29ου μαθηματικού συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Καλαμάτα, και διοργάνωσε η ελληνική μαθηματική εταιρεία - ΕΜΕ.

 

Κεντρικός ομιλητής της σημερινής ημέρας ήταν ο καθηγητής του Μαθηματικού τμήματος του παν|μιου Αθήνας κ. Σταύρος Γ. Παπασταυρίδης με θέμα ΄΄το τελευταίο θεώρημα του Fermat αξίζει το θόρυβο που προκάλεσε;΄΄

 

Κεντρικός ομιλητής των εργασιών του συνεδρίου ήταν επίσης χθές, ο κ. Λουκάς Γραφάκος, καθηγητής του παν|μιου Μιζούρι - Columbia ΗΠΑ, με θέμα ΄΄η ανάλυση Fourier έξω από τον κόσμο των Μαθηματικών΄΄.

Ο κ. Γραφάκος αναφέρθηκε στις εφαρμογές της ανάλυσης Fourier στην καθημερινή ζωή όπως στη μουσική, τη φωτογραφία, την τηλεφωνία, την τομογραφία κα.

Όλα είναι συναρτήσεις είπε χαρακτηριστικά. Οι εικόνες, οι ήχοι είναι συναρτήσεις μιας και δύο μεταβλητών αντίστοιχα.

Οποιαδήποτε συνάρτηση μπορεί να αναπτυχθεί σε άθροισμα συχνοτήτων, σε άθροισμα ημιτόνων.

Ο μεταχηματισμός Fourier μιάς συνάρτησης πάνω σε ευθεία, ο συντελεστής, οι σειρές Fourier, ο αντίστροφος μετασχηματισμός, ο μετασχηματισμός Radon και Hilbert, οι κλιμακοειδείς συναρτήσεις, οι συναρτήσεις Ντιράκ και Gabor, η παραγώγιση, η μετάθεση, η λειότητα, η συμπαγότητα και η διακριτοποίηση των συναρτήσεων και οι εφαρμογές τους στους υπολογισμούς, ήταν μέρος της καινοτομικής ομιλίας του κ. Γραφάκου.

 

Το πέταγμα της φάλαινας

 

Ο κ. Γραφάκος εντυπωσίασε το επιστημονικό κοινό του συνεδρίου με τις υπολογιστικές αναφορές του ΄΄στο πέταγμα της φάλαινας και την ασυνέχεια του χρώματός της΄΄ αλλά και στην απόδειξη του ιδανικού βάθους του κελαριού των βαρελιών κρασιού. Σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι έχει αποδειχθεί το ιδανικό βάθος με τις συναρτήσεις Fourier, και είναι τα 4,5 μέτρα από το έδαφος, όπου για διάστημα ενός έτους η θερμοκρασία είναι σχεδόν ανεπηρέαστη από τις εξωτερικές συνθήκες.

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

titanikos_0.jpg
Γιατί δεν έχουν βρεθεί ανθρώπινα λείψανα στον Τιτανικό – Η εξήγηση πίσω από το ιστορικό μυστήριο
Αν και πάνω από 1.500 άνθρωποι χάθηκαν στο ναυάγιο, οι επιστήμονες εξηγούν γιατί το κουφάρι του Τιτανικού παραμένει χωρίς σκελετούς
Γιατί δεν έχουν βρεθεί ανθρώπινα λείψανα στον Τιτανικό – Η εξήγηση πίσω από το ιστορικό μυστήριο
ζαχαρη
Εγκεφαλικό: Πώς το υποκατάστατο ζάχαρης ερυθριτόλη επηρεάζει αρνητικά τα αγγεία του εγκεφάλου
Νέα μελέτη δείχνει ότι η ερυθριτόλη, ένα κοινό υποκατάστατο ζάχαρης, ενδέχεται να επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων του...
Εγκεφαλικό: Πώς το υποκατάστατο ζάχαρης ερυθριτόλη επηρεάζει αρνητικά τα αγγεία του εγκεφάλου