Καιρός: Πότε έρχονται οι βροχές στην Αττική – Οι ώρες του Σαββατοκύριακου

Κοινωνία 0

Τηλεφωνικές απάτες στο Ζεφύρι: Τους έκλεβαν και μετά τους ξανακαλούσαν ως… αστυνομικοί

απα
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ζεφύρι: Οι απατεώνες «χτυπούσαν» δύο φορές – Πρώτα άρπαζαν τα τιμαλφή και μετά παρίσταναν τους αστυνομικούς - Οκτώ συλλήψεις για τηλεφωνικές απάτες με λεία άνω των 700.000 ευρώ – Παρίσταναν υπαλλήλους ΔΕΔΔΗΕ, εταιρειών ενέργειας, λογιστές και αστυνομικούς, χρησιμοποιώντας ακόμη και ηχογραφημένες σειρήνες

Μια καλά οργανωμένη εγκληματική ομάδα, η οποία φέρεται να είχε μετατρέψει τις τηλεφωνικές απάτες σε καθημερινή «επιχείρηση» με συγκεκριμένους ρόλους, τεχνάσματα και οργανωμένο τηλεφωνικό κέντρο, εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία στο Ζεφύρι, προχωρώντας στη σύλληψη οκτώ ατόμων, μεταξύ των οποίων και δύο πρόσωπα που φέρονται να είχαν διευθυντικό ρόλο.

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, η οργάνωση δρούσε τουλάχιστον από τον περασμένο Ιούνιο και το παράνομο οικονομικό όφελος που φέρεται να είχε αποκομίσει ξεπερνά τις 700.000 ευρώ, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η μέθοδος που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις δεν αρκούνταν στην αρχική εξαπάτηση αλλά επικοινωνούσαν ξανά με τα ίδια θύματα, αυτή τη φορά εμφανιζόμενοι ως αστυνομικοί.

Έβρισκαν τα θύματα μέσα από τηλεφωνικούς καταλόγους

Ο τρόπος δράσης τους φέρεται να ξεκινούσε με τον εντοπισμό υποψήφιων θυμάτων μέσω έντυπων τηλεφωνικών καταλόγων αλλά και ιστοσελίδων που παρείχαν αντίστοιχα στοιχεία.

Στη συνέχεια πραγματοποιούσαν τηλεφωνικές κλήσεις και παρουσιάζονταν ανάλογα με την περίπτωση ως υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ, εταιρειών τηλεφωνίας ή ενέργειας, ακόμη και ως λογιστές, χρησιμοποιώντας διαφορετικά προσχήματα προκειμένου να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Άλλοτε έκαναν λόγο για δήθεν διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος, άλλοτε για τεχνική βλάβη στο δίκτυο ή για φορολογική διαδικασία που απαιτούσε δήλωση χρημάτων και κοσμημάτων, οδηγώντας τα θύματα να συγκεντρώσουν χρήματα και τιμαλφή και να τα αφήσουν σε συγκεκριμένα σημεία μέσα ή έξω από την κατοικία τους.

Την ίδια ώρα, άλλα μέλη της οργάνωσης φέρεται να βρίσκονταν ήδη καθ’ οδόν προς τα σπίτια, προκειμένου να παραλάβουν ή να αφαιρέσουν τα αντικείμενα.

Με ηχογραφημένα μηνύματα και σειρήνες

Για να κάνουν το σενάριο περισσότερο πειστικό, οι κατηγορούμενοι φέρονται να χρησιμοποιούσαν ακόμη και ηχογραφημένο αυτοματοποιημένο μήνυμα του ΔΕΔΔΗΕ, παρόμοιο με εκείνο που ακούει κάποιος όταν βρίσκεται σε αναμονή κλήσης, δημιουργώντας την εντύπωση ότι η επικοινωνία πραγματοποιούνταν πράγματι μέσω επίσημης υπηρεσίας.

Παράλληλα, χρησιμοποιούσαν ηχητικά εφέ έκτακτης ανάγκης και, όταν παρίσταναν τους αστυνομικούς, ήχους που παρέπεμπαν σε σειρήνα περιπολικού, ώστε να αυξάνουν την πίεση και την αίσθηση επείγοντος στα θύματα.

Η μέθοδος βασιζόταν ουσιαστικά στον φόβο και στην ταχύτητα: ο πολίτης έπρεπε να πιστέψει ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος ή κάποια επείγουσα διαδικασία και ότι δεν έχει χρόνο να ελέγξει αν όσα του λένε είναι αληθινά.

Η δεύτερη κλήση που προκαλεί εντύπωση

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της υπόθεσης είναι ότι, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., σε ορισμένες περιπτώσεις οι δράστες τηλεφωνούσαν ξανά στα ήδη εξαπατημένα θύματα και παρουσιάζονταν αυτή τη φορά ως αστυνομικοί, με σκοπό να πληροφορηθούν ακόμη και την αξία των τιμαλφών που είχαν προηγουμένως αφαιρέσει.

Έτσι, ο ίδιος άνθρωπος μπορούσε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να βρεθεί αντιμέτωπος με δύο διαφορετικούς «ρόλους» του ίδιου κυκλώματος, χωρίς να γνωρίζει ότι πίσω από τις διαφορετικές ιδιότητες βρισκόταν η ίδια οργανωμένη ομάδα.

Άλλαζαν συχνά «τηλεφωνικό κέντρο»

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της έρευνας, η οργάνωση λάμβανε σημαντικά μέτρα για να δυσκολεύει τον εντοπισμό της, καθώς άλλαζε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον χώρο στον οποίο λειτουργούσε το τηλεφωνικό κέντρο, ενώ τροποποιούσε συνεχώς τις τηλεφωνικές συνδέσεις και τους αριθμούς που χρησιμοποιούσε.

Στους χώρους αυτούς φέρεται επίσης να είχαν εγκατασταθεί ρολά ασφαλείας και συστήματα παρακολούθησης, ώστε τα μέλη της ομάδας να μπορούν να αντιληφθούν έγκαιρα ενδεχόμενη παρουσία αστυνομικών.

Οι ρόλοι μέσα στην οργάνωση

Η δομή της ομάδας, σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν σαφώς κατανεμημένη.

Δύο μέλη φέρονται να είχαν διευθυντικό ρόλο και να συντόνιζαν τη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου και τις κινήσεις των υπολοίπων, ένα άτομο είχε τον ρόλο του λεγόμενου «ανιχνευτή», αναλαμβάνοντας τον εντοπισμό υποψήφιων θυμάτων και τη διαχείριση τηλεφωνικών συνδέσεων, ενώ πέντε ακόμη άτομα λειτουργούσαν ως «τηλεφωνητές», πραγματοποιώντας τις κλήσεις και εφαρμόζοντας τα διαφορετικά σενάρια εξαπάτησης.

Κατά τις αστυνομικές έρευνες κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, κινητά τηλέφωνα, τηλεφωνικός κατάλογος και τμήματά του, χειρόγραφες σημειώσεις και χρηματικό ποσό, ενώ οι οκτώ συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και στη συνέχεια παραπέμφθηκαν στον ανακριτή.

Η υπόθεση δείχνει για ακόμη μία φορά πόσο εξελιγμένες έχουν γίνει οι τηλεφωνικές απάτες, καθώς δεν στηρίζονται πλέον μόνο σε μια πειστική φωνή στην άλλη άκρη της γραμμής, αλλά σε ολόκληρα σενάρια με τεχνικά μέσα, ψεύτικες ιδιότητες και οργανωμένους ρόλους, με βασικό όπλο την πίεση και τον φόβο.

Και ίσως αυτή να είναι η σημαντικότερη υπενθύμιση για τους πολίτες: κανένας πραγματικός υπάλληλος ΔΕΔΔΗΕ, λογιστής ή αστυνομικός δεν ζητά τηλεφωνικά να αφήσει κάποιος χρήματα ή κοσμήματα σε συγκεκριμένο σημείο για να τα παραλάβει τρίτο πρόσωπο.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Μισθοί εκπαιδευτικών 2026: Πόσα παίρνουν μόνιμοι, νεοδιόριστοι και αναπληρωτές – Όλοι οι πίνακες

Αρναούτογλου: Αλλάζει ο καιρός – Τι αναμένουμε σε Αττική και Θεσσαλονίκη σήμερα Κυριακή και την εβδομάδα που έρχεται

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κοινωνία