Β’ φάση αναπληρωτών: 6.500 προσλήψεις και μετά η Γ’ φάση – Όλες οι ημερομηνίες

Κοινωνία 0

Αιγάλεω: Έριχναν επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα στον Κηφισό – Δύο συλλήψεις

kifisos
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Τουλάχιστον τέσσερις απορρίψεις μέσα σε 20 ημέρες στο Αιγάλεω – Τα απόβλητα υψηλής οξύτητας έφταναν μέσω του δικτύου ομβρίων έως τη θάλασσα

Σοβαρή υπόθεση παράνομης διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων αποκαλύφθηκε στο Αιγάλεω, έπειτα από επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. σε πρατήριο καυσίμων κοντά στον Κηφισό. Δύο άτομα συνελήφθησαν, ενώ ακόμη δύο περιλαμβάνονται στη δικογραφία, καθώς σύμφωνα με τις αρχές υγρά βιομηχανικά απόβλητα υψηλής οξύτητας διοχετεύονταν σε φρεάτιο, από όπου κατέληγαν στον ποταμό και στη συνέχεια στη θάλασσα.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από πολυήμερη έρευνα της Ομάδας Αποτροπής Απόρριψης Αποβλήτων της ΓΑΔΑ, η οποία είχε θέσει υπό διακριτική παρακολούθηση το πρατήριο υγρών καυσίμων στην περιοχή του Αιγάλεω.

Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι είχαν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον τέσσερις απορρίψεις υγρών βιομηχανικών αποβλήτων μέσα σε διάστημα 20 ημερών.

Το πρωί της Τρίτης 22 Σεπτεμβρίου, οι αστυνομικοί εντόπισαν και ακινητοποίησαν 41χρονο οδηγό βυτιοφόρου την ώρα που φέρεται να άδειαζε το φορτίο του σε φρεάτιο του πρατηρίου. Για την υπόθεση συνελήφθη επίσης 63χρονος, προσωρινά υπεύθυνος της επιχείρησης.

Η διαδρομή των αποβλήτων μέχρι τη θάλασσα

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τα απόβλητα διοχετεύονταν μέσω σωληνώσεων στο δίκτυο ομβρίων υδάτων της ΕΥΔΑΠ και από εκεί στον Κηφισό, με τελικό αποδέκτη τη θάλασσα στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας.

Για τη διαπίστωση της διαδρομής του αγωγού, κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ πραγματοποίησε έλεγχο με ειδική κάμερα και χρωματισμένο υγρό, επιβεβαιώνοντας τη σύνδεση του φρεατίου με το δίκτυο ομβρίων και τον ποταμό.

Στο σημείο κλήθηκε περιβαλλοντολόγος του Τμήματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος διενήργησε αυτοψία και εξέτασε δείγμα των αποβλήτων.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του, τα χαρακτηριστικά του δείγματος —η έντονη οσμή, το σκούρο καφέ χρώμα και η υψηλή συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων— παρέπεμπαν σε υγρά βιομηχανικά απόβλητα υψηλής οξύτητας.

Η αστυνομία αναφέρει ότι η απόρριψή τους είχε ως αποτέλεσμα τη ρύπανση και την υποβάθμιση των επιφανειακών υδάτων, ενώ εγκυμονούσε άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Πρόστιμα και κατάσχεση του βυτιοφόρου

Σε βάρος του ιδιοκτήτη του βυτιοφόρου επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 2.840 ευρώ, ενώ στον οδηγό επιβλήθηκε πρόστιμο 1.348 ευρώ για παραβάσεις που αφορούν τη μη τήρηση στοιχείων μεταφοράς, την απόρριψη επικίνδυνου φορτίου και τους ελλιπείς χρόνους ημερήσιας ανάπαυσης.

Το βυτιοφόρο κατασχέθηκε, ενώ σε βάρος συνολικά τεσσάρων ατόμων σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί περιβαλλοντικής προστασίας και διαχείρισης αποβλήτων.

Οι έλεγχοι της Ομάδας Αποτροπής Απόρριψης Αποβλήτων της ΓΑΔΑ συνεχίζονται, με στόχο τη διερεύνηση της υπόθεσης και τον εντοπισμό ενδεχόμενων πρόσθετων παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Μισθοί εκπαιδευτικών 2026: Πόσα παίρνουν μόνιμοι, νεοδιόριστοι και αναπληρωτές – Όλοι οι πίνακες

Αρναούτογλου: Αλλάζει ο καιρός – Τι αναμένουμε σε Αττική και Θεσσαλονίκη σήμερα Κυριακή και την εβδομάδα που έρχεται

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κοινωνία