Αυξάνονται οι περιοχές της Αττικής στις οποίες έχει εντοπιστεί ιός του Δυτικού Νείλου, καθώς νέα περιστατικά καταγράφηκαν σε Κηφισιά και Φιλοθέη-Ψυχικό. Την ίδια ώρα, στην Κρήτη εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό, το οποίο χαρακτηρίζεται εισαγόμενο.
Η δραστηριότητα του ιού παραμένει αυξημένη, με τα κρούσματα να εμφανίζονται σε ολοένα περισσότερες περιοχές. Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές συνεχίζουν την επιτήρηση, ενώ παράλληλα εντείνονται οι δράσεις για την καταπολέμηση των κουνουπιών.
Στην Κρήτη, ένας 75χρονος άνδρας με υποκείμενα νοσήματα χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), καθώς διαπιστώθηκε ότι είχε προσβληθεί από τον ιό.
Στην Αττική, η Φιλοθέη-Ψυχικό και η Κηφισιά προστέθηκαν στις περιοχές όπου έχει καταγραφεί λοίμωξη, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κυκλοφορία του ιού αναμένεται να συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο.
Νέο κρούσμα στη Φιλοθέη-Ψυχικό – Επεκτείνεται η διασπορά στην Αττική
Ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού συγκαταλέγεται πλέον στις περιοχές της Αττικής όπου έχει επιβεβαιωθεί κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου.
Πρόκειται για τον 10ο δήμο των βορείων προαστίων όπου έχει καταγραφεί περιστατικό, γεγονός που αποτυπώνει τη συνεχιζόμενη γεωγραφική εξάπλωση του ιού στο λεκανοπέδιο.
Μία ημέρα νωρίτερα, στις 24 Αυγούστου, είχε γίνει γνωστό το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στον Δήμο Κηφισιάς, μετά από σχετική ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΟΔΥ.
Με το περιστατικό αυτό, η Κηφισιά έγινε ο ένατος δήμος των βορείων προαστίων και ο 32ος συνολικά στην Αττική όπου είχε εντοπιστεί παρουσία του ιού.
Η Κηφισιά βρισκόταν ήδη στη λίστα των τεσσάρων δήμων των βορείων προαστίων που ο ΕΟΔΥ είχε χαρακτηρίσει ως περιοχές υψηλού κινδύνου για εμφάνιση κρουσμάτων. Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονταν οι δήμοι Ηρακλείου, Φιλοθέης-Ψυχικού και Μεταμόρφωσης.
Έκτακτα μέτρα και ψεκασμοί στην Κηφισιά
Μετά τον εντοπισμό του κρούσματος, ο Δήμος Κηφισιάς προχώρησε σε πρόσθετες παρεμβάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της εξάπλωσης των κουνουπιών.
Για την Τρίτη 25 Αυγούστου 2026 είχε προγραμματιστεί έκτακτος ψεκασμός σε ακτίνα τουλάχιστον 300 μέτρων από το σημείο όπου εντοπίστηκε το περιστατικό.
Η δράση πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής από τις 07:00 έως τις 13:00, με εγκεκριμένα ακμαιοκτόνα σκευάσματα.
Παράλληλα, οι υπηρεσίες του δήμου προχώρησαν σε έκτακτη προνυμφοκτονία στην ίδια περιοχή, με παρεμβάσεις σε φρεάτια ομβρίων και άλλα σημεία που μπορούν να λειτουργήσουν ως εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών.
Παράλληλα προβλέφθηκαν έλεγχοι για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση στάσιμων νερών.
Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις προστέθηκαν στο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών που εφαρμόζεται στην Κηφισιά από τον Απρίλιο. Μέχρι τις 24 Αυγούστου είχαν πραγματοποιηθεί στα όρια του δήμου 10 εφαρμογές από τις δημοτικές υπηρεσίες και ακόμη 11 από την Περιφέρεια Αττικής.
Το πρώτο κρούσμα στην Κρήτη
Στο επίκεντρο βρίσκεται και το πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό του ιού του Δυτικού Νείλου στην Κρήτη.
Πρόκειται για έναν 75χρονο άνδρα με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, το περιστατικό θεωρείται «εισαγόμενο», καθώς εκτιμάται ότι η έκθεση στον ιό έγινε στην Αττική και τα συμπτώματα εμφανίστηκαν ενώ ο άνδρας βρισκόταν στην Κρήτη.
Ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του ΠΑΓΝΗ, Δρ Γιώργος Σουρβίνος, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την επιδημιολογική εικόνα του νησιού, σημειώνοντας ότι η Κρήτη παραμένει «εργαστηριακά καθαρή».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση και συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση.
Πώς μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού. Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της συνήθους κοινωνικής επαφής.
Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, περίπου 8 στους 10 ανθρώπους που μολύνονται δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ενώ περίπου ένας στους πέντε εμφανίζει ήπια νόσο.
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- πυρετό
- πονοκέφαλο
- αδυναμία και κόπωση
- μυαλγίες και αρθραλγίες
- εξάνθημα
Σε λιγότερο από 1% των περιπτώσεων μπορεί να εμφανιστεί σοβαρή προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα.
Στις σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστούν υψηλός πυρετός, έντονος πονοκέφαλος, δυσκαμψία στον αυχένα, σύγχυση και άλλα νευρολογικά συμπτώματα.
Όταν εμφανίζονται συμπτώματα, αυτά εκδηλώνονται συνήθως δύο έως 14 ημέρες μετά το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Αυξημένη προσοχή χρειάζεται από τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρή μορφή της λοίμωξης.
Σε αυτές περιλαμβάνονται κυρίως:
- οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας
- όσοι έχουν χρόνια υποκείμενα νοσήματα
- οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς
Για τις συγκεκριμένες ομάδες, η σχολαστική εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Οι συστάσεις προς τους πολίτες για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Η προστασία από τα τσιμπήματα των κουνουπιών αποτελεί το βασικό μέτρο πρόληψης απέναντι στον ιό του Δυτικού Νείλου.
Οι υγειονομικές αρχές συστήνουν τη χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος και χώρου, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης. Παράλληλα, συνιστάται η τοποθέτηση σητών σε πόρτες και παράθυρα, η χρήση κουνουπιέρας και η επιλογή κατάλληλου ρουχισμού.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η αποφυγή δημιουργίας εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών. Οι πολίτες καλούνται να μην αφήνουν στάσιμα νερά σε αυλές και μπαλκόνια, πιατάκια γλαστρών, κουβάδες, δοχεία ή άλλα σημεία.
Συστήνεται ακόμη η συχνή ανανέωση του νερού στις ποτίστρες ζώων και ο τακτικός καθαρισμός σημείων όπου μπορεί να συγκεντρωθεί νερό.
Η αύξηση των περιοχών με κρούσματα στην Αττική, σε συνδυασμό με το πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό στην Κρήτη, κρατά τις υγειονομικές αρχές σε αυξημένη επιφυλακή. Η συνέχιση των μέτρων πρόληψης και η απομάκρυνση πιθανών εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών θεωρούνται κρίσιμες για τον περιορισμό της περαιτέρω διασποράς του ιού.