peripoliko astinomia perama
Κωδικός «Φανέλες»: Αποκαλύφθηκε δίκτυο διαφθοράς με χρηματικά φακελάκια στη Θεσσαλονίκη

Ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα διαφθοράς, με «πρωταγωνιστές» έναν εν ενεργεία εφοριακό υπάλληλο και έναν συνταξιούχο της Οικονομικής Υπηρεσίας, εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη, μετά από συντονισμένη επιχείρηση των Αρχών. Η υπόθεση φέρει την κωδική ονομασία «φανέλες», όρος που χρησιμοποιούσαν τα μέλη του κυκλώματος για να αναφέρονται στα αθέμιτα χρηματικά ποσά που λάμβαναν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι, σε συνεργασία με έναν επιχειρηματία, είχαν στήσει από τον Μάιο του 2024 ένα δίκτυο «προστασίας» επιχειρήσεων από φορολογικούς ελέγχους. Ο υπάλληλος φέρεται να προειδοποιούσε για επικείμενους ελέγχους, ενημερώνοντας για ημερομηνίες και κλιμάκια της ΑΑΔΕ, απαιτώντας χρηματικά ποσά, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και με εκβιαστικό τρόπο. Παράλληλα, μεσολαβούσε για «διευθετήσεις» υποθέσεων σε άλλες υπηρεσίες, ενώ οι πληροφορίες περνούσαν μέσω του συνταξιούχου στον επιχειρηματία, εξασφαλίζοντας φορολογική «ασυλία».

Κωδικοί και μέθοδοι απόκρυψης

Πληροφορίες από ρεπορτάζ του ieidiseis.gr αναφέρουν ότι οι εμπλεκόμενοι χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη γλώσσα για να μην εντοπιστούν, όπως:

  • «Φανέλες» για τα χρήματα
  • «Σαράντα τρία μέτρα το σπίτι» για μεγάλα ποσά
  • «Προσοχή» πριν από ελέγχους
  • «ΟΚ» μετά την ολοκλήρωσή τους
  • «Βρέχει» – «έκθεση έχει» – «πολύς κόσμος» για αυξημένη παρουσία ελεγκτών

Οι συνεννοήσεις αποφεύγονταν τηλεφωνικά και προτιμούσαν διαδικτυακές εφαρμογές ή προσωπικές συναντήσεις.

Η καταγγελία που οδήγησε στην εξάρθρωση

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία καταστηματάρχη, στον οποίο ζητήθηκαν 10.000 ευρώ μέσω τρίτου για να αποφύγει φορολογικούς ελέγχους και πρόστιμα. Από την ενδελεχή έρευνα προέκυψε η πλήρης δομή της εγκληματικής οργάνωσης.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται 10 δημόσιοι υπάλληλοι και 15 ιδιώτες, με κατηγορίες που αφορούν συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, δωροληψία και δωροδοκία, απόπειρα εκβίασης, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και παράβαση καθήκοντος.

Κατά τις έρευνες κατασχέθηκαν 32.220 ευρώ, κινητά τηλέφωνα και κρίσιμα έγγραφα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε ανακριτή, ενώ έχει ενημερωθεί και η αρμόδια Αρχή για πιθανό ξέπλυμα χρημάτων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ στην Καλλιθέα: Καθηγήτρια Γυμνασίου συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών σε μαθητές

Πίνακες εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ: Το «στοίχημα» για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Φαρμακείο αυτοκινήτου
Αλλαγές στο φαρμακείο αυτοκινήτου: Αυτά τα 16 είδη είναι υποχρεωτικά από 18 Ιουνίου
Φαρμακείο αυτοκινήτου: Υποχρεωτικά 16 είδη από τις 18 Ιουνίου – Όλες οι αλλαγές και το πρόστιμο
Αλλαγές στο φαρμακείο αυτοκινήτου: Αυτά τα 16 είδη είναι υποχρεωτικά από 18 Ιουνίου