Ακίνητα, σπίτια στην Αθήνα
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Από την 1η Οκτωβρίου η υποχρεωτική ηλεκτρονική πληρωμή – Στόχος η διαφάνεια και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής

Μετατίθεται για την 1η Οκτωβρίου η υποχρεωτική πληρωμή των ενοικίων μέσω τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με τροπολογία που καταθέτει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στη Βουλή. Το μέτρο επρόκειτο αρχικά να τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου, ωστόσο κρίθηκε αναγκαία η παράταση για τεχνικούς λόγους.

Η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι όλες οι συναλλαγές ενοικίων θα πρέπει να πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω τραπεζικών λογαριασμών, καταργώντας ουσιαστικά τις πληρωμές «στο χέρι». Στόχος είναι η ενίσχυση της διαφάνειας στις μισθώσεις ακινήτων και η αντιμετώπιση φαινομένων φοροδιαφυγής, που για χρόνια αποτελούν «αγκάθι» στην αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταση δόθηκε προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες τεχνικές προσαρμογές στα πληροφοριακά συστήματα, αλλά και για να δοθεί χρόνος σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Το μέτρο συνδέεται άμεσα με την υποχρεωτική δήλωση μισθωτηρίων συμβολαίων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, ενώ αναμένεται να διευκολύνει και τη διασταύρωση στοιχείων από τις φορολογικές αρχές. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει προστατευτικά για τους ενοικιαστές, καθώς η καταγραφή των πληρωμών θα αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο σε περιπτώσεις διαφορών με τους ιδιοκτήτες.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η μετάβαση στην πλήρως ηλεκτρονική πληρωμή αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς τον εκσυγχρονισμό των συναλλαγών στον κλάδο των ακινήτων, αν και δεν αποκλείονται αρχικές δυσκολίες, κυρίως για μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες ή περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού: Όλη η λίστα όσων δικαιούνται Voucher

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μητ
Κυριάκος Μητσοτάκης από το Συνέδριο της ΝΔ: «Τέλος στις καταλήψεις, η αστυνομία θα παρεμβαίνει όποτε ζητείται»
Μήνυμα Μητσοτάκη για τα Πανεπιστήμια: Μηδενική ανοχή στη βία και καμία ενεργή κατάληψη στα δημόσια ιδρύματα
Κυριάκος Μητσοτάκης από το Συνέδριο της ΝΔ: «Τέλος στις καταλήψεις, η αστυνομία θα παρεμβαίνει όποτε ζητείται»
επίδομα youth pass και στεγαστικο
Νέο μηνιαίο επίδομα για εργαζόμενους του επισιτισμού - Έως 165 ευρώ επιπλέον τον μήνα
Η συγκεκριμένη ρύθμιση τίθεται σε ισχύ από την 1η Απριλίου 2026 και θα έχει διετή διάρκεια, καλύπτοντας τον κλάδο μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2028.
Νέο μηνιαίο επίδομα για εργαζόμενους του επισιτισμού - Έως 165 ευρώ επιπλέον τον μήνα
πολυκατοικία
«Ανακαινίζω - αναβαθμίζω»: Πώς θα κερδίσετε έως 36.000 ευρώ για επισκευές και μηδενικό φόρο στα ενοίκια
Ο πλήρης οδηγός για τα νέα «Ανακαινίζω», «Εξοικονομώ» και τις τριετείς φοροαπαλλαγές
«Ανακαινίζω - αναβαθμίζω»: Πώς θα κερδίσετε έως 36.000 ευρώ για επισκευές και μηδενικό φόρο στα ενοίκια