Παιδί με τάμπλετ στο κρεβάτι
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ανησυχία για τον αυξανόμενο εθισμό στο διαδίκτυο: Έκκληση για άμεση δράση και προστασία των παιδιών

Η πανδημία φαίνεται να έχει αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στους νέους, με τα ποσοστά εθισμού στο διαδίκτυο μεταξύ παιδιών και εφήβων να αυξάνονται δραματικά. Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Άρτεμις Τσίτσικα, ειδική σε θέματα εφηβικής υγείας και Εθνική Εκπρόσωπος της UNESCO για την Παγκόσμια Υγεία και Εκπαίδευση, το φαινόμενο του εθισμού στο διαδίκτυο έχει πια επηρεάσει και τις νεαρές ηλικίες του δημοτικού σχολείου, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για τις καταστροφικές συνέπειες στην ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών.

«Το φαινόμενο του εθισμού στο διαδίκτυο λειτουργεί με μηχανισμούς που θυμίζουν άλλες εξαρτήσεις, καθώς ενεργοποιούνται νευροχημικές ουσίες στον εγκέφαλο, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, που προκαλούν ευχαρίστηση και εγρήγορση», εξηγεί στο ygeiamou.gr η κυρία Τσίτσικα. Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικτυακής εξάρτησης είναι ανησυχητικά, με τα παιδιά να υποφέρουν από αϋπνία, προβλήματα διατροφής, μειωμένη φυσική δραστηριότητα, απομόνωση και σοβαρές επιπτώσεις στις μαθησιακές τους επιδόσεις. Η ίδια αναφέρει πως σε ακραία περιστατικά, τα παιδιά ενδέχεται να εγκαταλείψουν ακόμα και το σχολείο λόγω της συνεχούς ενασχόλησης με το διαδίκτυο.

Τα στατιστικά είναι ανησυχητικά: Προ πανδημίας, μόλις το 8% των παιδιών παρουσίαζε σοβαρή διαδικτυακή εξάρτηση, ενώ το 40% των παιδιών εμφάνιζε ήπια έως μέτρια εξάρτηση. Ωστόσο, μετά την πανδημία, οι αριθμοί αυτοί σχεδόν διπλασιάστηκαν, ενώ το ποσοστό της παιδικής παχυσαρκίας επίσης παρουσίασε σημαντική αύξηση, σύμφωνα με έρευνες του ΕΚΠΑ.

Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι η εφηβεία, με την ευαλωτότητά της στην πειραματική συμπεριφορά και τις παρορμήσεις, παραμένει η πιο επικίνδυνη περίοδος για την ανάπτυξη εθισμών στο διαδίκτυο. Ωστόσο, η κυρία Τσίτσικα επισημαίνει ότι το πρόβλημα πλέον δεν περιορίζεται στους εφήβους. «Βλέπουμε όλο και περισσότερα περιστατικά ακόμη και σε παιδιά του δημοτικού σχολείου», αναφέρει.

Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ο ρόλος των ψυχολογικών παραμέτρων και των περιβαλλοντικών συνθηκών στην αύξηση του φαινομένου. Παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), αυτιστικά παιδιά ή εκείνα με μειωμένες κοινωνικές δεξιότητες είναι πιο επιρρεπή στον εθισμό. Παράλληλα, οι οικογενειακές και κοινωνικές συνθήκες, όπως η απουσία επικοινωνίας ή η οικογενειακή δυσλειτουργία, επηρεάζουν αρνητικά την έκταση της εξάρτησης.

Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και η αυξημένη χρήση ψηφιακών εργαλείων από τα παιδιά για άμεση επικοινωνία και λύσεις ενισχύει την απομόνωση και απομακρύνει τα παιδιά από τον πραγματικό κοινωνικό διάλογο, εξηγεί η κυρία Τσίτσικα.

Η ειδικός τονίζει ότι η νομοθεσία για την απαγόρευση της χρήσης κοινωνικών δικτύων από παιδιά κάτω των 15 ετών μπορεί να έχει προστατευτικό ρόλο, αλλά από μόνη της δεν αρκεί. «Η νομοθεσία είναι αναγκαία, αλλά πρέπει να πλαισιωθεί από δράσεις για την ενδυνάμωση των οικογενειών, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του σχολείου», σημειώνει. Κεντρικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια διαδραματίζουν οι γονείς, οι οποίοι πρέπει να λειτουργούν ως πρότυπα για τα παιδιά τους, εξηγεί η κυρία Τσίτσικα.

Η ίδια υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεργασία όλων των θεσμών για την ενίσχυση της ψηφιακής παιδείας και της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των παιδιών και των εφήβων. «Η κοινότητα, το σχολείο, οι γονείς και τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να συνεργαστούν για την προστασία των νέων στην ψηφιακή εποχή», καταλήγει.

Η συζήτηση γύρω από τα ηλικιακά όρια στη χρήση κοινωνικών δικτύων είναι μόνο μία διάσταση του ευρύτερου προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, η κυρία Τσίτσικα και άλλοι ειδικοί καλούν για δραστική δράση, εν μέσω των επικείμενων εκδηλώσεων για τη «Ψηφιακή Παιδεία» και τον «Ψηφιακό Αλφαβητισμό» που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Αυτές οι πρωτοβουλίες, όπως και η 16η Εκδήλωση Ψηφιακής Παιδείας και ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός «Hackathon SELMA», εστιάζουν στη διαμόρφωση μιας υγιούς και ασφαλούς ψηφιακής κοινωνίας για τις επόμενες γενιές.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

διασωση
Ζάκυνθος: Επιχείρηση διάσωσης στο Ναυάγιο – Τουρίστας εγκλωβίστηκε μετά από πτώση 10 μέτρων
Συναγερμός στις Αρχές για 22χρονο που βρέθηκε παγιδευμένος στα βράχια – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
Ζάκυνθος: Επιχείρηση διάσωσης στο Ναυάγιο – Τουρίστας εγκλωβίστηκε μετά από πτώση 10 μέτρων
τεμπη
Τέμπη: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφεύγουν συγγενείς θυμάτων – Αντιδράσεις για την πολιτική κίνηση Καρυστιανού
Ο Σύλλογος Συγγενών ζητά απαντήσεις για τη φωτιά στο μοιραίο τρένο, ενώ χαρακτηρίζει «αποπροσανατολιστική» την ίδρυση κόμματος από τη Μαρία...
Τέμπη: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφεύγουν συγγενείς θυμάτων – Αντιδράσεις για την πολιτική κίνηση Καρυστιανού
ξερολιθια
17 μαθητές από τη Φολέγανδρο κρατούν ζωντανή την τέχνη της ξερολιθιάς μέσα από ένα μαθητικό ντοκιμαντέρ
Το Δημοτικό Σχολείο Φολεγάνδρου, ένα μικρό σχολείο στις Κυκλάδες, δημιούργησε το ντοκιμαντέρ «Ξερολιθιά στη Φολέγανδρο: Μια ζωντανή παράδοση»
17 μαθητές από τη Φολέγανδρο κρατούν ζωντανή την τέχνη της ξερολιθιάς μέσα από ένα μαθητικό ντοκιμαντέρ
zesti 2
Καιρός: Ζέστη με 32άρια και απογευματινές καταιγίδες τις επόμενες ημέρες
Ανεβαίνει η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ δεν θα λείψουν οι τοπικές μπόρες και οι καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά
Καιρός: Ζέστη με 32άρια και απογευματινές καταιγίδες τις επόμενες ημέρες