Ιωάννης Καποδίστριας
Η Ζαχάροβα αποκάλεσε τον Καποδίστρια «Ρώσο πολιτικό»

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, τίμησε τη μνήμη του Ιωάννη Καποδίστρια με αφορμή τη συμπλήρωση 250 χρόνων από τη γέννησή του στις 11 Φεβρουαρίου.

Σε ανάρτηση του ρωσικού ΥΠΕΞ στην πλατφόρμα Χ, η Ζαχάροβα τον χαρακτήρισε «Ρώσο πολιτικό» που προσέφερε «εθνική και πατριωτική υπηρεσία» όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του Κυβερνήτη της Ελλάδας. Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει: «Στις 11 Φεβρουαρίου, γιορτάσαμε την 250ή επέτειο του Ρώσου πολιτικού και διπλωμάτη Ιβάν Καποδίστρια. Το αποκορύφωμα της εθνικής και πατριωτικής του υπηρεσίας ήταν η εκλογή του τον Απρίλιο του 1827 ως Προέδρου (Κυβερνήτη) του αναδυόμενου ελληνικού κράτους».

Ιδιαίτερη προσοχή προκαλεί η αλλαγή στη διατύπωση σε σχέση με παλαιότερη δήλωση της Ζαχάροβα το 2021, όταν είχε χαρακτηρίσει τον Καποδίστρια «Ρώσο πολιτικό ελληνικής καταγωγής». Αυτή τη φορά, η φράση «ελληνικής καταγωγής» δεν χρησιμοποιήθηκε.

Στη ρωσική εκδοχή της ανάρτησης υπογραμμίζεται επίσης: «Αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται 250 χρόνια από τη γέννηση του Ρώσου πολιτικού και διπλωμάτη Ιβάν Αντόνοβιτς Καποδίστρια».

Η αναφορά αυτή επαναφέρει στο επίκεντρο την ιστορική σύνδεση του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας με τη Ρωσία, προκαλώντας σχολιασμό για τις διαφοροποιήσεις στην παρουσίαση της καταγωγής του.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κακοκαιρία, ΕΜΥ, άνθρωποι με ομπρέλες προχωρούν σε πλημμυρισμένο δρόμο
Νέο κύμα κακοκαιρίας προ των πυλών – Πιο ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό πλήττει τη χώρα
Έντονες βροχές και καταιγίδες από το απόγευμα στα δυτικά και τα νότια – Η πρόγνωση του Γιώργου Τσατραφύλλια
Νέο κύμα κακοκαιρίας προ των πυλών – Πιο ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό πλήττει τη χώρα
Χαρτονομίσματα
Η επιστροφή των 500ευρων: Γιατί πληθαίνουν τα «μωβ» χαρτονομίσματα στην αγορά
Παραοικονομία, χρήματα που βγαίνουν από το «στρώμα» και μαζικές αγορές ακινήτων από ξένους επενδυτές τροφοδοτούν την αυξημένη κυκλοφορία μετρητών
Η επιστροφή των 500ευρων: Γιατί πληθαίνουν τα «μωβ» χαρτονομίσματα στην αγορά