τα χρήματα της σύνταξης κρατάει συνταξιούχος
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Πώς η εξαγορά χρόνου ασφάλισης μειώνει το όριο ηλικίας έως και 7 χρόνια και τι πρέπει να προσέξουν οι ασφαλισμένοι πριν την αίτηση

Η σωστή καταγραφή του χρόνου ασφάλισης αποτελεί το πρώτο και καθοριστικό βήμα για τη συνταξιοδότηση. Αν και από το 2002 τα στοιχεία τηρούνται ηλεκτρονικά, για τα παλαιότερα έτη απαιτείται έλεγχος, ώστε ο ασφαλισμένος να γνωρίζει με ακρίβεια πόσες ημέρες ασφάλισης διαθέτει.

Βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση σύνταξης είναι η συμπλήρωση 4.500 ημερών ή 15 ετών ασφάλισης. Για πλήρη σύνταξη προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα όρια των 67 ετών με 4.500 ή 6.000 ημέρες και των 62 ετών με 12.000 ημέρες ασφάλισης, ενώ για μειωμένη σύνταξη απαιτούνται 62 έτη και 4.500 ημέρες, με ενεργό ασφαλιστικό δεσμό την τελευταία πενταετία.

Το ποσό της σύνταξης διαμορφώνεται από την εθνική και την ανταποδοτική σύνταξη. Η πλήρης εθνική σύνταξη καταβάλλεται με 20 έτη ασφάλισης, ενώ με λιγότερα έτη μειώνεται αναλογικά, με κατώτατο όριο τα 15 έτη.

Κομβικό ρόλο παίζουν τα πλασματικά έτη, τα οποία επιλέγει περίπου το 50% των ασφαλισμένων για να θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης ή να «κλειδώσει» ευνοϊκότερο όριο ηλικίας, ακόμη και έως 7 χρόνια νωρίτερα. Προσοχή απαιτείται στις προϋποθέσεις εξαγοράς, καθώς για τη συμπλήρωση των 4.500 ημερών χρειάζονται τουλάχιστον 3.600 ημέρες πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η έγκαιρη υποβολή των αιτήσεων, τόσο για την κύρια όσο και για την επικουρική σύνταξη, ώστε να μη χαθούν αναδρομικά ποσά.

Η σωστή ενημέρωση και ο προσεκτικός σχεδιασμός μπορούν να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε μια καθυστερημένη σύνταξη και σε μια έξοδο με καλύτερους όρους.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Σκάει στην Εκπαίδευση νέα μεγάλη "Βόμβα" για Ιταλικό Πανεπιστήμιο

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πολλαπλο
ΠΕΚ για «Πολλαπλό βιβλίο»: Μεταρρύθμιση σε αναμονή ή εκπαιδευτικό αδιέξοδο;
Προβληματισμός για τις ασφυκτικές προθεσμίες, τις εκκρεμότητες αξιολόγησης και τον ρόλο των εκπαιδευτικών στη διαδικασία επιλογής
ΠΕΚ για «Πολλαπλό βιβλίο»: Μεταρρύθμιση σε αναμονή ή εκπαιδευτικό αδιέξοδο;
δωρο Πασχα
Ασφαλιστικό: Σενάρια για μερική επαναφορά «δώρων» στους συνταξιούχους – Τι εξετάζει η κυβέρνηση
Αυξήσεις στην ετήσια ενίσχυση και πιθανή νέα μορφή «δώρων» Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιριού – Οι τελικές αποφάσεις στη ΔΕΘ
Ασφαλιστικό: Σενάρια για μερική επαναφορά «δώρων» στους συνταξιούχους – Τι εξετάζει η κυβέρνηση
σεισμός
Σεισμοί στην Εύβοια: Κατολισθήσεις και μικρές ζημιές – Τι λένε οι σεισμολόγοι
Απανωτές δονήσεις στο Προκόπι με μικρές επιπτώσεις – Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι, αλλά συστάσεις για ελέγχους σε παλαιά κτίρια
Σεισμοί στην Εύβοια: Κατολισθήσεις και μικρές ζημιές – Τι λένε οι σεισμολόγοι