χειροπέδες
Παρίστανε αστυνομικό, στέλεχος της Interpol και υπάλληλο της Βουλής – Τουλάχιστον 27 απάτες σε όλη τη χώρα μέσα σε 16 χρόνια

Τέλος στη δράση ενός εκ των πλέον «πολυμήχανων» απατεώνων των τελευταίων ετών έβαλαν οι αστυνομικές αρχές στη Σάμο.

Ένας 47χρονος άνδρας, ο οποίος επί 16 ολόκληρα χρόνια υποδυόταν τα πάντα –από αστυνομικό της Interpol μέχρι υψηλόβαθμο στέλεχος της Βουλήςέπεσε στα χέρια της ΕΛΑΣ, έχοντας στην πλάτη του μια «μαύρη» λίστα με τουλάχιστον 27 εξιχνιασμένες περιπτώσεις εξαπάτησης σε κάθε γωνιά της χώρας.

Η λεία του «εγκληματία με τα χίλια πρόσωπα» προκαλεί ίλιγγο, καθώς υπολογίζεται ότι απέσπασε πάνω από 440.000 ευρώ, πείθοντας τα θύματά του για τις δήθεν υψηλές διασυνδέσεις του με το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο της χώρας.

Από την Interpol στο Υπουργείο Οικονομικών: Το modus operandi του δράστη

Ο συλληφθείς είχε αναπτύξει μια μεθοδολογία που βασιζόταν στην απόλυτη πειθώ και την αντιποίηση αρχής. Σύμφωνα με την πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Σάμου, ο 47χρονος κυκλοφορούσε ανάμεσα σε πολίτες χρησιμοποιώντας ψεύτικες ιδιότητες που προκαλούσαν δέος:

 

Εμφανιζόταν ως πράκτορας διεθνών αρχών της Interpol και στέλεχος των Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ σε άλλες περιπτώσεις συστηνόταν ως υπάλληλος της Βουλής των Ελλήνων και του Υπουργείου Οικονομικών. Συχνά παρίστανε το στέλεχος Ανεξάρτητων Αρχών με πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των θυμάτων του.

Επικαλούμενος ψευδείς διασυνδέσεις με πρόσωπα κύρους, υποσχόταν «διευκολύνσεις» και λύσεις σε γραφειοκρατικά ή νομικά προβλήματα, εισπράττοντας τεράστια ποσά. Η δράση του δεν περιορίστηκε στη Σάμο, καθώς τα πλοκάμια της απάτης εκτείνονταν σε Νάξο, Ναύπλιο, Πάτρα, Λάρισα, Κάλυμνο, Άρτα και σε πολλές περιοχές της Αττικής.

Εκβιασμοί και «σιωπή»: Πώς «φίμωνε» τα θύματά του

Ο 47χρονος δεν σταματούσε μόνο στην απόσπαση των χρημάτων. Όταν κάποια από τα θύματά του άρχιζαν να υποψιάζονται την αλήθεια ή διεκδικούσαν πίσω τα χρήματά τους, ο δράστης μεταμορφωνόταν σε εκβιαστή.

Έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις όπου χρησιμοποίησε απειλές για να αποθαρρύνει τους πολίτες από το να προσφύγουν στη δικαιοσύνη ή να καταγγείλουν την παράνομη δραστηριότητά του.

Σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια του στη Σάμο, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκε πλήθος εγγράφων που αφορούν ηλεκτρονικές συναλλαγές και πληρωμές, τα οποία αποτελούν πλέον αδιάψευστα στοιχεία στη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος του.

Η δικογραφία-μαμούθ και οι επτά συνεργοί

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο 47χρονος είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και περιλαμβάνουν:

  1. Απάτες κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση.

  2. Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα χρήματος).

  3. Εκβίαση, αντιποίηση αρχής και κλοπή.

  4. Ψευδή κατάθεση και παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Η αστυνομική έρευνα δεν σταματά στον ίδιο, καθώς έχουν ήδη ταυτοποιηθεί επτά ακόμη άτομα, τα οποία φέρονται να λειτουργούσαν ως συνεργοί του, προσφέροντάς του κάλυψη ή βοήθεια στη μεταφορά των παράνομων κερδών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλα θύματα που δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Νικήτας Κακλαμάνης
Κακλαμάνης: «Ναι» στο 5% για την είσοδο στη Βουλή – Ριζικές αλλαγές στον Κανονισμό
Ο Πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε και «κόφτη» στη live μετάδοση της εξεταστικής επιτροπής
Κακλαμάνης: «Ναι» στο 5% για την είσοδο στη Βουλή – Ριζικές αλλαγές στον Κανονισμό
2026
Στο 2026 με οδηγό μας την Ελπίδα!..
Ελάτε φίλες και φίλοι αναγνώστες το 2026 να ξαναγίνουμε συγκάτοικοι, συμπάσχοντες και συγχαίροντες γείτονες, συνοδοιπόροι, συμπολίτες, συνάνθρωποι!
Στο 2026 με οδηγό μας την Ελπίδα!..