Υλικά:
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
5 αυγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ.)
2½ φλιτζάνια γάλα
500–600 γρ. φέτα, τριμμένη
Αλάτι και πιπέρι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο (για τα φύλλα)
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε καλά και τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε ώστε να λιώσει από τη θερμοκρασία των μακαρονιών. Αφήνουμε λίγο στην άκρη να χλιαρύνουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά μαζί με το γιαούρτι. Ρίχνουμε το γάλα και τη φέτα τριμμένη, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Περιχύνουμε το μείγμα πάνω από τα μακαρόνια και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να καλυφθούν ομοιόμορφα και να αποκτήσουν κρεμώδη υφή.
Λαδώνουμε ένα βαθύ ταψί (36–38 εκ.) και στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας, αλείφοντας κάθε φύλλο με ελαιόλαδο. Αδειάζουμε τη γέμιση και ισιώνουμε την επιφάνεια. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα, και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα σχηματίζοντας κόθρο γύρω γύρω.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και πιτσιλάμε ελαφρά με νερό για πιο τραγανό φύλλο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου μία ώρα, μέχρι να ροδίσει όμορφα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/12
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ