kakokairia_xionia
ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΚΩΣΤΑΣ | INTIME
Χριστούγεννα με κρύο – Χιόνια ακόμα και σε πόλεις την Πρωτοχρονιά

Σε φάση μεταβολής εισέρχεται ο καιρός ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα που παρουσίασε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Όπως επισημαίνει, από το τέλος της εβδομάδας αρχίζει να εξασθενεί το αντικυκλωνικό πεδίο που μέχρι τώρα κρατά σταθερό τον καιρό, επιτρέποντας την είσοδο διαδοχικών βαρομετρικών χαμηλών στη χώρα.

Οι πρώτες διαταραχές αναμένεται να κινηθούν από τη δυτική Ευρώπη προς την ανατολική Μεσόγειο, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συστήματα προερχόμενα από βορειότερα γεωγραφικά πλάτη. Ένα από αυτά τα συστήματα, που αυτή τη στιγμή επηρεάζει το Μαρόκο, εκτιμάται ότι θα φτάσει και στην Ελλάδα το Σαββατοκύριακο, με σαφώς ηπιότερα χαρακτηριστικά.

Μέχρι και την Παρασκευή, το καιρικό μοτίβο παραμένει σχετικά ήπιο, καθώς ο λεγόμενος «ωμέγα εμποδιστής» εξακολουθεί να καλύπτει τη χώρα. Οι βασικές συνθήκες θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι ομίχλες –κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες– και η απουσία αξιόλογων φαινομένων.

Από το Σάββατο, ωστόσο, η εικόνα αλλάζει, με την πρώτη οργανωμένη διαταραχή να προσεγγίζει από τα δυτικά – βορειοδυτικά. Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά τις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ στη συνέχεια θα επεκταθούν στη δυτική, κεντρική και νότια χώρα, με τις περιοχές από τη Θεσσαλία και νοτιότερα να συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το άστατο αυτό σκηνικό αναμένεται να διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών και μέχρι την αλλαγή του χρόνου, με επαναλαμβανόμενα κύματα κακοκαιρίας. Βροχές και καταιγίδες θα είναι συχνές, ενώ τα χιόνια αρχικά θα αφορούν κυρίως ορεινές περιοχές και μεγάλα υψόμετρα.

Προς το τέλος του έτους, η επικράτηση ψυχρότερων αερίων μαζών ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, αυξάνοντας τις πιθανότητες για χιονοπτώσεις και σε χαμηλότερα υψόμετρα, ακόμη και σε περιοχές κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βιβλια
Η ελληνική απόδοση της λέξης "ντεκαπάζ";
Πολλοί όροι που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα, ιδιαίτερα σε επαγγελματικούς χώρους όπως η κομμωτική, προέρχονται από ξένες γλώσσες και έχουν...
Η ελληνική απόδοση της λέξης "ντεκαπάζ";