Οι αλβανικοί λουκουμάδες, ή πετούλα (petulla), είναι ένα γευστικό ταξίδι στα Βαλκάνια. Ζύμη απλή, φτωχική, αλλά πλούσια σε νοσταλγία και γεύση, τηγανισμένη σε εξαιρετικό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει, θυμίζει έντονα τους ελληνικούς λουκουμάδες των χωριών.
Η αλβανική πετούλα τρώγεται με πολλούς τρόπους: σκέτη, με λευκό τυρί, με γιαούρτι, ή γλυκιά με ζάχαρη, μέλι ή μαρμελάδα. Είναι το φαγητό της γιαγιάς, της γιορτής, αλλά και της καθημερινής ανάγκης - ταπεινή, χορταστική και άκρως παραδοσιακή.
4 τρόποι για να φτιάξετε αλβανική πετούλα
Παραδοσιακός τρόπος με γιαούρτι
Η ζύμη με γιαούρτι απαιτεί να ετοιμαστεί από το προηγούμενο βράδυ. Το πρωί, είναι έτοιμη για τηγάνισμα και εξασφαλίζει αφράτους, χορταστικούς λουκουμάδες με πλούσια γεύση.
Γρήγορος τρόπος με μαγιά
Η νωπή μαγιά επιτρέπει τη ζύμη να ετοιμαστεί σε περίπου 1 ώρα. Ιδανική για όσους θέλουν άμεσο αποτέλεσμα, χωρίς να χάσουν την παραδοσιακή γεύση.
Σύγχρονη μέθοδος με ψυγείο
Μπορείτε να αναμίξετε τη ζύμη με νωπή μαγιά και αλεύρι, να την αφήσετε όλη τη νύχτα σκεπασμένη στο ψυγείο και πριν τηγανίσετε να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Εύκολη λύση για όσους προγραμματίζουν τηγάνισμα αργότερα μέσα στη μέρα.
Παραλλαγή με αυγά για περισσότερη πρωτεΐνη
Προσθέτοντας 2-4 αυγά στη ζύμη, το αποτέλεσμα είναι πιο σφιχτό και στιβαρό, με καλύτερη κυψέλωση. Το τηγάνισμα δίνει υφή που θυμίζει κέικ, ιδανική για ένα πιο γευστικό και πλούσιο σνακ.

Συνταγή αλβανικής πετούλας με αυγά και γιαούρτι
Υλικά:
600 γρ αλεύρι σκληρό ή κίτρινο
3 μικρά αυγά
300 γρ στραγγιστό γιαούρτι
1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρικής
1/2 κουτ. γλυκού θαλασσινό αλάτι
1 κουταλιά της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Κοσκινίστε το αλεύρι και ανακατέψτε με σόδα και αλάτι.
Χτυπήστε τα αυγά με το γιαούρτι και προσθέστε το ελαιόλαδο.
Προσθέστε σιγά σιγά τα ξηρά υλικά στο μείγμα αυγών και γιαουρτιού, ανακατεύοντας καλά.
Σκεπάστε τη ζύμη με πετσέτα και αφήστε στο ψυγείο όλη τη νύχτα.
Την επόμενη μέρα αφήστε τη ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσει.
Τηγανίστε σε καυτό λάδι, γυρίζοντας για ομοιόμορφο ρόδισμα, και αφήστε να στραγγίξει σε χαρτί κουζίνας πριν σερβίρετε.

Γρήγορη συνταγή με μαγιά
Υλικά:
600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1-1,5 φλιτζάνι νερό
1/2 κουτ. γλυκού μαγιά
1 κουταλιά σούπας αλάτι
Εκτέλεση:
Ανακατέψτε όλα τα υλικά σε μεγάλο μπολ προσθέτοντας νερό σταδιακά μέχρι να γίνει μαλακή και ελαφρώς κολλώδη ζύμη.
Σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε για 1 ώρα.
Ζυμώστε ελαφρά και προετοιμαστείτε για τηγάνισμα.
Για πιο ήπια γεύση μαγιάς ή καθυστέρηση, αφήστε τη ζύμη στο ψυγείο όλη τη νύχτα.
Με αυτές τις παραλλαγές, η αλβανική πετούλα γίνεται εύκολα στο σπίτι, παραδοσιακή ή μοντέρνα, αφράτη, θρεπτική και πεντανόστιμη — ιδανική για πρωινό, σνακ ή γλυκιά λιχουδιά.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα
Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/12
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Μαρία Δούση