Το wasabi, η χαρακτηριστική πράσινη και καυτερή ρίζα της ιαπωνικής κουζίνας, δεν αποτελεί μόνο αγαπημένο συνοδευτικό για σούσι, αλλά και αντικείμενο αυξανόμενης επιστημονικής έρευνας. Πλούσιο σε ισοθειοκυανικά (ITCs) – τις ενώσεις που του δίνουν τη χαρακτηριστική «καυστική» γεύση – το wasabi εμφανίζει ιδιότητες που ενδέχεται να ωφελήσουν την υγεία, από την αντιφλεγμονώδη δράση μέχρι την πιθανή συμβολή στην απώλεια λίπους.
Οι μελέτες υποδεικνύουν ότι τα ITCs μπορεί να μειώνουν φλεγμονώδεις διεργασίες και οξειδωτικό στρες, δύο παράγοντες που σχετίζονται με βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα. Παράλληλα, εργαστηριακά δεδομένα δείχνουν ότι το wasabi παρουσιάζει αντιβακτηριακή δράση – ακόμα και έναντι παθογόνων όπως το E.coli ή το H. pylori, που ευθύνεται για πολλά πεπτικά έλκη.
Επιπλέον, ενώσεις που βρίσκονται στα φύλλα του φαίνεται να «φρενάρουν» τον σχηματισμό λιποκυττάρων σε πειραματικά μοντέλα, κάτι που το έχει φέρει στο επίκεντρο ερευνών σχετικών με τον έλεγχο βάρους. Παράλληλα, προκλινικές μελέτες υποδεικνύουν πιθανή αντικαρκινική και νευροπροστατευτική δράση, όπως μείωση του σχηματισμού καρκινογόνων ουσιών αλλά και ενίσχυση αντιοξειδωτικών μηχανισμών του εγκεφάλου.
Αν και τα περισσότερα ευρήματα βασίζονται σε έρευνα σε ζώα ή σε εργαστηριακό επίπεδο, οι επιστήμονες συμφωνούν πως αξίζει περαιτέρω διερεύνηση για να επιβεβαιωθούν οι επιδράσεις στον άνθρωπο. Το μόνο βέβαιο είναι πως αυτή η πικάντικη ρίζα έχει περισσότερα να προσφέρει από απλή γεύση.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Μαρία Δούση