Το ψωμί αποτελεί βασικό κομμάτι της καθημερινής διατροφής μας, προσφέροντας ενέργεια και νοστιμιά σε κάθε γεύμα. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν το παραδοσιακό ψωμί επειδή η γλουτένη μπορεί να προκαλεί φούσκωμα, δυσφορία ή αλλεργικές αντιδράσεις. Άλλοι επιλέγουν να τη μειώσουν προληπτικά, προσαρμόζοντας τη διατροφή τους σε πιο υγιεινά πρότυπα.
Η καλή είδηση είναι ότι κανείς δεν χρειάζεται να στερηθεί το ψωμί, αφού υπάρχουν πλέον εξαιρετικές εναλλακτικές χωρίς γλουτένη. Τόσο οι φούρνοι όσο και τα σούπερ μάρκετ διαθέτουν μεγάλη ποικιλία gluten free προϊόντων, ενώ πολλοί προτιμούν να φτιάχνουν οι ίδιοι ψωμί, μπισκότα ή κέικ με ειδικά άλευρα που δεν περιέχουν γλουτένη.
Μία ιδιαίτερα απολαυστική ιδέα είναι αυτό το αφράτο τυρόψωμο με φέτα και μυρωδικά, το οποίο ετοιμάζεται χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία και γίνεται ένα εξαιρετικό σνακ για όλη την ημέρα. Μπορεί να καταψυχθεί σε φέτες ώστε να είναι πάντα διαθέσιμο, με γεύση σαν φρεσκοψημένο.
Τυρόψωμο χωρίς γλουτένη
Υλικά για 1 μέτριο καρβέλι
300 ml χλιαρό νερό
8 γρ. φρέσκια μαγιά
1 κ.γ. ζάχαρη
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φλ. χοντροτριμμένη φέτα
¼ κ.γ. ρίγανη
2 κ.σ. σουσάμι
1 κ.σ. μαυροκούκι
Εκτέλεση
- Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αλεύρι και το λάδι, αναδεύουμε ελαφρά και στη συνέχεια ενσωματώνουμε τη φέτα και τη ρίγανη. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί μαλακή ζύμη που κολλάει ελαφρώς στα χέρια.
- Λαδώνουμε τα χέρια μας, ξεκολλάμε τη ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ και σχηματίζουμε ένα καρβέλι. Το τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα, το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για περίπου μισή ώρα μέχρι να διπλασιαστεί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C με αέρα. Αλείφουμε την επιφάνεια του ψωμιού με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε σουσάμι και μαυροκούκι. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει ομοιόμορφα.
- Αφήνουμε το τυρόψωμο να κρυώσει τουλάχιστον μία ώρα πριν το κόψουμε, ώστε να διατηρήσει την υφή του. Για καλύτερη συντήρηση, κόβουμε σε φέτες μόνο αφού κρυώσει τελείως. Οι φέτες μπορούν να μπουν κατευθείαν στην κατάψυξη και να αποψύχονται όποτε θέλουμε, διατηρώντας γεύση φρεσκοφουρνιστού ψωμιού.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Alfavita Newsroom