Τεστ σάλιου βρίσκει την αιτία της παχυσαρκίας σε κάθε άτομο
Unsplash
Μελέτη σε πάνω από 1,2 εκατ. ασθενείς αποκαλύπτει ότι η επαναπρόσληψη βάρους ξεκινά λίγους μόλις μήνες μετά τη διακοπή των ενέσεων· όλο και πιο πιθανή η ανάγκη για μακροχρόνια ή και δια βίου θεραπεία.

Νέα δεδομένα για τις θεραπείες κατά της παχυσαρκίας με φάρμακα GLP-1 – όπως η σεμαγλουτίδη και η τιρζεπατίδη – παρουσιάστηκαν στην Obesity Week 2025 στην Ατλάντα, αποκαλύπτοντας μια κρίσιμη παράμετρο: οι περισσότεροι ασθενείς ξαναπαίρνουν βάρος γρήγορα μόλις σταματήσουν τη θεραπεία.

Σύμφωνα με την έρευνα, που βασίστηκε σε μια εθνική βάση δεδομένων των ΗΠΑ, πάνω από τους μισούς ασθενείς που διέκοψαν τη θεραπεία επανέκτησαν μέρος ή και το σύνολο των κιλών που είχαν χάσει — σε αρκετές περιπτώσεις μέσα σε λιγότερο από ένα έτος.

Ο ενδοκρινολόγος δρ. Michael Weintraub από το NYU Langone Health, επικεφαλής της μελέτης, τόνισε πως τα ευρήματα αναδεικνύουν την ανάγκη για μακροπρόθεσμες στρατηγικές και εξατομικευμένη παρακολούθηση: «Η διακοπή της θεραπείας οδηγεί στην επιστροφή του βάρους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι έδειξαν τα στοιχεία της έρευνας

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 1.230.320 ενηλίκων που έλαβαν φάρμακα GLP-1 για παχυσαρκία ή διαβήτη τύπου 2 μεταξύ 2010 και 2024. Από αυτούς, 18.228 ασθενείς είχαν επιτύχει τουλάχιστον 5% απώλεια βάρους και στη συνέχεια διέκοψαν τη θεραπεία.

Η φαρμακευτική αγωγή είχε μέση διάρκεια 8 μηνών και τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα:

Μετά τη διακοπή:

  • 4,5% του βάρους επανήλθε εντός 3 μηνών

  • Σχεδόν 6% εντός 6 μηνών

  • 7,5% εντός 12 μηνών

Συνολικά, το 58% των χρηστών ξαναπήρε βάρος, ενώ οι ταχύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε όσους είχαν πετύχει τη μεγαλύτερη απώλεια κιλών.

Παράλληλα, μειώθηκε και η συνέπεια στη λήψη των φαρμάκων:
Μετά από 6 μήνες χρήσης, συνέχιζε τη θεραπεία μόλις το 54%, ενώ στους 12 μήνες το ποσοστό έπεφτε στο 38%.

Γιατί επιστρέφει τόσο γρήγορα το βάρος;

Τα φάρμακα GLP-1 ρυθμίζουν την όρεξη και τον κορεσμό. Όταν διακοπεί η χορήγησή τους, ο μεταβολισμός και οι ορμονικοί μηχανισμοί επιστρέφουν στα φυσιολογικά επίπεδα, γεγονός που οδηγεί πολλούς ασθενείς σε ταχεία επαναπρόσληψη βάρους.

Ο δρ. Weintraub σημείωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί γιατί ένα ποσοστό ασθενών διατηρεί την απώλεια, ενώ άλλοι όχι.

Τα GLP-1 ως δια βίου θεραπεία;

Οι ειδικοί αφήνουν πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο η θεραπεία με GLP-1 να χρειάζεται μακροχρόνια ή και δια βίου συνέχιση για να διατηρούνται τα αποτελέσματα.

Ο δρ. John Apolzan από το Pennington Biomedical Research Center ήταν κατηγορηματικός:
«Αυτά τα φάρμακα δεν μπορούν απλώς να διακοπούν», σημείωσε, συγκρίνοντάς τα με θεραπείες χρόνιων παθήσεων.

Παλαιότερες αναλύσεις έχουν δείξει ότι οι χρήστες νεότερων ισχυρών φαρμάκων GLP-1 χάνουν κατά μέσο όρο 16 κιλά, αλλά ανακτούν σχεδόν 10 κιλά μέσα σε έναν χρόνο μετά τη διακοπή. Αυτό υποδηλώνει ότι το σύνολο του βάρους μπορεί να επιστρέψει εντός διετίας.

Πέρα από την απώλεια βάρους, τα φάρμακα GLP-1 φαίνεται να προσφέρουν προστασία έναντι καρδιοπαθειών, άνοιας και ορισμένων μορφών καρκίνου — λόγος για τον οποίο το 2025 η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας τα συνέστησε ως θεραπεία πρώτης γραμμής.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί τα παράθυρα στις σχολικές αίθουσες μπαίνουν αριστερά των μαθητών

Πώς να πάρετε έως 36.000€ για ανακαίνιση με επιδότηση 90%

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

afrikaniki_skoni
Καιρός: Κυριαρχία αφρικανικής σκόνης, λασποβροχές και υψηλές θερμοκρασίες
Απόβαση σκόνης: Η Αφρική «επισκέπτεται» την Ελλάδα για 48 ώρες - Μια γνώριμη αλλά όχι αθώα «επισκέπτρια»
Καιρός: Κυριαρχία αφρικανικής σκόνης, λασποβροχές και υψηλές θερμοκρασίες
orthioi_aderfia.jpg
Εκπαιδευτικοί καλούν σε κινητοποίηση στις 29 Απριλίου – Στο επίκεντρο η υπόθεση της Χρύσας Χοτζόγλου
«Να επιστρέψει στο σχολείο»: Εκπαιδευτικοί κατεβαίνουν σε κινητοποίηση
Εκπαιδευτικοί καλούν σε κινητοποίηση στις 29 Απριλίου – Στο επίκεντρο η υπόθεση της Χρύσας Χοτζόγλου
ΚΙΝΑ ΡΩΣΙΑ
Σι Τζινπίνγκ – Λαβρόφ στο Πεκίνο: Στο επίκεντρο η Μέση Ανατολή και η ενίσχυση του άξονα Μόσχας–Πεκίνου
Καθώς η Μέση Ανατολή παραμένει στο επίκεντρο της διεθνούς ανησυχίας, οι κινήσεις Μόσχας και Πεκίνου αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για το πού...
Σι Τζινπίνγκ – Λαβρόφ στο Πεκίνο: Στο επίκεντρο η Μέση Ανατολή και η ενίσχυση του άξονα Μόσχας–Πεκίνου