Πανελλαδική απεργία σήμερα Τρίτη για το νομοσχέδιο του 13ωρου - Ποιοι συμμετέχουν - Τι γίνεται με τα ΜΜΜ
Απεργία σήμερα Τρίτη 14 Οκτωβρίου: Πώς θα κινηθούν λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικός, τρένα και πλοία

«Παγώνουν» σήμερα Τρίτη οι μετακινήσεις καθώς οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, προαστιακό, μετρό και τρένα συμμετέχουν στην 24ωρη  πανελλαδική απεργία διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Κλειστό το κέντρο της Αθήνας λόγω των συγκεντρώσεων

Στις 11πμ στο Σύνταγμα έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρία το ΕΚΑ και η ΑΔΕΔΥ ενώ μισή ώρα νωρίτερα στις 10.30 τα μέλη του ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθούν στα Προπύλαια.

Η κινητοποίηση έρχεται ως αντίδραση στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που σύμφωνα με τους εργαζομένους, απειλεί το δικαίωμα στο 8ωρο και καταργεί κατακτήσεις δεκαετιών.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΟΑΣΑ ανακοίνωσε ότι τα λεωφορεία θα λειτουργήσουν μόνο από τις 09:00 έως τις 21:00, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εργαζομένων και πολιτών στις απεργιακές δράσεις.

Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών συμμετέχει στην κινητοποίηση, με αποτέλεσμα ενδεχόμενες ακυρώσεις δρομολογίων σε τρένα και προαστιακό σιδηρόδρομο, ενώ ορισμένα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν με προσωπικό ασφαλείας.

Τα Σωματεία της ΣΤΑΣΥ ανακοίνωσαν ότι Μετρό (Γραμμές 2 & 3), ΗΣΑΠ (Γραμμή 1) και Τραμ θα λειτουργήσουν από τις 09:00 έως τις 17:00, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η μεταφορά των απεργών στο Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, που έχει οριστεί για τις 11:00 το πρωί.

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΠΕΝΕΝ, καταγγέλλοντας πως το νέο νομοσχέδιο «νομιμοποιεί τη 13ωρη εργασία». Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ).

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι το νομοσχέδιο «διαλύει το θεμελιώδες δικαίωμα στο 8ωρο» και επιτρέπει την ελεύθερη κατάτμηση της κανονικής άδειας, υπονομεύοντας την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια στους χώρους εργασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία, οι Έλληνες μισθωτοί εργάζονται περισσότερες ώρες ετησίως από οποιονδήποτε άλλο εργαζόμενο στην ΕΕ, με πολλούς να δηλώνουν σωματική εξουθένωση και έντονη καταπόνηση.

Οι εργαζόμενοι ζητούν:

  • Άμεση απόσυρση των αντεργατικών διατάξεων του νομοσχεδίου.

  • Μείωση του εβδομαδιαίου εργασιακού ωραρίου, όπως εφαρμόζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

  • Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.

Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία

Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, Σαλαμίνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, Βόλου, Β. Δωδεκανήσου, Εβρου, Ελευσίνας και Δυτ. Αττικής, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Θήβας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Κομοτηνής, Κορίνθου, Λακωνίας, Λαμίας, Λάρισας, Λευκάδας, Λέσβου, Λιβαδειάς, Ρόδου (στάση εργασίας 10 π.μ. ως 1 μ.μ.), Σάμου, Τρικάλων, Χανίων, Φωκίδας.

Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Τροφίμων – Ποτών, Φαρμάκου, Τύπου – Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος, Λογιστών, Χημικής Βιομηχανίας, Ενέργειας, Σιδηροδρομικών (με απόφαση του πρόσφατου Συνεδρίου της), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Μεταλλωρύχων, Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), ΠΟΣΠΕΡΤ, Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών.

Στην ίδια κατεύθυνση, αποφάσεις έχουν πάρει εκατοντάδες πρωτοβάθμια επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία. Σε 24ωρη απεργία είναι και το Δημόσιο, όπως ανακοίνωσε η ΑΔΕΔΥ.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

10 Πιστοποιητικά Τεχνητής Νοημοσύνης για Εκπαιδευτικούς: 1000 Υποτροφίες ως 19/1

Συκώτι φούρνου: ζουμερό αποτέλεσμα σε μόλις 10 λεπτά

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

καραμα
Συνάντηση Τασούλα-Καραμανλή στο Προεδρικό Μέγαρο - Τι συζήτησαν;
Η συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή εντάσσεται σε έναν ευρύτερο κύκλο θεσμικών επαφών που έχει δρομολογήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με σημαντικές...
Συνάντηση Τασούλα-Καραμανλή στο Προεδρικό Μέγαρο - Τι συζήτησαν;
ΕΚΑΒ
Θρίλερ στο Αιγάλεω: 96χρονη αυτοπυρπολήθηκε στη μέση του δρόμου – Μάχη για τη ζωή της
Αιγάλεω: 95χρονη περιλούστηκε με εύφλεκτο υγρό και αυτοπυρπολήθηκε – Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση
Θρίλερ στο Αιγάλεω: 96χρονη αυτοπυρπολήθηκε στη μέση του δρόμου – Μάχη για τη ζωή της
βλασης
Κ. Βλάσης: «Η εκπαίδευση ανοίγει δρόμους συμμετοχής, εργασίας και προοπτικής για όλους»
Νέα αρχή μάθησης στην Ηράκλεια Σερρών με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας
Κ. Βλάσης: «Η εκπαίδευση ανοίγει δρόμους συμμετοχής, εργασίας και προοπτικής για όλους»