Το βραστό νερό χρησιμοποιείται καθημερινά στην κουζίνα μας – από το στράγγισμα ζυμαρικών μέχρι το βράσιμο λαχανικών. Πολλοί όμως δεν γνωρίζουν ότι η συνήθεια να το αδειάζουμε κατευθείαν στον νεροχύτη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στους σωλήνες και το αποχετευτικό δίκτυο.
Οι περισσότεροι νεροχύτες στις σύγχρονες κουζίνες έχουν σωλήνες από PVC, ένα ανθεκτικό αλλά όχι άφθαρτο υλικό. Το PVC αντέχει νερό έως περίπου 60°C, ενώ το βραστό νερό φτάνει τους 100°C. Έτσι, όταν το ζεστό νερό παραμένει για ώρα μέσα σε σωλήνες που στραγγίζουν αργά ή είναι βουλωμένοι, μπορεί να προκαλέσει:
Μαλάκωμα ή παραμόρφωση των σωλήνων
Αποκόλληση κόλλας στα σημεία σύνδεσης
Σπάσιμο ή διαρροές στο αποχετευτικό σύστημα
Αντίθετα, οι παλιότεροι σωλήνες από χαλκό ή χυτοσίδηρο αντέχουν καλύτερα τη θερμότητα, αλλά και πάλι δεν συνιστάται η συνεχής έκθεση σε βραστό νερό.
Γιατί δεν λύνει το πρόβλημα του βουλώματος
Ένα ακόμη συχνό λάθος είναι η πεποίθηση ότι το βραστό νερό ξεβουλώνει τον νεροχύτη. Στην πράξη, το μόνο που μπορεί να καταφέρει είναι να μετακινήσει το βούλωμα λίγο πιο κάτω, χωρίς να το διαλύσει. Έτσι, το πρόβλημα επανεμφανίζεται και μάλιστα σε πιο δύσκολο σημείο.
Τι να κάνετε αντί για αυτό
Για να προστατεύσετε τον νεροχύτη και τους σωλήνες σας, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω πρακτικές:
Αφήστε το νερό να κρυώσει για 10-15 λεπτά πριν το αδειάσετε.
Αν δεν μπορείτε να περιμένετε, ρίξτε το βραστό νερό ενώ παράλληλα τρέχει κρύο νερό από τη βρύση για να μειωθεί η θερμοκρασία.
Για βουλώματα, προτιμήστε ειδικά καθαριστικά προϊόντα ή φυσικές λύσεις με μαγειρική σόδα και ξίδι, αλλά όχι σε συνδυασμό με βραστό νερό.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ